Se schimbă vremea în România. Şefa ANM prezintă prognoza actualizată pentru următoarele 4 săptămâni

Directoarea Agenției Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a prezentat ultimele actualizări privind prognoza meteo pentru România, evidențiind revenirea ploilor în țară și fluctuațiile de temperatură.

16 mart. 2024, 17:27
Se schimbă vremea în România. Şefa ANM prezintă prognoza actualizată pentru următoarele 4 săptămâni
Se schimbă vremea în România. Şefa ANM prezintă prognoza actualizată pentru următoarele 4 săptămâni

Se schimbă vremea în România. Sfârșitul săptămânii actuale este caracterizat de temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit, dar începutul săptămânii viitoare aduce o răcire semnificativă, acompaniată de ploi în majoritatea regiunilor și chiar ninsori la altitudini mai mari de 1.500 de metri. Vitezele vântului vor crește, cu rafale ce pot depăși 60-70 km/h.

În cursul săptămânii următoare, temperaturile vor oscila considerabil, cu valori mai scăzute, mai ales în jumătatea nordică a țării, și maxime care nu vor depăși 7-8°C în unele regiuni. În sud, se vor înregistra temperaturi de aproximativ 10-11°C, iar în extremitatea de sud-vest se vor atinge 13-14°C.

De la mijlocul săptămânii viitoare și până la sfârșitul săptămânii, se așteaptă o revenire la temperaturi mai ridicate, care pot depăși 20°C în unele zone.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile estice, sudice și sud-estice, iar în restul țării se va situa în general aproape de mediile normale pentru acest interval.

„Vremea se va răci semnificativ. Vom vorbi de temperaturi între 5 până la cel mult 13 grade la început, în special în jumătatea nordică a țării, acolo unde primele zile din săptămâna viitoare nu vor mai fi caracterizate de valori care să depășească la nivelul maximelor 7- 8°, în timp ce în sud doar 10-11°. Posibil doar în extremitatea de sud-vest 13 – 14 grade”, a spus directorul ANM pentru Antena 3.

Pentru săptămânile următoare, se prognozează temperaturi medii mai ridicate decât cele normale, îndeosebi în regiunile vestice și nord-vestice, iar cantitățile de precipitații vor fi apropiate de normale sau cu un usor deficit în anumite zone. În perioada următoare, temperaturile vor continua să fie peste medie, iar regimul pluviometric va rămâne aproape de normal în toate regiunile.

Potrivit Elenei Mateescu, de la mijlocul săptămânii viitoare și weekendul viitor este posibil, din nou, să vorbim de valori care să depășească 20 de grade Celsius: „Așadar, ultima decadă a lunii martie cu o vreme capricioasă, pentru că încă de la debutul lunii și iată și până în prezent și posibil și până la sfârșitul lunii, vorbim de alternanțe de vreme foarte călduroasă urmate și de vreme în care temperaturile sunt mai coborâte”.

Citeşte şi: Accuweather a lansat alertă de ninsoare în România! Zonele afectate şi prognoza meteorologică pentru următoarele patru săptămâni

Săptămâna 18.03.2024 – 25.03.2024

  • Temperaturi: mediile valorilor termice vor fi în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
  • Precipitații: eegimul pluviometric va fi excedentar în regiunile estice, sudice și sud-estice. În restul țării, se prognozează precipitații în general apropiate de cele normale pentru acest interval de timp.

Săptămâna 25.03.2024 – 01.04.2024

  • Temperaturi: vor fi mai ridicate decât valorile normale pentru această perioadă, în special în regiunile vestice și nord-vestice.
  • Precipitații: cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de normale, cu un ușor deficit la munte și în nord-estul țării.

Săptămâna 01.04.2024 – 08.04.2024

  • Temperaturi: temperatura medie a aerului va fi mai ridicată decât cea normală pentru acest interval, în toate regiunile.
  • Precipitații: regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, pe întreg teritoriul țării.

Săptămâna 08.04.2024 – 15.04.2024

  • Temperaturi: mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
  • Precipitații: cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Această prognoză indică că temperaturile vor fi în limitele normale pentru această perioadă, iar precipitațiile vor fi mai abundente în regiunile estice, sudice și sud-estice ale țării, în timp ce în restul României se vor înregistra precipitații apropiate de media obișnuită pentru această perioadă. Este important ca locuitorii să fie pregătiți pentru aceste condiții meteorologice și să ia măsuri adecvate pentru a face față schimbărilor din vreme.