Se schimbă vârsta de pensionare. Cine sunt românii care vor ieşi mai repede la pensie

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede extinderea categoriilor de persoane care pot ieşi mai devreme cu doi ani la pensie, fără penalizare. Este vorba despre persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluare din judeţul Hunedoara, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora. 

14 iul. 2020, 13:07
Se schimbă vârsta de pensionare. Cine sunt românii care vor ieşi mai repede la pensie

„Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu sau de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, respectiv localitățile Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna, Târgu Mureș, Drobeta-Turnu-Severin, Târnăveni, Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea, Petroșani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Brad, Criscior, Vețel, Șoimuș, Baia de Criș, Ghelari, Teliuc, Certej, Băița, Orăștie, Deva din județul Hunedoara, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani”, scrie în legea adoptată de Camera Deputaţilor. 

De asemenea, CCR a amânat decizia privind sesizările Avocatului Poporului și Înaltei Curți de Casație și Justiție în legătură cu legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor speciale.

Instanța supremă susține că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal este neconstitutionala în ansamblul sau, deoarece încalcă dispozițiile art. 1 alin. (3) și (5), ale art. 16, ale art. 44, ale art. 53 alin. (2), ale art. 56 alin. (2), ale art. 73 alin. (3) lit. l, ale art. 75 alin. (1), ale art. 124 alin. (3), ale art. 134 alin. (4) și ale art. 147 alin. (4) din Constituție.