Se schimbă banii! BNR anunţă operaţiunea „Neptun”

Banca Națională a României (BNR) va lansa o monedă aniversară cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la operațiunea „Neptun", când aurul României a fost ascuns pentru a fi ferit de trupele URSS.
Alina Costache
17 iun. 2024, 08:35
Se schimbă banii! BNR anunţă operaţiunea

BNR va lansa o monedă de aur anul acesta cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la operațiunea „Neptun”, când aurul României a fost ascuns într-o peșteră.

„Se împlinesc anul acesta 80 de ani de când Banca Națională, cu sprijinul Guvernului României, Marelui Stat Major, Bisericii Ortodoxe și altor autorități, a transportat de aici, de la București la Tismana o mare cantitate de aur, într-un moment în care existența aurului aici, la Banca Națională, era pusă în pericol.

Se amână iar trecerea la euro în 2024, anunță guvernatorul Băncii Naționale. De când se schimbă banii

Au fost fel de fel de decizii, de acțiuni, de operațiuni care au asigurat transportarea Tismana a unei cantități importante de aur. Și pentru că se împlinesc 80 de ani, guvernatorul Băncii Naționale a decis să fie bătute monede care să fie reprezentative pentru istoria acestui moment”, a spus în exclusivitate pentru Antena 3 CNN, Adrian Vasilescu, consilier onorific la Banca Națională a României.

Deocamdată nu se știe exact al cărui chip va apărea pe monedă. „Decizia va fi discutată în Consiliul de Administrație. Ceea ce pot eu să intuiesc acum. Cred că va fi guvernatorul Constantin Angelescu, care a început operațiunile de pregătire și de mutare aurului și guvernatorul Ion Lepădatu, care a definitivat și a organizat paza întregii activități de desfășurare de la Tismana. Eu astăzi nu fac decât o prezumție”, a explicat Adrian Vasilescu.

Între 1944 și 1947, aurul României a fost depozitat într-un loc secret. Peste 192 de tone de aur au fost ascunse în acea perioadă și păzite de sute de soldați înarmați.

Timp de trei ani de zile, 193 de tone de aur au fost păzite de soldați care aveau gloanțe de pe țeavă, într-o peșteră lângă mănăstirea Tismana, din Gorj. În total au fost ascunse în peștera de la Tismana, 4.086 de casete de aur, tip muniție.

„Având acea experiență nefericită din Primul Război Mondial și deoarece Banca Națională a României își refăcuse tezaurul de aur între cele două Războaie Mondiale, la începutul lui 1944 se găseau în țară 192 de tone, de data aceasta și 40 în străinătate. Cumva, conducătorii noștri, conducerea BNR, Guvernul României au gândit trimiterea acestui tezaur tot în străinătate. Numai că în urma negocierilor purtate cu Elveția în primul rând, apoi cu Turcia, acestea au refuzat.

Elveția nu a riscat nici transportul și nici depozitarea pe teritoriul elvețian din cauza conflictului de pe continent.

Turcia, pe de altă parte, fiind neutră la acea dată, a invocat legea organică a Băncii Turciei, care chipurile nu permitea această operațiune.” a precizat Alexandru Roibu, referent în BNR.

BNR, emisiune numismatică cu tema 100 de ani de la cucerirea primei medalii olimpice a României

Pentru rezervarea pieselor numismatice în vederea achiziționării puteți utiliza acest Formular, începând cu 5 iunie 2024, ora 14:00, în limita stocului destinat rezervărilor online.

Mugur Isărescu, despre posibilitatea înghețării salariilor: „Unde e lege nu e tocmeală”

În cazul în care stocul de monede numismatice destinat rezervărilor online se epuizează, vă informăm că există și posibilitatea achiziționării direct de la ghișeele sucursalelor regionale ale BNR, fără a fi necesară o rezervare în acest sens, începând cu data lansării emisiunii respective.

Aversul monedei prezintă o imagine a diplomei primite de jucătorii echipei de rugby din 1924, după câștigarea primei medalii românești la Jocurile Olimpice din 1924 de la Paris, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2024”.

Reversul monedei redă o compoziție ce conține o minge de rugby, echipa de rugby a României din 1924 și inscripțiile „PRIMA MEDALIE OLIMPICA A ROMANIEI – 1924” și „100 DE ANI”.

Monedele din argint sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoţite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din argint este 500,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din argint cu tema 100 de ani de la cucerirea primei medalii olimpice a României au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica.

DailyBusiness
DECIZIE OFICIALĂ! Se calculează DIFERIT salariul minim pe economie!
Spynews
Noul cuplu bombă în showbiz! Naomi Hedman, fosta iubită a lui Florin Ristei, și fiul Ozanei Barabancea, Andrew, au o relație! | VIDEO
Bzi.ro
Din ce câștigă bani fiica lui Ion Țiriac: S-a angajat în Dubai!
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de joi, 24 octombrie, trei produse perfecte pentru casă pe care mulți români și le doresc. Sunt la ofertă, cel mai ieftin costă 9.99 de lei, și se vor vinde imediat
Capital.ro
Ilegal prin lege. Românii NU mai pot crește aceste animale. Decizia a venit azi, 22 octombrie
Playtech.ro
Cum arată mormântul Deliei Budeanu de la Mănăstirea Ghighiu. Un detaliu a atras atenția tuturor
DailyBusiness
Se schimbă MERSUL TRENURILOR CFR! Anunțul oficial
Adevarul
Goana după hidrogen. România are o resursă naturală care ar putea asigura nevoile energetice ale lumii în următoare secole
wowbiz.ro
Yamato Zaharia face și el film cu Ema Karter! Anunțul momentului, lovitură sub centură pentru Ovidiu Neveu: „Să vină să învețe și el cum se face” | EXCLUSIV
Spynews
EXCLUSIV. Raluca Pastramă îl dă în judecată pe Ibrahim, fostul soț, după ce a filmat-o în ipostaze interzise! Imaginile au ajuns și la Pepe. Reacție dură la adresa celor doi bărbați
Spynews
Britney Spears a anunțat că s-a căsătorit cu ea însăși. Artista a îmbrăcat și rochie de mireasă / VIDEO
Evz.ro
Război total între două dive din muzica populară. S-au aruncat blesteme și vorbe grele
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
kanald.ro
Accident extrem de grav pe Autostrada A0. O persoană a decedat după ce trei TIR-uri s-au ciocnit. Traficul este blocat
Cancan.ro
Mara Bănică, RĂVĂȘITĂ după clipurile video pe care Pepe i le-a arătat cu Raluca Pastramă. Susține că, în ele, fosta soție a artistului apare…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură de stat în Ungaria?! Pericol maxim în ţara vecină. Ce informaţii s-au aflat
StirileBZI
E.ON cere taxarea românilor în plus! Măsura s-ar putea aplica din 1 aprilie 2025
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cea mai frumoasă participantă la Power Slap
stirilekanald.ro
Mesajul cutremurător al lui David înainte să se arunce de la etaj, după ce s-a despărțit de iubită
substantial.ro
Trei rețineri în Cluj: dosar de înșelăciune privind asigurările auto
MediaFlux
ALERTĂ în SUA! S-a aflat cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al AMERICII. ȘOC TOTAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Candidatul perfect” te așteaptă în cinema! Protagoniștii comediei politice dezvăluie totul: Era foarte frig când am filmat scena din piscină (VIDEO)