Se schimbă banii! Din 14 ianuarie 2023, aceste bancnote nu vor mai fi acceptate în magazine. Cum se plătesc salariile!

Toată lumea din UE scapă de aceste bancnote, din 14 ianuarie 2023 nu vor mai fi acceptate în magazine, ci doar la banca naţională.

28 dec. 2022, 11:59
Se schimbă banii! Din 14 ianuarie 2023, aceste bancnote nu vor mai fi acceptate în magazine. Cum se plătesc salariile!
Se schimbă banii! Din 14 ianuarie 2023.

Se schimbă banii! Moneda croată nu va mai fi acceptată în magazine din 14 ianuarie 2023 . Este necesar, dacă aveţi aceste banconte rămase din vacanţe, să vă grăbiți cu schimbul de bancnote și monede, care după o scurtă perioadă de tranziție nu vor mai fi tratate ca un mijloc de plată.

Începând cu 1 ianuarie 2023, moneda din Croația va fi euro. După introducerea monedei euro, plățile în kuna vor fi posibile numai pe o perioadă de tranziție de două săptămâni, adică de la 1 ianuarie 2023 până la 14 ianuarie 2023, până la 24:00. Schimbul va fi emis doar în euro, la un curs de schimb fix de 7,53450 kuna pentru 1 euro.

Se schimbă banii. De la 1 ianuarie 2023, vechile bancnote şi monede NU mai sunt valabile

În același timp, în termen de 12 luni de la introducerea monedei euro ca monedă oficială – adică până la sfârșitul anului 2023 – schimbul de kuna în euro în Croația (la un curs de schimb fix de 7,53450 kuna pentru 1 euro ) va fi posibil la o bancă comercială, la reprezentanțe ale Agenției Financiare Croate (FINA) și la oficiul poștal (Hrvatska pošta dd). Nu se va percepe comision pentru schimb.

Moneda croată nu va mai fi acceptată în magazine – De la 1 ianuarie 2024, schimbul de kuna în euro în Croația va fi posibil numai la Banca Națională a Croației (HNB). Nu se va percepe comision pentru schimb.

Raportul de convergență al Comisiei Europene arată că România nu îndeplinește niciun criteriu de convergență pentru a trece la această monedă. În raport sunt trecut șapte țări, dintre care una singură va trece la moneda euro începând de la 1 ianuarie 2023, aceasta fiind Croația.

,,Având în vedere evaluarea Comisiei şi luând în considerare factorii suplimentari relevanţi pentru integrarea economică şi convergenţă, inclusiv evoluţia balanţei de plăţi şi integrarea pieţelor produselor, forţei de muncă şi financiare, Comisia consideră că Croaţia îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro. Prin urmare, Comisia a adoptat, de asemenea, propuneri de decizie a Consiliului şi de regulament al Consiliului privind introducerea monedei euro în Croaţia”, arăta Comisia Europeană în raportul din luna iunie.

Se schimbă banii, dar nu şi la noi! România nu îndeplinește niciun criteriu de adoptare a monedei unice europene

Au trecut 27 de ani de la botezul monedei unice „euro”. Sunt deja 19 state care o folosesc, iar la zona euro vor adera încă două state, Croația în 2023 și Bulgaria în 2024. România a amânat adoptarea euro, deși a avut cel puțin două ocazii în care a fost aproape de țintele impuse de Uniunea Europeană. Aderarea României la zona euro a fost o prioritate pe agenda Guvernelor de la București încă din 2012, însă termenele au fost întotdeauna amânate. Cel mai aproape de adoptarea monedei unice am fost în 2016. Alte șanse ratate au fost 2018 și 2020.

România a renunțat să mai propună un termen concret, după ce a invocat tot felul de bariere în drumul aderării. Ultimele obstacole: pandemia și războiul din Ucraina. Avantajele ar fi fost mari, dacă politicile fiscale și monetare ar fi fost în acord cu piața financiară.

Se schimbă banii. Toate salariile vor fi calculate în euro de la 1 ianuarie 2023

Stere Farmache, fost director al Bursei de Valori București: „Ar fi avut efecte pozitive pentru piața financiară în ansamblul său, pentru mediul de afaceri, pentru importatori, pentru exportatori, care ar fi eliminat riscul schimbului valutar, pentru piața financiară, Bursa de Valori, ar fi avut, de asemenea, un efect pozitiv, pentru că toate câștigurile sau pierderile ar fi fost măsurate într-o singură monedă.”

Condițiile pentru ca România să renunțe la leu

Pentru ca România să renunțe la leu, deficitul bugetar nu trebuie să depășească 3% din PIB, datoria publică ar trebui să fie mult sub 60% din Produsul Intern Brut, iar diferența între inflația de la noi și media din cele mai performante țări din zona euro nu ar trebui să fie mai mare de 1,5%. La începutul acestui an, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, spunea că anul 2029 este „o ţintă viabilă” pentru aderarea la euro.

În schimb, alte state din Balcani se pregătesc de aderare. De la 1 ianuarie 2023, Croația va intra în zona euro, iar de la 1 ianuarie 2024, Bulgaria, cel mai sărac stat al uniunii Europene, va adopta euro. Maryu Moravenov, director Bursa de Valori Sofia: „Încercăm să respectăm toate recomandările și lucrăm la aderarea în zona euro. Sunt implicate toate insituțiile din Bulgaria, chiar și Bursa de Valori este parte a acestui grup de lucru de intrare în zona euro.”

Estimările arată că abia în anul 2028 românii vor simți dezvoltarea economică reală, adică vor fi aproape de media europeană, însă, nu toate regiunile se dezvoltă cu aceeași viteză.

Se schimbă banii. Anunţul făcut de Mugur Isărescu despre moneda digitală: „Ăstea sunt Bau Bau-ri”

Adrian Mitroi, profesor de economie: „Noi nu suntem suficient de pregătiți, pentru că n-avem diciplina aia pe care ne-ar impune-o un proiect de țară, de exemplu aderarea la euro, care ar putea impune genul de disciplină tuturor. Ne-ar da și un reper, ne-ar da și un alt acces la piețe.”

Sondaj: Trei sferturi dintre românii chestionați vor în zona euro

Un sondaj Eurobarometru arată că trei sferturi dintre românii chestionați vor în zona euro. Femeie: „În general, românii sunt mai reticenți, mai conservatori, în privința monedelor străine.” Bărbat: „Nivelul de trai e scăzut și omul calculează la leuț, la bănuț, O să fie, în final, reușită, dar greu, foarte greu.” În prezent, euro este moneda oficială în 19 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, acestea formând zona euro.

Mecanismul European al Cursului de Schimb este cel care definești un curs de schimb central față de euro pentru fiecare monedă a fiecărui stat din afara zonei euro. De asemenea, el mai stabilește și un interval standard de fluctuație de +/- 15 procente.

România nu participă la Mecanismul European al Cursului de Schimb și nu poate trece la euro. Chiar dacă țara noastră ar participa la acest Mecanism de la 1 ianuarie 2023, tot trebuie să treacă doi ani până când România va putea trece la euro.