Se spală în Joia Mare? Ce activităţi gospodăreşti sunt permise în această zi, astfel încât să nu fie tulburată liniştea sufletelor răposaţilor care se întorc la casele lor

Joia Mare din Săptămâna Patimilor este ultima zi în care se mai săvârşesc slujbe pentru sufletul morților. În această zi, gospodinele se ocupă de pregătirea bucatelor de Paşte, Joia mare fiinde dedicată înroşirii ouălor, pregătirii cozonacilor şi a păştii.

20 apr. 2022, 14:00
Se spală în Joia Mare? Ce activităţi gospodăreşti sunt permise în această zi, astfel încât să nu fie tulburată liniştea sufletelor răposaţilor care se întorc la casele lor

Se spală în Joia Mare? Aceasta este una dintre întrebările fundamentale în această perioadă din preajma Învierii Domnului. Având în vedere faptul că sărbătoarea Învierii Domnului se întinde pe mai multe zile, în care nu se poate spăla, gospodinele se întreabă cu cât timp înainte de această mare sărbătoare a creştinătăţii mai pot face această activitate.

Se spală în Joia Mare? Ce spun preoţii

Fiind o zi în care se pomenesc morţii, mulţi credincioși merg la biserică cu alimente pe care ulterior le împart pentru sufletele celor adormiţi. Aşadar, pot fi duse spre sfinţire produse precum colaci, prescuri, vin, miere de albine și fructe. Fiind zi în care se dă de pomană, preoţii spun că nu este bine să speli rufe sau să coși ca să nu verși apă murdară peste bucatele împărţite de sufletul celor adormiţi.

În tradiția populară, există credinţa că, în noaptea dinainte de Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele morților se întorc la casele lor. Tocmai de aceea există obiceiul aprinderii de focuri în curți sau în cimitire pentru a-i întâmpina. Se crede, de asemenea, că sufletele morţilor rămân la vechile lor locuinţe până la Moşi sau Sărbătoarea Moşilor (sâmbăta dinainte de Rusalii sau Duminica Mare), când se împart bucate pentru plecarea sufletelor. Atunci, tradiţia spune că răposaţii se întorc în lumea de dincolo cu colacul şi cu oala pe care le-au căpătat.

În toată această perioadă, se spune că sufletele celor decedaţi se aşază pe streaşina casei ori în curţi, pe scaune, ca să se odinească.

Ce activităţi gospodăreşti sunt permise în Joia Mare

În Joia Mare, gospodinelor le sunt permise doar îndeletnicirile ce ţin de bucătărie. În această zi, se coc pasca și cozonacii și se vopsesc ouăle. Se spune că în Joia Mare, urzica „se mărită”, adică începe să înflorească, devenind rea la gust și nu mai este bună de consumat.

Citeste si Superstiții în Săptămâna Patimilor. Ce înseamnă dacă plouă în Vinerea Mare

În Joia Mare, se ține Denia celor 12 Evanghelii, când există obiceiul în tradiția populară ca femeile să facă 12 noduri pe sfoară sau aţă, unul după fiecare Evanghelie, punându-şi dorinţe. În anumite zone ale țării, nodul se desface după ce dorinţa a fost îndeplinită. În alte zone, nodul se desface la necazuri.

La Denia celor 12 Evanghelii, în anumite zone ale țării se pun la „Vii” cele 12 lumânări care au fost aprinse în timpul slujbei, câte una pentru fiecare Evanghelie.

Citeste si De ce nu e bine să te tunzi în Săptămâna Mare. Ce susțin superstițioșii că se poate întâmpla dacă faci asta