Se schimbă buletinele: Vor fi introduse CIPURI în cărţile de identitate

Publicat: Vineri, 03 Ianuarie 2014 11:03 // Actualizat: Vineri, 03 Ianuarie 2014 17:53 // Sursa: romaniatv.net

Noile cărţi electronice de identitate vor fi puse în circulaţie începând cu 1 aprilie 2014, prevede proiectul HG privind modificarea şi completarea actelor normative referitoare la aplicarea dispoziţiilor legale din domeniul evidenţei persoanelor supusă dezbaterii publice pe site-ul MAI, informează Agerpres.

Foto: it.bzi.ro

Aceste buletine noi vor conţine mai multe elemente de particularizare. Datele cu caracter vizibil care există şi în prezent sunt: numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii titularului, semnătura olografă a a titularului, imaginea facială, CNP şi adresa de domiciliu.

În afara acestora, noile cărţi de identitate electronice vor mai conţine: datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului, prenumele părinţilor titularului, certificate şi certificate calificate, date biometrice ale titularului constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete.

'Cartea de identitate va avea încorporat un cip cu interfaţă contact, iar Cartea electronică de identitate (CEI) şi Cartea electronică provizorie vor avea încorporate un cip cu dublă interfaţă, cu contact şi contactless. Cip-urile includ microcontrolere integrate, cu capabilităţi de procesare criptografică, memorie internă şi au implementate intern măsuri de protecţie avansată împotriva accesului neautorizat şi a copierii/alterării informaţiilor conţinute (...) Asigurarea confidenţialităţii datelor transmise/primite între CEI/CER şi cititor se face prin utilizarea metodelor criptografice şi/sau a unei infrastructuri de chei publice', se arată în nota de fundamentare.

Totodată, accesul la datele necesare creării semnăturilor digitale va fi permis numai după o validare suplimentară de către titularul CEI cum ar fi un număr personal de identificare (PIN).

Procedurile de preluare a datelor biometrice pentru emiterea cărţii electronice de identitate se realizează numai în prezenta titularului, la sediul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor sau al Direcţiei, cu excepţia situaţiei în care persoana este netransportabilă, respectiv la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular care înregistrează cererea pentru eliberarea cărţii electronice de identitate.

În acelaşi timp, imaginile impresiunilor papilare colectate pentru eliberarea cărţii electronice de identitate şi stocate în Sistemul naţional informatic de evidenţă a persoanelor se şterg prin procedură automată, imediat după ridicarea cărţii electronice de identitate sau, dacă nu a fost ridicată, cel târziu la împlinirea unui termen de 3 luni de la data programată pentru eliberarea acesteia.

'Procedurile de ştergere asigură imposibilitatea recuperării parţiale sau totale a datelor şterse', se precizează în proiect.

Cărţile de identitate electronice vor fi făcute de Direcţia Generală de Paşapoarte, prin Centrul National Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice.

VEZI SI:

Descoperirea care va revoluţiona lumea: Computerul care învaţă din propriile greşeli

 loading...
7 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
biometric buletin carte de identiate cipuri CNP date de identificare date encesare pin
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
21 mar 09:03
...
Cărţile biometrice de identitate vor fi puse în circulaţie începând cu 1 aprilie. Aceste buletine noi vor conţine mai multe elemente de particularizare. ...
04 ian 01:01
...width="570" height="408" /> RTV: Se schimbă buletinele: Vor fi introduse CIPURI în cărţile de identitate Noile cărţi electronice de identitate vor fi puse în...
03 ian 22:50
Răspunde | Votează email -1 email
Vasilescu Daniel
Este o idee excelenta, la care ar trebui adaugat si unor sisteme RFID de detectie permanenta atat fixe, cat si mobile (echipaje de politie) care sa "citeasca" de la distanta continutul datelor si totodata, obligativitatea cetatenilor sa le poarte asupra lor, in felul acesta, pot fi monitorizati infractorii, am vazut in Israel cum functioneaza impecabil acest sistem, populatia fiind in siguranta permanent. Trebuie URGENT implementat sistemul, pentru ca infractionalitatea a capatat o dimensiune apocaliptica... Succes !!!
03 ian 19:31
Răspunde | Votează email 0 email
Cris
Ma dore putin mai departe de cot de cipuri si simboluri satanice. Ce vreau sa stiu eu: chiar o sa ramane la fel de mari ca si pana acuma? Adica tot cat un cearceaf?
03 ian 12:41
...şi completarea actelor normative referitoare la aplicarea dispoziţiilor legale din domeniul evidenţei persoanelor supusă Citește mai departe…. Citeste toata stirea Se schimbă buletinele: vor fi introduse CIPURI în cărţile de identitate la ...
03 ian 11:31
... Noile cărţi electronice de identitate vor fi puse în circulaţie...
03 ian 11:24
...la aplicarea dispoziţiilor legale din domeniul evidenţei persoanelor supusă Citește mai departe… >>>>Citeste tot >>>> ...
1
EUR
4.8024
RON
24 Feb
noapte 1 °
zi 15 °
Ultimele joburi adaugate
24 H