Se schimbă banii în România. Care vor fi efectele

Din 2005, România îşi doreşte să renunţe la lei şi să adopte moneda euro. Acest lucru s-ar putea întâmpla în perioada 2024-2026. 

04 mart. 2020, 08:24
Se schimbă banii în România. Care vor fi efectele

Până când România va renunţa la lei, este posibil ca moneda euro să sufere o transformare radicală.

În contextul discuțiilor despre criptomoneda Libra, Asociația Băncilor Germane crede că „este de necontestat că responsabilitatea pentru sistemul monetar revine statelor suverane”, iar ca orice monedă care este furnizată de bănci sau companii private „trebuie să se încadreze într-un sistem determinat de stat”. „Orice altceva ar avea ca rezultat haos și instabilitate”, au afirmat membrii Bankenverband, potrivit startupcafe.ro.

Asociaţia vine şi cu o soluţie: un euro digital programabil, care să poată fi tranzacţionat pe o platformă de plăţi pan-europeană. Într-un raport al Bankenverband se mai menţionează necesitatea unei clasificări legale a banilor digitali, dar şi identificarea clienţilor după un sistem similar cu cel aplicat acum în lupta împotriva spălării banilor şi a finanţării terorismului.

„Pentru a crește încrederea publicului în banii digitali, este obligatoriu să fie respectate cele mai înalte standarde de reglementare. Pentru a asigura securitatea juridică, este necesară o clasificare legală a banilor digitali.

Identitatea utilizatorului — fie om sau mașină — trebuie să fie unică. Pentru asta este necesar un standard european sau, mai bine, un standard global de identitate. Pentru orice formă de monedă digitală, clienții ar trebui identificați folosind un standard la fel de strict ca cel pe care băncile și alte entități obligate trebuie să le aplice în cadrul cadrului legal actual care urmărește lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului.”

Asociația Băncilor Germane mai atrage atenţia şi asupra unei clarificări care trebuie făcută când vine vorba despre impozitul pe venit, respectiv dacă banii digitali programabili reprezintă o monedă sau un activ.

Mugur Isărescu spune că România ar putea trece la moneda euro în perioada 2024-2026. 

„În luna decembrie, Comisia privind trecerea la euro va publica cele două documente, un raport de fundamentare a deciziilor viitoare şi un parcurs. Un document privind măsurile, să zicem, care trebuie luate pentru a ajunge la ţintă. La 300 de pagini, dacă nu este bună intenţie, dacă e rea-voinţă, se pot găsi zeci de interpretări. Şi pe fraza cel mai corect formulată am văzut că se fac ştiri total pe lângă subiect şi ultimele zile sunt dovada peremptorie în acest caz. Deci dacă noi spunem acolo că orizontul rezonabil pentru ca România să între în Zona Euro va fi undeva 2024, să zicem pentru intrarea în sistemul cursurilor de schimb, care mai mult sau mai puţin este aproape acelaşi lucru cu adoptarea euro, de acolo încolo nu mai este decât drum înainte şi el poate să dureze doi ani sau mai muţi ani”, spune Mugur Isărescu, potrivit playtech.

Citeşte şi Un teren din România a fost cumpărat cu 2 milioane de euro în monedă virtuală