Se scumpesc din nou polițele RCA? Ce criterii ar putea fi luate în calcul începând de anul acesta

Prețul polițelor RCA ar putea crește din nou, companiile de asigurări dorindu-și luarea în considerare a mai multor criterii tehnice.

19 iul. 2023, 15:32
Se scumpesc din nou polițele RCA? Ce criterii ar putea fi luate în calcul începând de anul acesta
Polițele RCA s-ar putea scumpi din nou în 2023

Prețurile polițelor RCA ar putea fi majorate din nou anul acesta, în contextul în care companiile de asigurări doresc să fie luate în considerare și alte criterii tehnice pentru stabilirea tarifelor.

Pe lângă vârsta șoferului sau mediul din care acesta face parte (urban/rural), în calculul prețului polițelor ar putea intra și vechimea mașinii sau kilometrajul acesteia, dar și unde se deplasează preponderent șoferul cu respectivul autoturism.

Citește și: RCA 2023, schimbări importante. Poliţe mai multe, inclusiv posesorii de trotinete sau biciclete vor plăti

Fiecare companie își stabilește tariful pentru polițele RCA, în funcție de estimarea pe care o face referitoare la riscurile asociate unor categorii de indicatori care arată probabilitatea de producerea unui accident rutier și probabilitatea de a acorda despăgubiri.

Companiile de asigurări sunt obligate să efectueze un calcul precis pentru stabilirea tarfiului RCA și au obligația de a-i informa pe șoferi cu privire la modul de calcul, potrivit antena3.ro.

Asigurarea depinde de istoricul de daunalitate, astfel că asiguratorii aplică sistemul bonus-malus pentru a stabili prețul unei asigurări.

Citește și: De ce se tot scumpesc polițele RCA. Și șoferii care nu produc accidente rutiere sunt afectați

Lista de criterii luate în calcul în prezent pentru stabilirea tarifului este compleză și diferă de la o firmă la alta, dar, în principiu, factorii luați în calcul de fiecare asigurator sunt:

  • rata daunalității;
  • puterea vehiculului;
  • marca și modelul vehiculului;
  • vârsta conducătorului auto;
  • localitatea de domiciliu.