Se schimbă facturile la gaze. Noi reguli pentru furnizori din 2023

Noi reguli de facturare pentru consumul de gaze din ianuarie 2023. Pentru viitoarele facturi, furnizorii de gaze naturale vor trebui să introducă informații suplimentare în facturi, care să vină în ajutorul clienților.

13 ian. 2023, 09:28
Se schimbă facturile la gaze. Noi reguli pentru furnizori din 2023

Se schimbă facturile la gaze. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică.

Citește și: Vești proaste pentru români! Ce se întâmplă cu ajutorul de 1.400 de lei pentru facturile la energie și gaze

 

Se schimbă facturile la gaze. Noi reguli pentru furnizori din 2023

Furnizorii de gaze vor fi obligaţi, indiferent dacă au fost instalate sau nu contoare inteligente, să pună la dispoziţia clientului final informaţii privind consumurile anterioare facturate, în măsura în care aceste informaţii sunt disponibile, să pună la dispoziţia clientului mai multe opţiuni privind modul de transmitere a facturilor şi a informaţiilor privind facturarea, printre care şi transmiterea pe cale electronică, potrivit wall-street.ro.

De asemenea, la cererea clienţilor finali, acestora trebuie să li se asigure o explicaţie clară şi uşor de înţeles a modului de stabilire a sumelor de plată cuprinse în facturile la gaze, în special în cazul în care facturile nu sunt bazate pe consumul real determinat prin citirea contorului.

În factura emisă clientului final se va specifica modul de determinare a consumului facturat prin citire periodică contor, autocitire sau estimare consum. De asemenea, furnizorii trebuie să pună la dispoziţie datele privind consumul de gaze naturale şi preţurile aferente perioadei de consum la care se referă datele din facturi.

Totodată, furnizorii de gaze naturale au obligaţia să pună la dispoziţie, cel puţin o dată pe an, într-o factură sau într-o anexă a acesteia, comparaţii între consumul actual de gaze naturale al consumatorului final şi consumul din anul anterior, preferabil sub formă grafică, datele de contact (adresele de site-uri de internet) ale unor instituţii cu atribuţii în domeniul energiei, de unde consumatorii pot obţine informaţii privind măsurile disponibile de îmbunătăţire a eficienţei energetice, profiluri comparative ale utilizatorilor finali şi specificaţii tehnice obiective privind echipamentele energetice; adresa de site în care se găsesc, într-o formă clară şi uşor de înţeles, consumurile de gaze naturale ale clienţilor finali etalon, pe categorii de consum, în cazul în care astfel de site-uri există.