Se schimbă ajutorul de 700 de lei de la stat. Ce se întâmplă cu voucherele a 4 milioane de români

Se schimbă ajutorul de 700 de lei de la stat, după ce Guvernul a adus modificări pentru utilizarea cardurilor de energie. Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că "4 milioane de beneficiari pot acum să plătească și datoriile de anul trecut” cu voucherele de energie.

15 mai 2023, 15:19
Se schimbă ajutorul de 700 de lei de la stat. Ce se întâmplă cu voucherele a 4 milioane de români

Voucherele de energie au un nou regulament de aplicare, după decizia luată de Guvern săptămâna trecută. Prima tranșă a sprijinului, în valoare de 700 de lei, va putea fi utilizată până la 27 decembrie 2023. Facturile față de furnizorii de energie vor putea cuprinde datorii restante începând cu 1 februarie 2022, cu condiția ca factura să fie emisă după data de 1 ianuarie 2023.

De la începutul programului și până acum, peste 2,4 milioane de familii și-au achitat facturile prin intermediul cardului de energie, valoarea totală a plăților efectuate ajungând la 541 milioane lei, se arată într-un comunicat MIPE.

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, un act normativ de modificare și și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile prin care se acordă sprijin persoanelor vulnerabile pentru achitarea facturilor la energie.

Vouchere de energie expiră în decembrie. Anunț de ultim moment pentru 4 milioane de români de Marcel Boloș

Reglementările nou introduse vizează eficientizarea utilizării sprijinului, pentru a se asigura acces și tratament egal tuturor potențialilor beneficiari eligibili.

„Cardurile pentru achitarea facturilor la energie acordate persoanelor vulnerabile pot fi utilizate ca instrumente de plată de două luni și jumătate, timp în care am monitorizat permanent derularea programului, împreună cu reprezentanții Companiei Naționale Poșta Română și am căutat permanent soluții de îmbunătățire a implementării.

Atenție! Nu toți bugetarii beneficiază de 1.450 de lei vouchere de vacanță. Cine sunt ghinioniștii

Obiectivul nostru principal este ca beneficiarii să se poată folosi de banii acordați prin intermediul cardului de energie, iar utilizarea acestuia să fie cât mai simplă și rapidă. Clarificările pe care le-am adoptat astăzi în ședința de Guvern răspund unor situații întâlnite în cursul implementării, astfel încât toți cei care au dreptul să primească acest sprijin să îl poată accesa, indiferent de tipul de energie folosit, și să permitem totodată și achitarea datoriilor restante începând cu 1 februarie 2022”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Prima tranșă a sprijinului, în valoare de 700 de lei, va putea fi utilizată până la 27 decembrie 2023

Principalele modificări adoptate astăzi vizează completarea tipurilor de energie care fac obiectul sprijinului temporar aferent anului 2023. Astfel, vor fi compensate costurile pentru energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguș, cărbune, păcură, peleţi, brichete, combustibili lichizi sau solizi şi orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor.pe lângă formele de energie compensate în acest moment, butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele sau alți combustibili lichizi sau solizi, pe lângă energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Facturile față de furnizorii de energie vor putea cuprinde datorii restante începând cu 1 februarie 2022, cu condiția ca factura să fie emisă după data de 1 ianuarie 2023. Totodată, se elimină trimiterile la sezonul rece 2022 – 2023, pentru ca prima tranșă de 700 de lei să fie utilizată până la 27 decembrie 2023, față de 30 iunie 2023, cum era până la acest moment.

Plățile pentru datoriile față de furnizorii de energie nu vor putea include penalități sau alte daune/interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin.

Vouchere energie 2023. Ce se întâmplă cu facturile plătite deja dacă ţi s-a anulat cardul de energie

Pentru identificarea corectă a furnizorilor de lemn de foc, Compania Naţională „Poşta Română“ va interoga ”Registrul național al administratorilor de păduri şi al ocoalelor silvice”, registru în care se regăsesc ocoalele silvice de stat și private și alte entități care au dreptul să comercializeze lemn de foc către populație. De asemenea, furnizorii de lemn de foc care utilizează pentru decontare prin orice modalitate sprijinul acordat din fonduri externe nerambursabile au obligaţia ca la încheierea protocolului încheiat cu Compania Naţională „Poşta Română“ să facă dovada că au dreptul legal să comercializeze material lemnos către populație.

O altă prevedere nou introdusă vizează anularea cardului și sistarea plăților către beneficiarii de sprijin, în cazul în care se constată că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil.

2,4 milioane de plăți în valoare de 541 milioane de lei, prin voucherele de energie

De la începutul programului și până acum, peste 2,4 milioane de familii și-au achitat facturile prin intermediul cardului de energie, valoarea totală a plăților efectuate ajungând la 541 milioane lei.

Reamintim că peste 4 milioane de persoane beneficiază de carduri de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei. Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, MIPE a întocmit un ghid cu situații speciale ce pot fi întâmpinate în implementarea măsurii: https://bit.ly/413A1uz

Informații detaliate despre cardurile de energie, precum și îndrumări pot fi obținute la call center-ul Poștei Române: 0319966.

De când se extind plăţile pentru facturi cu cardul de energie. Anunţul lui Boloş despre voucherele de energie

“Am creat eligibilitatea şi extins perioada de valabilitate pentru facturi, pentru a veni în întâmpinarea beneficiarilor de card”, a spus ministrul Marcel Boloş. Ce condiţii trebuie îndeplinite. Potrivit ministrului Marcel Boloş, începând de săptămâna viitoare, facturile emise de furnizorii de energie, cu datorii restante, vor fi eligibile pentru decontare din cardul de energie.

Astfel, fiecare beneficiar de card de energie care primește factura de la furnizorul de energie şi are înscrise datorii faţă de furnizor, începând cu luna februarie 2022 este eligibil să facă plăţi cu ajutorul cardului de energie.

”Fiecare beneficiar al nostru de card de energie care primește factura de la furnizorul de energie şi are înscrise datorii faţă de furnizor, începând cu luna februarie 2022 este eligibil, după şedinţa de Guvern de miercuri, când a fost luată decizia, să facă plăţi cu ajutorul cardului de energie şi din acest punct de vedere am creat eligibilitatea şi extins perioada de valabilitate pentru facturi, pentru a veni în întâmpinarea beneficiarilor de card”, a spus ministrul Marcel Boloş, citat de News.ro

Excepții de cheltuieli cu cardul de energie

De asemenea, ministrul Marce Boloş a enumerat condițiile în care românii nu se vor încadra la plata facturilor cu cardul de energie printre care enumerăm:

  • dacă sunt penalități înscrise pe factură,
  • dacă sunt categorii de cheltuieli care privesc penalizarea sau disciplina beneficiarilor.

”În rest, toate categoriile de cheltuieli cuprinse pe factură care țin de furnizarea de energie, tot ceea ce înseamnă vechimea acestor datorii, cum am precizat, începând cu luna februarie 2022, dar şi materialul lemnos pe care l-am extins (..) în centrele comerciale pentru încălzirea locuințelor, este de asemenea eligibil”, a explicat ministrul Marcel Boloş.

Situații în care se poate anula cardul de ajutor pentru plata facturii la energie

Potrivit ministrului în situaţiile în care avem fie o adresă greșită, care s-a înscris pe cardul de energie, fie pe cardul de energie figurează beneficiari care, din anumite modificări ale bazelor de date, au ajuns pe acelaşi card de energie deşi nu există nici măcar o relație de rudenie sau nu au domiciliul comun, se va aplica anularea cardului de energie şi remiterea lui pentru a fi la zi cu cardul de energie, el fiind un fel de certificat de identitate al beneficiarului.