Se trage la Kiev, este haos în capitala Ucrainei. Primele unităţi ale armatei ruse au intrat în oraş

Zeci de mii de ucraineni au părăsit deja ţara în ultimele două zile, după lansare ofensivei militare de amploare a forţelor ruse împotriva Ucrainei. 

25 feb. 2022, 19:13

Atacurile Rusiei împotriva Ucrainei au intrat în a doua zi cu incursiuni pe toate flancurile, explozii la Kiev şi mobilizare generală decretată de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Trupele ucrainene opun o rezistenţă puternică, însă primele unităţi ale armatei ruse au intrat vineri în Kiev, a anunţat Ministerul Apărării ucrainean. Ucraina vrea pace şi este dispusă să poarte discuţii cu Rusia, inclusiv în legătură cu adoptarea unui statut neutru în privinţa NATO, a declarat vineri pentru Reuters un consilier prezidenţial de la Kiev, Mihailo Podoliak. Totodată, comunitatea internaţională decide noi sancţiuni împotriva guvernului rus pentru a lovi economia, sistemul energetic şi afacerile acestei ţări.

Rusia e dispusă să negocieze. Putin trimite o delegație în Belarus. Zelenski vrea să discute în Polonia termenii păcii
Forţele de ordine ucrainene au fost nevoite să facă uz de foc de avertisment pentru a preveni o busculadă la gara centrală din Kiev, unde mii de oameni încercau să ajungă la trenurile care să-i evacueze, transmite Reuters.

Oamenii s-au prezentat în număr mare la gara centrală pentru a încerca să se îmbarce în trenurile care plecau spre oraşul Lvov, din estul Ucrainei, în contextul intensificării asaltului forţelor ruse asupra Kievului.

Imagini tulburătoare la Vama Siret. Sute de refugiaţi ucraineni, aşteptaţi cu gogoşi calde şi camioane pline cu alimente. Peste 4000 de oferte de cazare gratuită
Atunci când un tren a oprit lângă peron, oamenii s-au repezit către uşile vagoanelor, sperând să poată urca în tren, unii dintre ei având copii sau animale de companie. Forţele de ordine au tras focuri de avertisment cu gloanţe oarbe pentru a dispersa mulţimea.

Unii studenţi străini au încercat la rândul lor să plece din Kiev. O tânără mongolă a explicat că ei şi unor colegi li s-a oferit posibilitatea de a fi evacuaţi spre ţara de origine dacă reuşesc să ajungă în Polonia, ce are o frontieră de 550 km cu Ucraina.

Mulţi au ales să părăsească Kievul folosind propriile automobile. Zeci de mii de ucraineni au părăsit deja ţara în ultimele două zile, după lansare ofensivei militare de amploare a forţelor ruse împotriva Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat că Rusia este pregătită să trimită o delegaţie la Minsk, capitala Belarusului, pentru discuţii cu Ucraina, a informat agenţia de ştiri de stat rusă RIA-Novosti, propunere pe care Ucraina a declarat că „o ia în considerare”, relatează CNN.

SURSA FOTO: REUTERS