Se schimbă legea. Ce riscă cei care vând alcool şi tutun minorilor

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede sancţiuni mai mari pentru comercianţii care vând alcool şi tutun minorilor. Potrivit noilor reglementări, aceştia se pot alege cu activitatea suspendată.

22 mart. 2022, 18:53
Se schimbă legea. Ce riscă cei care vând alcool şi tutun minorilor

Se schimbă legea care prevede sancționarea comercianților ce vând alcool și tutun către minori. Noile reglemetări prevăd sancţiuni dure.

Se schimbă legea. Ce riscă cei care vând alcool şi tutun minorilor

Președintele Klaus Iohannis a promulgat un proiect de lege care sancționează dur comercianții ce vor vinde alcool sau tutun minorilor. Aceștia se pot alege cu activitatea suspendată.

Citeşte şi Klaus Iohannis îl atacă pe Putin la Consiliul European. Preşedintele României a cerut sancţiuni mai dure pentru Rusia

Potrivit noilor reglementări, vânzarea de tutun minorilor va fi sancționată, de la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 lei plus sancțiunea complementară de suspendare a activității pe o perioadă de 30 de zile.

De asemenea, vânzarea băuturilor alcoolice minorilor sau consumul de către aceștia a băuturilor respective în localurile și spațiile publice menționate în lege nu vor mai fi sancționate doar cu amendă de la 100 lei la 500 lei, ci de la prima abatere constatată se va dispune și măsura suspendării activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile, potrivit EVZ. 

În prezent, cei care vând tutun minorilor primesc o amendă în valoare de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației, la a doua abatere. Săvârșirea unei noi contravenții la această lege se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

Vânzarea băuturilor alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate, precum și a minorilor este sancționată cu amendă de la 100 lei la 500 lei, iar în cazul repetării contravenției se dispune, totodată, măsura suspendării activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.

Legislația mai prevede în cazul consumului de băuturi alcoolice de către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani în locuri publice (drumuri publice, parcuri, stadioane și terenuri sportive, instituții culturale, săli de spectacole, instituții sau unități economice, toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări și aeroporturi, de stat și private) amendă de la 100 lei la 500 lei.

Actualul proiect de lege, ce a fost inițiat de deputatul Florin Roman.

Citeşte şi Klaus Iohannis, anunţ după discuțiile cu președintele Estoniei: România acţionează pentru creşterea prezenţei militare aliate în ţara noastră!