Se schimbă certificatul COVID în România. Cine trebuie să-şi genereze un nou document digital Covid

Serviciul pentru Telecomunicaţii Speciale (STS) a anunţat, luni, că în conformitate cu Decizia (UE) 2021/2301 a Comisiei din 21 decembrie 2021 de modificare a specificaţiilor tehnice, a adaptat sistemul informatic de eliberare a certificatelor digitale COVID potrivit noilor norme de codificare a certificatelor de vaccinare. Astfel, noile certificate vor conţine şi informaţiile despre doza booster.

27 dec. 2021, 15:48
Se schimbă certificatul COVID în România. Cine trebuie să-şi genereze un nou document digital Covid

Se schimbă certificatul COVID în România. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a adaptat sistemul informatic de eliberare a certificatelor digitale COVID potrivit noilor norme de codificare, care permit noi marcaje, inclusiv pentru doza booster.

Citeşte şi: Noi cazuri de infectare cu tulpina Omicron în România. Între infectaţi este şi un copil. 10 infectaţi sunt din Bucureşti

Conform noilor specificaţii, certificatele de vaccinare se marcheză astfel:

•    3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii primare de vaccinare de 2 doze;
•    2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doză unică.

Începând cu data de 24 decembrie, pe certificatele digitale UE privind COVID-19 emise în România pentru certificatele de vaccinare ale persoanelor care au o doză Johnson&Johnson se schimbă marcajul european pentru diferenţierea dozelor suplimentare de rapel.

Citeşte şi: Bilanț vaccinare 26 decembrie 2021. Puțin peste 400 de români s-au vaccinat cu prima doză, în a doua zi de Crăciun

„Recomandăm persoanelor vaccinate cu Johnson&Johnson şi care au făcut doza de rapel (booster) să îşi genereze un nou certificat digital UE privind COVID pe platforma https://certificat-covid.gov.ro. Pe noul certificat, la secţiunea ‘Numărul dintr-o serie de vaccinări/doze şi numărul total de doze din serie’ va apărea 2/1″, a precizat STS.

Până la data de 24 decembrie 2021, în România au fost generate 10,5 milioane de certificate digitale UE privind COVID-19, prin intermediul platformei https://certificat-covid.gov.ro dezvoltată de STS. Dintre acestea, 91% au reprezentat certificate de vaccinare împotriva COVID-19.

 

Raed Arafat: „Certificatul verde COVID nu va mai fi valabil fără doza a treia”

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat că în mai multe țări din Europa, pe baza studiilor științifice, s-a constatat faptul că doar două doze de vaccin nu asigură o imunitate crescută, de aceea va fi necesară doza booster pentru ca certificatul verde să mai aibă valabilitate.

”Eu ce am vorbit se referea la nivel european și sunt mai multe țări care au luat o astfel de decizie în Austria, Israel și alte țări, dar ideea este că la un moment dat să se ia o decizie ca certificatul verde să expire. Acest certificat este posibil să fie prelungit numai dacă ai a treia doză. Sunt țări care au anunțat că au luat aceste măsuri și nu mai poți intra fără a treia doza. Pe plan european sunt țări care solicită a treia doza să fie obligatorie pentru a se recunoaște certificatul verde, dar aceste decizii se pot lua unitar la nivel european, la nivelul Uniunii Europene.

Această decizie se ia pe bază științifică și avem studii clare care arată că oamenii cu doar 2 doze și pentru care a trecut ceva timp de la vaccinare au protecție foarte scăzută, mai ales în fața noilor variante.

Este posibil ca în cazul în care nu ai booster-ul să se considere că cele două doze au expirat. Sunt studii științifice efectuate în centre universitare și există argumente științifice în acest sens.

Dacă studiile arată că rămâi fără imunitate, atunci este posibil ca și la noi să se considere că două doze nu asigură suficientă imunitate”, a spus Raed Arafat.