Se schimbă banii, trecerea la euro bubuie preţurile după intrarea în Schengen. În supermarketuri, preţurile vor fi afişate în două monede. Cum se vor face tranzacţiile imobiliare

Pregătirile pentru intrarea Bulgariei în zona euro sunt în curs de desfășurare, deși calendarul exact rămâne incert. Cu toate că guvernul nu a specificat data adoptării monedei unice europene, se fac modificări de reglementare pentru a asigura o tranziție fără probleme. Recent, guvernul interimar a aprobat o decizie prin care se solicită Comisiei de stat pentru bursele și piețele de mărfuri să înceapă conversia taxelor din leva în euro de îndată ce Bulgaria intră oficial în zona euro.
Mircea Filipescu
31 ian. 2025, 10:29
Se schimbă banii, trecerea la euro bubuie preţurile după intrarea în Schengen. În supermarketuri, preţurile vor fi afişate în două monede. Cum se vor face tranzacţiile imobiliare

Pregătirile pentru intrarea Bulgariei în zona euro sunt în curs de desfășurare, deși calendarul exact rămâne incert. Cu toate că guvernul nu a specificat data adoptării monedei unice europene, se fac modificări de reglementare pentru a asigura o tranziție fără probleme. Recent, guvernul interimar a aprobat o decizie prin care se solicită Comisiei de stat pentru bursele și piețele de mărfuri să înceapă conversia taxelor din leva în euro de îndată ce Bulgaria intră oficial în zona euro.

Se schimbă banii, salarii în moneda euro de la 1 ianuarie 2026. Ce se întâmplă cu preţurile

Similar, alte organisme guvernamentale efectuează ajustări la tarifele și taxele lor pentru a se pregăti pentru schimbarea monedei. De exemplu, Agenția pentru Supraveghere Metrologică și Tehnică a lansat un proiect pentru un nou tarif, care va fi adoptat în euro odată ce Bulgaria aderă în zonă, scrie Novinite.com.

Atât sectorul public, cât și cel privat se pregătesc pentru schimbare. Sectorul privat recalculează deja prețurile și actualizează sistemele software pentru a se adapta la schimbare. În special, lanțul de magazine Fantastico a început să afișeze atât prețurile în leva, cât și în euro pe chitanțele de numerar, pentru a ajuta clienții să se familiarizeze cu conversia.

În sectorul imobiliar, euro este deja moneda dominantă, proprietățile fiind frecvent listate în euro, nu în leva. Provocările logistice ale tranziției la euro sunt considerabile și necesită o pregătire minuțioasă. Instituțiile, băncile, companiile și cetățenii trebuie să se coordoneze eficient pentru o desfășurare fără probleme. Un reprezentant din Croația a subliniat recent complexitățile implicate, în special în adaptarea ATM-urilor pentru a găzdui bancnotele euro, care diferă ca mărime de bancnotele în kuna croată.

În ciuda eforturilor depuse, au existat critici cu privire la lipsa de comunicare publică în ceea ce privește introducerea monedei euro. Mulți cetățeni nu sunt încă conștienți de beneficiile practice ale trecerii la euro, iar guvernul nu a lansat încă o campanie cuprinzătoare de informare a publicului.

Ministerul Finanțelor a anunțat planuri pentru un sondaj pentru a evalua atitudinea publicului față de euro, dar criticii susțin că un astfel de sondaj vine prea târziu, mai ales că oficialii guvernamentali sugeraseră anterior Bulgaria ar putea intra în zona euro începând cu iulie anul acesta.

Noua țintă de 1 ianuarie 2026, deși realistă, se apropie cu pași repezi și mulți cred că trebuie făcut mai mult pentru a pregăti publicul pentru schimbare.

Aderarea Bulgariei la euro ar putea fi amânată din nou

Anul trecut, oficialii bulgari afirmau că țara va adopta moneda unică europeană în cursul acestui an dar, între timp, lucrurile au luat o cu cotul altă turnură.

Bulgaria continuă să dezbată perspectivele sale de a adera la Zona Euro, în timp ce întâmpină provocări economice și politice semnificative. Potrivit fostului ministru al finanțelor Simeon Dyankov, o aderare până în ianuarie 2026 este improbabilă, iar cel mai realist scenariu indică ianuarie 2028 ca termen posibil.

Dyankov a subliniat că reducerea deficitului bugetar sub pragul de 3%, cerință esențială pentru aderare, este dificil de realizat în actualul context politic și economic. El a avertizat că măsuri populiste, precum creșterea cu 50% a salariilor din Ministerul de Interne, ar compromite definitiv șansele Bulgariei de a respecta criteriile până în 2028.

Reformele necesare pentru aderare

Dyankov a propus menținerea cotei de TVA la 20% pentru restaurante și hoteluri, măsură care ar putea genera până la 1,5 miliarde de leva suplimentare pentru bugetul de stat. Totodată, el a îndemnat la reducerea cheltuielilor guvernamentale și la transparență în comunicarea provocărilor către cetățeni.

În contrast, fostul ministru al guvernului interimar, Atanas Pekanov, a oferit o perspectivă mai optimistă. El a declarat că Bulgaria îndeplinește majoritatea criteriilor pentru aderare, cu excepția unui nivel de inflație care depășește pragul stabilit cu doar 0,1%. Pekanov a subliniat că această diferență este gestionabilă, dar avertizează că un raport de convergență depus prematur ar putea întârzia aderarea cu încă doi-trei ani și ar afecta credibilitatea financiară a țării.

Pekanov a evidențiat importanța adoptării rapide a unor măsuri legislative pentru a controla inflația și pentru a asigura sustenabilitatea economică. El a propus reducerea cheltuielilor de capital și amânarea creșterilor salariale pentru funcționarii publici, precizând că aceste măsuri sunt esențiale pentru reducerea deficitului bugetar, estimat între 5 și 9 miliarde de leva.

De asemenea, el a atras atenția asupra reformelor necesare în domeniul energiei și al statului de drept, legate de fondurile UE din Planul de Redresare și Reziliență. Pekanov a cerut guvernului să abroge deciziile care blochează progresul în aceste domenii și să prioritizeze logica economică în fața populismului.

În timp ce liderii politici din Bulgaria dezbat direcția economică, reformele structurale și măsurile fiscale vor fi decisive pentru aderarea la Zona Euro. Pe fondul presiunilor interne și externe, termenul realist rămâne ianuarie 2028, dar succesul depinde de voința politică și de pragmatismul deciziilor guvernamentale.

Când se schimbă banii în România. Presa germană anunţă când trec România şi Bulgaria la euro

Analiza publicată de prestigioasa publicație germană Merkur aduce o perspectivă asupra momentului în care România și Bulgaria ar putea adopta moneda euro. Potrivit acestui material, vecinii de la sud de Dunăre ar putea trece la euro începând cu anul viitor, dacă bulgarii nu se vor răzgândi din nou și condițiile economice vor permite această tranziție.

De la 1 ianuarie 2025, România și Bulgaria au devenit membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen, un pas care marchează eliminarea controalelor la frontierele terestre dintre aceste și celelalte state membre. Această integrare nu doar că simplifică fluxurile de persoane și mărfuri, dar și creează premise pentru o creștere economică mai dinamică în ambele țări.

România și Bulgaria rămân în continuare printre destinațiile de călătorie mai puțin aglomerate din Uniunea Europeană. Totuși, acest lucru ar putea suferi schimbări semnificative în urma apartenenței la Schengen. Eliminarea birocrației suplimentare la frontiere facilitează accesul turiștilor și ar putea transforma destinații precum Nisipurile de Aur de la Marea Neagră sau peisajele pitorești ale Transilvaniei în opțiuni mult mai atractive pentru vizitatori, potrivit stiridiaspora.ro.

Deși integrarea în spațiul Schengen reprezintă o etapă importantă, adoptarea monedei euro rămâne un obiectiv în curs de realizare pentru ambele țări. Bulgaria pare să fie mai aproape de acest deziderat, cu o dată preconizată pentru trecerea la euro pe 1 ianuarie 2026. Dimitar Radev, președintele Băncii Naționale a Bulgariei (BNB), a declarat că infrastructura tehnică necesară pentru această tranziție este deja pregătită, dar succesul depinde de reducerea inflației la un nivel considerat acceptabil.

România, pe de altă parte, întâmpină mai multe provocări în acest sens. Conform datelor publicate de Euractiv, adoptarea euro ar putea fi luată serios în discuție abia în jurul anului 2029. Această diferență reflectă complexitatea reformelor economice și instituționale necesare pentru alinierea economiei românești la criteriile zonei euro.

Intrarea în Schengen aduce beneficii economice majore, mai ales dacă ne uităm la pierderile suferite de Bulgaria și România în trecut din cauza excluderii lor din acest spațiu. Potrivit unei analize realizate de Comitetul Economic și Social European (CESE) și raportate de agenția de presă dpa, Bulgaria a înregistrat pierderi de peste 834 de milioane de euro anual. Pentru România, costurile au fost chiar mai mari și au ajuns la 2,32 miliarde de euro pe an. La acestea se adaugă pierderile anuale de aproximativ 90 de milioane de euro pentru industria de transport, cauzate de întârzierile la granițe.
Aderarea la Schengen și adoptarea ulterioară a euro sunt pași esențiali pentru consolidarea statutului celor două țări în cadrul Uniunii Europene. Reducerea barierelor administrative și adoptarea unei monede comune vor stimula comerțul, turismul și investițiile. Cu toate acestea, succesul acestor demersuri depinde de capacitatea guvernelor de a implementa reformele necesare, de a controla inflația și de a promova stabilitatea economică.

Se schimbă banii. Bulgarii ar putea adera la Zona Euro, din 2025. Jean-Francois Dauphin, şeful misiunii FMI în Bulgaria, şi-a exprimat încrederea că aderarea ţării la zona euro până în 2025 este un obiectiv realist, transmite Novinite.

Declaraţia vine după evaluarea performanţei economiei bulgare de către FMI, care se aşteaptă în acest an la un avans al PIB-ului de 2,7% şi o rată a inflaţiei de 3,5%.

Se schimbă banii pe ascuns. Cum să nu fii luat prin surprindere şi să rămâi cu conturile goale

De asemenea, Dauphin a declarat că adoptarea euro de către Bulgaria va atenua anumite riscuri cu care se confruntă economia ţării, oferind un cadru monetar stabil, care poate îmbunătăţi stabilitatea economică şi facilita comerţul cu zona euro.

Una din recomandările cheie ale FMI pentru strategia economică a Bulgariei pe termen lung include eliminarea pragului maxim de asigurare şi implementarea impozitării progresive. Aceste măsuri sunt menite să promoveze sustenabilitatea fiscală şi distribuţia echitabilă a resurselor în ţară, potrivit FMI.

Totuşi, Dauphin a atras atenţia asupra creşterii rapide a creditelor ipotecare, scoţând în evidenţă potenţialele riscuri asociate cu supraîncălzirea pieţei imobiliare.

Se schimbă banii! Avem noile monede care se vor afla şi în portofelele românilor, deja au fost aprobate de UE

Se schimbă banii la sud de Dunăre, Consiliul UE a aprobat design-ul monedelor euro bulgăreşti. Design-ul reproduce simbolurile care apar pe actualele monede bulgăreşti: Călăreţul de la Madara – pe monedele de 1, 2, 5, 10, 20 şi 50 de eurocenţi; Sfântul Ivan Rilski – pe moneda de 1 euro; Sfântul Paisie de la Hilandar – pe moneda de 2 euro, transmite BTA.

Viceguvernatorul BNB, Andrey Gyurov, a subliniat că acesta este un alt pas în procesul de aderare a Bulgariei la zona euro. Odată cu obţinerea aprobării Consiliului UE, BNB va putea produce o cantitate de până la un milion de piese pentru fiecare denominare (1, 2, 5, 10, 20 şi 50 de eurocenţi; 1 euro şi 2 euro). BNB a demarat deja un program test de producţie, care include mai multe etape. Etapa obţinerii de rondele pentru baterea de monede euro a fost depăşită şi aceste rondele au fost comandate. Acum că rondelele au ajuns la Monetăria BNB, poate demara producţia de monede, a explica Gyurov.

Se schimbă banii. Veste bună pentru sute de mii de români, plătesc direct cu euro la all inclusive

„După ce vor fi produse versiunile test, monedele euro trebuie să fie certificate de Banca Centrală Europeană. Obţinerea unui astfel de certificat va însemna că BNB poate demara producţia pentru restul monedelor euro”, a spus Gyurov.

După ce Bulgaria va primi aprobarea oficială de a se alătura zonei euro, aproximativ 800 de milioane de monede euro vor fi produse.

Bulgaria este pe cale să adopte euro până în 2025, urmărind să devină a 21-a țară din zona euro. Cu toate acestea, potrivit ministrului de Finanțe Assen Vasiliev, mass-media falsă și partidele politice pro-ruse încearcă să prevină acest lucru, scrie Bloomberg.

„Siturile de știri false, atacurile coordonate și partidele politice cu legături foarte strânse cu Rusia încearcă să submineze încrederea în euro într-o campanie care a atins apogeul în timpul verii. Am văzut știri false, am văzut propagandă rusă. Rusia va să încerce să oprească în continuare integrarea europeană în ansamblu și să încerce să destabilizeze orice eforturi în această direcție din partea oricărei țări”, spune Vasylev.

După ce Bulgaria va primi aprobarea oficială de a se alătura zonei euro, aproximativ 800 de milioane de monede euro vor fi produse.

Bulgaria ar urma să treacă la moneda euro începând cu 1 ianuarie 2025, după ce a ratat termenul inițial de 1 ianuarie 2024.

La rândul ei, România a renunțat până să și mai avanseze un termen, după ce ratat țintele programate în 2014, 2015, 2019 și 2024.

Acum, oficialii spun pur și simplu că România va adopta moneda UE când ”e pregătită”, după cum a afirmat în mai multe rânduri Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR. Se schimbă banii. După integrarea în UE în anul 2007, prima bornă fixată pentru trecerea la euro era anul 2014. Odată cu apropierea lui, era tot mai clar că nu putem respecta acest termen și l-am decalat cu un an. După ce prima amânare a fost făcută, mai departe încălcarea termenelor a devenit parte a programelor de guvernare. Termenul 2015 a fost împins de Guvernul Ponta în 2019, iar în 2018 Guvernul Dăncilă l-a amânat pentru 2024. De subliniat că în 2018 Comisia Europeană publica un raport în care sublinia că România era țara cel mai puțin pregătită să adopte moneda unică dintre țările care încă nu făcuseră acest pas.

Euro este în prezent moneda a 20 de state membre ale UE, fiind utilizată zilnic de aproximativ 350 de milioane de oameni. Țara care a aderat cel mai recent la zona euro este Croația, care a introdus moneda comună la 1 ianuarie 2023. Statele membre din zona euro sunt Austria, Belgia, Croația, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos.

Avantajele monedei euro

Potrivit Comisiei Europene, printre avantajele adoptării monedei euro se numără:

  • o mai bună stabilitate economică și condiții propice pentru creștere economică;

Dezavantajele monedei unice

Printre dezavantajele introducerii monedei unice amintite de Comisia Europeană se numără:

Se schimbă banii. Ţara care trece la moneda euro înaintea României

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Satul înghețat în timp, de la malul mării, cu liniște și peisaje frumoase. Aici se găsesc și ruinele unui castel
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Harta comorilor din adâncurile Ucrainei! SUA are acum acces la grafit, litiu și metale rare
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
A venit poliția la concertul lui Vali Vijelie: Era beat, mi-a spus: oprește-te
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Cine sunt bărbații cu care s-a iubit Maria Marinescu. Creatoarea de modă este la a treia căsnicie
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Datele românilor, folosite în campanie. Biroul Electoral Român intervine
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici