Se taie alocaţiile copiilor români. Ministerul Muncii cere la Bruxelles revizuirea situaţiei

Ministrul Muncii a discutat la Bruxelles despre intenţia Parlamentului Austriei de a diminua alocaţiile copiilor rezidenţi.

17 oct. 2018, 08:32
Se taie alocaţiile copiilor români. Ministerul Muncii cere la Bruxelles revizuirea situaţiei

Intenţia Parlamentului Austriei de a indexa alocaţiile copiilor rezidenţi, stadiul negocierilor privind înfiinţarea Agenţiei Europene a Muncii şi politicile din domeniul muncii şi protecţiei sociale au fost principalele subiecte discutate la Bruxelles de ministrul Muncii, Lia-Olguţa Vasilescu, la întâlnirea bilaterală cu comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale, competenţe şi mobilitate, Marianne Thyssen.

„Comisarul Marianne Thyssen a asigurat partea română de întreaga sa disponibilitate în a susţine România, pe perioada exercitării Preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene, pentru a finaliza, dar şi promova, politicile din domeniul muncii şi protecţiei sociale”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, remis miercuri AGERPRES.

Cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul negocierilor privind înfiinţarea Agenţiei Europene a Muncii (European Labor Agency – ELA), care se doreşte a fi un organism care să lupte pentru combaterea muncii la negru, dar şi pentru respectarea normelor de sănătate şi securitate în muncă, la nivelul Uniunii Europene.

Ministrul Muncii a reafirmat poziţia Guvernului României de a sprijini constituirea Autorităţii Europene a Muncii, instituţie menită a consolida cooperarea între autorităţile de pe piaţa muncii la toate nivelurile, precum şi gestionarea mai eficientă a situaţiilor transfrontaliere. Obiectivul pe durata PRES RO va fi obţinerea abordării generale la nivelul EPSCO (Consiliul pentru Ocupare, Politici Sociale, Sănătate şi Protecţia Consumatorilor), în funcţie de evoluţia discuţiilor pe durata Preşedinţiei Austriei şi derularea trialogurilor informale cu Parlamentul European în vederea închiderii dosarului.

Comisarul european Marianne Tyssen şi ministrul Lia-Olguţa Vasilescu au discutat şi despre stadiul negocierilor privind revizuirea Regulamentului 883/2004, privind coordonarea sistemelor de securitate socială din statele membre.

În ceea ce priveşte propunerea de revizuire a Regulamentelor de coordonare a sistemelor de securitate socială, PRES RO îşi va asuma fie deschiderea trialogurilor cu Parlamentul European (dacă Austria nu va reuşi să realizeze acest lucru), fie continuarea acestora, făcând toate eforturile pentru a obţine un acord în funcţie de evoluţia discuţiilor. Prevederile cu potenţiale implicaţii semnificative pentru România, în acest dosar, rămân cele referitoare la legislaţia aplicabilă (detaşarea lucrătorilor) şi prestaţiile familiale, în special prin prisma intenţiei unor delegaţii de a introduce mecanismul de indexare a alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi.

De altfel, cei doi oficiali şi-au exprimat îngrijorările în legătură cu o situaţie semnalată atât de cetăţeni ai unor state europene, cât şi de organizaţii neguvernamentale, vizavi de o posibilă încălcare a drepturilor copilului în Austria, ca urmare a intenţiei Parlamentului naţional de a indexa alocaţiile copiilor cetăţenilor rezidenţi, din alte state europene, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul statului austriac.

Comisarul Thyssen a reiterat poziţia negativă a Executivului european faţă de promovarea mecanismului indexării alocaţiilor pentru copiii lucrătorilor mobili UE. În acest sens, Marianne Thyssen a reafirmat şi importanţa promovării principiului la contribuţii egale prestaţii egale alături de principiul remuneraţiei egale pentru aceeaşi activitate desfăşurată în acelaşi loc (în contextul revizuirii Directivei detaşarea lucrătorilor).