Se schimbă legea pentru românii care stau la bloc. Toţi sunt obligaţi să facă asta

Toţi românii care stau la bloc trebuie să schimbe contoarele şi repartitoarele de costuri pentru energia termică până în anul 2027. Acestea vor trebui înlocuite cu unele care să permită citirea de la distanţă a valorilor înregistrate.

17 sept. 2021, 13:34
Se schimbă legea pentru românii care stau la bloc. Toţi sunt obligaţi să facă asta

Se schimbă legea pentru românii care stau la bloc. Până în anul 2027, aceştia trebuie să schimbe contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri.

Se schimbă legea pentru românii care stau la bloc

Potrivit unui proiect de lege repus în dezbatere de autorităţi la un an de la apariţia sa, toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri vor trebui să permită citirea de la distanță a valorilor înregistrate. Măsura trebuie să fie adoptată până în anul 2027.

De la data în care proiectul va intra în vigoare, se vor putea instala doar contoare și repartitoare de căldură cu citire de la distanță, iar dispozitivele deja instalate, care nu pot fi citite de la distanță, vor trebui înlocuite cu unele dotate cu această facilitate, conform avocatnet.ro.

Citeşte şi Taxă pentru centralele de apartament. Veşti proaste pentru românii care stau la bloc

„Consumatorii finali de încălzire centralizată, răcire centralizată și apă caldă menajeră sunt dotați cu contoare, la prețuri competitive, care reflectă cu acuratețe consumul lor real de energie”, stabilește proiectul de lege.

De asemenea, proiectul mai prevede ca imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte, dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire ori alimentate de sisteme de încălzire sau de răcire centralizată, trebuie instalate contoare individuale pentru a măsura consumul de încălzire, de răcire sau de apă caldă menajeră pentru fiecare unitate a clădirii, în cazul în care acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic și rentabil, în sensul că este proporțional în raport cu posibilele economii de energie, mai spune sursa citată.

În aceste condiții, contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică instalate de la data intrării în vigoare a acestui proiect vor trebui să fie dispozitive care pot fi citite de la distanță. Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică care nu pot fi citite de la distanță, dar care au fost deja instalate, vor trebui modernizate sau înlocuite, astfel încât să poată permite acest lucru, până la data de 1 ianuarie 2027.

Toți locatarii de la bloc vor trebui să aibă contoare sau repartitoare de costuri pentru energia termică ce oferă posibilitatea citirii de la distanță. De la această regulă vor fi exceptate însă asociațiile de proprietari care demonstrează că dotarea cu contoare și repartitoare cu citire la distanță nu este rentabilă.

Citeşte şi Cum treci termopanul în „regim de iarnă” ca să nu îţi intre frigul în casă. Ce trebuie să facă românii care stau la bloc