Se schimbă valabilitatea certificatelor COVID în România. Guvernul extinde şi perioada de completare a formularului digital pentru intrarea în România

Guvernul a actualizat, printr-o ordonanţă de urgenţă, prevederile OUG nr. 68/2021 privind certificatul digital COVID pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19. Modificările vizează valabilitatea certificatului COVID în România. De asemenea, Guvernul a actualiza prevederile OUG privind formularul digital de intrare în România.

03 feb. 2022, 16:30
Se schimbă valabilitatea certificatelor COVID în România. Guvernul extinde şi perioada de completare a formularului digital pentru intrarea în România

Guvernul Ciucă a operat modificări la OUG nr. 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19. Între modificările care au fost făcute se află şi unele legate de valabilitatea certificatelor COVID în România.

Citeşte şi: Stare de alertă prelungită, dar CNSU relaxează restricţiile în România: Fără certificat verde la mall DOCUMENT

Se schimbă valabilitatea certificatelor COVID în România

„A fost adoptat un act normativ care se referăla punerea în aplicarea deciziei UE 1073 din 2021 care vizează specificaţiile tehnice de implementare a regulamentului european 953 din 2021. Acest act transpune şi în România aplicarea acestei reglementări care va fi valabilă şi pentru celelalte state membre pentru călătorii.

Vorbim de Spaţiul Economic European şi de Confederaţia Elveţiană, unde certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei booster dacă se la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 de zile. (…)

Dacă avem schemă completă de vaccinare şi au trecut mai mult de 270 de zile de la data celei de-a doua doze, atunci putem să mergem. Este valid în acest fel.

Dacă au trecut mai mult de 270 de zile de la cea de-a doua doză, atunci este necesară administrarea dozei de booster.

Acest lucru vizează numai partea de călătorii în interiorul comunităţii europene. Nu se adresează regulilor existente şi felul în care funcţionează societatea în interiorul statelor membre, incluzând aici şi România”, a explicat secretatul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu.

De asemenea, actul normativ adoptat conţine o prevedere care se adresează cadrului naţional, prin care se prelungeşte perioada de valabilitate a certificatelor digitale europene privind COVID-19 în România de la 30 iunie 2022, cât este în momentul de faţă, până la 31 decembrie 2022 şi prevede eliberarea la cerere a unui nou certificat după fiecare doză de vaccin suplimentară efectuată.

„Această menţiune nu este în completare şi nu este în asociere cu prima chestiune.

Certificatul digital european va fi folosit în continuare în interiorul UE. Când a fost acesta adoptat, a avut o perioadă de valabilitate stabilită la un an de zile, termen care expiră pe 30 iunie 2022 şi pentru a avea timp necesar pentru a adapta măsurile la situaţia epidemiologică s-a decis prelungirea până în 31 decembrie 2022 a certificatelor, a perioadei de valabilitate pentru certificatele pe care le folosim în România.

Acest lucru nu se adresează modalităţii de utilizare a certificatelor privind vaccinarea atunci când călătorim în spaţiul european.

Dacă va fi necesar să adaptăm acest deadline mai sus sau mai jos, o vom face.

Acest lucru vizează planul naţional. Ce se întâmplă în România şi cum e folosit certificatul digital în România”, a completat Andrei Baciu.

Ordonanţa de Urgenţă aflată pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern din 3 februarie a modificat articolul 1 alineatul (12) după cum urmează:

„Certificatele eliberate conform alin. (5) sunt valabile, din punct de vedere al semnăturii criptografice cu care acestea sunt semnate, după cum urmează:
a) certificatele de testare, 48 de ore pentru testul antigen rapid şi 72 de ore pentru testul de amplificare a acidului nucleic;
b) certificatele de vindecare, 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms”;
c) certificatele de vaccinare, până la data de 31 decembrie 2022.”

În prezent, certificatele de vaccinare aveam valabilitate până la data de 30 iunie 2022.

Proiectul prevede şi că „Persoanelor vaccinate cu schemă completă de vaccinare care au efectuat și doza opțională suplimentară li se eliberează, la cerere, un nou certificat, după fiecare doză de vaccin efectuată.”

OUG-2

Citeşte şi: Ce restricţii anti-COVID rămân în vigoare în România în februarie. Unde va fi obligatorie masca de protecţie

 

Guvernul extinde perioada de completare a formularului digital pentru intrarea în România

Tot în şedinţa de joi, Guvernul Ciucă a actualizat, printr-o ordonanţă de urgenţă, prevederile OUG nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România. Astfel, în vederea identificării contacţilor unei persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 şi pentru prevenirea expunerii la COVID-19, persoanele au obligaţia de a completa formularul digital de intrare în România cu cel mult 72 de ore înainte de a ajunge la graniţă.

„Persoanele care folosesc la intrarea pe teritoriul României un document de călătorie emis de statul român au obligaţia introducerii în formularul menţionat a codului numeric personal (CNP), iar persoanele care folosesc la intrarea pe teritoriul României un document de călătorie emis de un alt stat, recunoscut la nivel naţional, au obligaţia introducerii în formular a seriei şi numărului documentului de călătorie utilizat”, se arată în nota de fundamentare.

De asemenea, proiectul prevede că „persoanele care folosesc la intrarea pe teritoriul României un document de călătorie emis de statul român au obligația introducerii în formularul menționat la alin. (1) a codului numeric personal (CNP), iar persoanele care folosesc la intrarea pe teritoriul României un document de călătorie emis de un alt stat, recunoscut la nivel national, au obligația introducerii în formular a seriei și numărului documentului de călătorie utilizat.”

„Cu privire la cele două acte normative aprobate azi în şedinţa de Guvern, vorbim de o primă OUG care a fost aprobată la solicitare Ministerului Sănătăţii pentru modificarea şi completarea OUG 129/2021 privind formularul digital de intrare în România.

Acest act normativ aduce câteva completări care vizează de fapt îmbunătăţirea mecanismului de funcţionare. În primul rând, o modificare importantă este că a fost prelungit termenul prin care acest formular poate fi completat.

Ne dorim să creem un mecanism de lucru cât mai puţin birocratic, cât mai eficient şi să reducem din lucrurile nenecesare care îngreunează acest proces.

Astfel, dacă până în acest moment aveam 24 de ore să completăm acest formular – deci cu 24 de ore înainte de a-l prezenta, trebuia să-l completăm (…) am extins această perioadă de la 24 la 72 de ore înaintea utilizării formularului. Mai mult, sunt şi celelalte 24 de ore ulterioare trecerii prin care poate fi prezentat acest formular.

Completarea acestui formular este considerată îndeplinită atunci când datele sunt corecte. Dacă băgăm date eronate sau incomplete, nu se cheamă că l-am completat.

Au fost şi astfel de cazuri şi atunci aş dori să adresăm rugămintea de a face acest gest şi de a-l face cu totul corect”, a explicat secretarul de stat în MS Andrei Baciu.

Toate persoanele care intră în România au obligaţia de a completa electronic formularul digital de intrare în ţară, prin aplicaţia plf.gov.ro, nerespectarea acestei obligaţii fiind sancţionată cu amendă.

Tot în OUG dată joi, guvernaţii au decis şi reducerea amenzilor pentru necompletarea formularului PLF.

„S-a redus valoarea amenzilor – plafonul minim. Până în acest moment funcţiona un plafon de acordare amenzilor între 2.000 şi 3.000 de lei.

Pragul minim a fost scăzut la valoarea de 500 de lei. La fel, pentru cei care au început un demers juridic şi pentru care nu există o decizie finală, dacă se va merge totuşi în impunerea unei amenzi, pragul minim va fi de 500 de lei, nu de 2.000 de lei de la care s-a plecat”, a anunţat Andrei Baciu.

OUGANEXA

Guvernul va aproba şi o hotărâre privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 7 februarie 2022. Propunerile CNSU prevăd relaxarea mai multor măsuri.