Se schimbă plăcuţele de înmatriculare. Care sunt principalele modificări din Codul Rutier vizate de Guvern

Guvernul a adoptat un proiect de hotărâre care modifică normele de aplicare a Codului Rutier. Principalul scop este de a clarifica interdicția de înmatriculare a vehiculelor furate în străinătate.

11 sept. 2023, 16:35
Se schimbă plăcuţele de înmatriculare. Care sunt principalele modificări din Codul Rutier vizate de Guvern
Se schimbă plăcuţele de înmatriculare. Care sunt principalele modificări din Codul Rutier vizate de Guvern

Se schimbă plăcuţele de înmatriculare. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a inițiat un proiect de hotărâre de Guvern care adaugă modificări și completări la Regulamentul de aplicare a Codului Rutier (OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice). Scopul principal al noii legi este de a extinde cadrul legal referitor la interdicția înmatriculării vehiculelor furate în străinătate. De asemenea, actul normativ introduce numerele de înmatriculare la primării, cu indicativ format din cifre, în locul abrevierii denumirilor localităților, pentru o mai bună identificare în trafic. Totodată, permisul internațional de conducere ar putea fi eliberat și de Direcția Permise de Conducere și Înmatriculări, nu doar de asociația Automobil Club Român.

Citeşte şi: COD RUTIER 2023. Schimbare uriaşă, ce amenzi riscă şoferii din iarnă

Proiectul a apărut în condiţiile în care, în prezent, multe dintre autoturismele furate în afara țării, dar aduse în România în vederea înmatriculării, nu sunt reclamate autorităților române, fapt care, susține MAI, „ar putea conduce la concluzia că interdicția (de înmatriculare – n.r.) nu este aplicabilă și vehiculelor date în urmărire la nivel internațional de către autoritățile competente ale altor state”. Astfel, actuala formulă legislativă putea fi interpretată în sensul că sunt excluse de la interdicția înmatriculării vehiculele care se încadrează doar într-una dintre situațiile menționate, iar propunerea de modificare a normelor actuale vine să corecteze această scăpare, scrie avocatnet.ro. „Autovehiculele și remorcile reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate, precum și cele date în urmărire de către structurile Poliției Române ori de către autoritățile altor state, nu se înmatriculează”, se mai specifică în textul hotărârii.

Citeşte şi: COD RUTIER 2023, alertă pentru șoferi! Noul indicator rutier cu punct roșu te ajută, dar te lasă şi fără carnet

De asemenea, documentul propune ca plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază și, după caz, la Serviciul Român de Informații să se compună din abrevierea denumirii instituției, scrisă cu litere majuscule și dintr-un număr de ordine. Proiectul hotărârii de Guvern propune și modificarea regimului de eliberare a permisului internațional de conducere (PIC), acordând drept de eliberare a acestui document și Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DPCI) din cadrul MAI.