Se schimbă totul: Cum vei recepţiona canalele tv

Din 17 iunie 2015, televiziunea în România s-a schimbat. Dintr-o dată, prin antenele clasice și pe televizoarele vechi nu mai poate fi recepționat decât postul public de televiziune TVR1. Cum bunica ta și alte rude au rămas fără acces la TV, iată ce ar trebui să știi despre schimbare și cu ce trebuie să-ți echipezi televizorul ca să îl reconectezi la televiziuni.

17 iun. 2015, 12:16
Se schimbă totul: Cum vei recepţiona canalele tv

Oprirea transmisiunii analogice terestre nu este un moft al României, ci este o obligație internațională. Astfel, din 17 iunie 2015, emisiile de televiziune analogică terestră prin tehnologia UHF (ultra high frequency) vor înceta și se trece la transmisiunea digitală pentru care este nevoie de un alt tip de echipament.

Probabil că știi celebrele parabolice pe care românii le-au folosit încă din anii ’90 să prindă diverse posturi TV. Blocurile erau, de asemenea, pline de tot felul de antene ridicate pentru a lega cetățenii la fluxurile televiziunilor disponibile. Aceasta este, pe scurtă, emisia analogică terestră și calitatea nu este la cele mai înalte cote. Din fericire, există ceea ce se numește televiziune digitală, folosită în prezent pentru emisie prin cablu (RCS&RDS sau UPC) sau satelit (Orange, Digi, Dolce etc.).

Acum, odată cu încetarea emisie analogice, televiziunea digitală terestră o va înlocui. Realitatea acestei mișcări este că se produce un blackout masiv în România, unele dintre cele mai izolate zone și unii dintre cei mai săraci români vor rămâne pe televizoare cu acces doar la TVR1, o singură televiziune, într-un mod similar perioadei comuniste.

Mai multe detalii despre televiziunea digitală, pe playtech.ro