Se taie 1000 de lei din pensie! Lovitură dură pentru pensionarii din România

Pensiile din România se află într-o situație tot mai gravă, iar un raport al specialiștilor semnalează că, în viitorul apropiat, acestea ar putea fi reduse semnificativ din cauza unui fond de pensii aflat în colaps.
Filip Stan
12 apr. 2025, 19:33
Se taie 1000 de lei din pensie! Lovitură dură pentru pensionarii din România

În următorii ani, fiecare pensionar va pierde în jur de 1.000 de lei din pensia sa. În prezent, pensiile reprezintă mai mult de 11% din PIB-ul României, iar acest procent continuă să crească, punând o presiune imensă asupra sistemului economic. Dacă, la începutul acestui an, Guvernul ar fi fost obligat să aplice majorarea de 12% a pensiilor, deficitul ar fi urcat la 12%, o valoare mult prea mare pentru a fi susținută pe termen lung.

Pensiile românilor, în pericol!

În paralel, alte țări europene se confruntă cu probleme similare, iar Franța a avertizat că nu va mai putea plăti pensiile în viitor din cauza numărului tot mai mare de pensionari și scăderii populației active.

România nu face excepție, având în vedere că, în trei ani, pensionarii din generația „decrețeilor”, cei născuți după interdicția avorturilor din 1966, vor începe să iasă la pensie. Asta va duce la o creștere semnificativă a numărului de pensionari, de la aproximativ 4,7 milioane la mai mult de 6 milioane. Conform prognozelor, acest lucru va face imposibilă plata pensiilor din 2045, iar pensia medie de astăzi, de 2.754 de lei, va scădea semnificativ.

Vezi și EXCLUSIV E oficial! Se măresc pensiile pentru 130.000 de români! Cine sunt beneficiarii

Specialiștii estimează că, până în 2040, pensiile vor reprezenta doar 30% din ultimul salariu, ceea ce înseamnă o pierdere de aproximativ 1.000 de lei pe lună. În 2075, pensia ar putea scădea chiar la 20% din salariul anterior, ceea ce ar face imposibil pentru pensionari să își asigure un trai decent, având în vedere că necesarul lunar pentru un trai minim decent este de 3.800 de lei.

Problema nu este doar una națională, ci și europeană. Un raport al Curții de Conturi din Franța atrage atenția asupra faptului că finanțarea actuală a sistemului de pensii nu este sustenabilă pe termen lung, iar măsurile pentru menținerea acestuia sunt insuficiente.

În acest context, soluția pentru a avea o pensie mai mare în viitor ar putea consta în economisirea pentru pensii suplimentare. Pensiile facultative, care beneficiază de deducere fiscală, sunt recomandate ca o modalitate de economisire fără plata impozitelor. De asemenea, Guvernul ar putea lua măsura creșterii vârstei de pensionare, iar pentru femei se preconizează o vârstă de pensionare de 65 de ani, în timp ce, pentru bărbați, aceasta ar putea ajunge chiar la aproape 70 de ani.

Deși există opțiunea de a continua să lucrezi și după pensionare, doar un număr mic de pensionari din România alege această cale. Conform unui studiu Eurostat, România are una dintre cele mai mici rate de pensionari care continuă să lucreze, comparativ cu alte țări europene, cum ar fi Estonia sau Letonia, unde procentul este mult mai ridicat, scrie Newsweek.

Citește și Pensii 2025. Românii care au lucrat cel puțin 15 ani primesc bani în plus la pensie. Statul adaugă bani la indemnizație

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări