Se schimbă regulile pentru şoferii care vor geamuri fumurii

Se schimba legislatia pentru foliile auto. Soferii care vor geamuri fumurii, din aceasta vara, vor avea voie sa-si lipeasca folii mai intunecate pe parbriz.

22 mai 2015, 13:19
Se schimbă regulile pentru şoferii care vor geamuri fumurii

Dar opacitatea nu trebuie sa depaseasca 30 la suta, scrie stirileprotv.ro. Potrivit producatorilor, foliile cresc eficienta aerului conditionat si va protejeaza impotriva radiatiilor ultraviolete.

Legea din Romania prevede in acest moment ca geamurile din spate si luneta masinii pot fi complet intunecate. In fata insa lucrurile sunt mai sensibile. Folia trebuie sa aiba 70 la suta transparenta pentru geamuri laterale si 75 la suta pentru parbriz.

Citeşte şi Vrei folii auto? Ce condiţii trebuie să îndeplineşti şi cât este amenda pentru protecţiile solare neomologate

„Legislatia este in curs de schimbare pentru a fi armonizata cu cea aplicabila in Uniunea Europeana. Astfel incat si transparenta pentru parbriz va fi coborata la 70 la suta”, spune Cristian Bucur, RAR.

Potrivit Registrului Auto Roman, geamurile masinii vin inca din fabrica, inclusiv geamurile din fata, cu o opacitate de aproape 20 la suta, daca se lipeste o folie pe geam opacitatea creste, de exemplu, pana la 40 la suta. Cu alte cuvinte, in aceasta situatie incalcati leagea.

Cei care nu respecta legea si sunt prinsi in trafic cu folie mult prea intunecata raman fara talon si risca o amenda de pana la 2.000 de lei. Cei de la Registru au si aparate care calculeaza transparenta geamurilor.
Soferii pot fi amendati daca nu monteaza folii omologate de RAR. Ii costa de la 300 la 10 mii de lei in functie de tipul foliei. Cele clasice sunt mai ieftine si retin doar ultravioletele. Exista folii cu metal, care pastreaza chiar si racoarea in masina, spun specialistii. Dar uneori pot afecta semnalul telefonului mobil.
„S-ar putea sa aveti anumite probleme daca mergeti afara din oras, in zone montane. Dar nu obligatoriu”, spune reprezentantul unui service.

Citeşte şi Ai grijă dacă ai autocolant pe geamurile maşinii. Amenzi pentru şoferii care au maşini cu geamuri fumurii

„Exista si un alt motiv, impotriva hotilor, daca iti lasi un laptop, un telefon, hotii au atractie la lucrurile acestea…”, spune un client, Marian Pantelimon.

Cei care vor sa fie siguri, pot opta pentru folii antiefractie. Daca un geam obisnuit poate fi spart in 5 secunde, pentru unul cu folie hotul ar avea nevoie de cel putin un minut si multa forta.