Sebastian Kurz, fostul cancelar austriac, condamnat pentru mărturie falsă

Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz a fost condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare pentru mărturie falsă.

23 feb. 2024, 22:32
Sebastian Kurz, fostul cancelar austriac, condamnat pentru mărturie falsă

Fostul cancelar conservator austriac Sebastian Kurz a fost găsit vinovat de mărturie mincinoasă, în urma unui proces în care a fost acuzat că a minţit în faţa unei comisii parlamentare în timp ce era încă în funcţie, relatează AFP şi Reuters.
„Sebastian Kurz este vinovat”, a declarat judecătorul la Viena, condamnându-l la opt luni de închisoare cu suspendare, la cererea procurorului care a iniţiat procedura.

Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz a fost pus sub acuzare pentru mărturie falsă în faţa Parlamentului. Sebastian Kurz şi fostul său şef de cabinet, Bernhard Bonelli, „sunt acuzaţi că au depus mărturie falsă în faţa aşa-numitei comisii de anchetă Ibiza din parlamentul austriac cu privire la presupuse suspiciuni de corupţie a guvernului său”, au precizat autoritățile din Austria într-un comunicat.

„Nu ne surprinde prea mult faptul că WKStA a decis totuşi să depună o plângere penală, în ciuda celor 30 de declaraţii ale martorilor care ne disculpă. Acuzaţiile sunt false şi aşteptăm cu nerăbdare ca adevărul să iasă în cele din urmă la iveală, iar acuzaţiile să se dovedească nefondate în instanţă”, a reacţionat fostul cancelar într-o postare pe Twitter.

Risc de escaladare a războiului. Şeful NATO declară, în premieră, că Ucraina are dreptul de a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei

Faptele de care este acuzat au avut loc în 2020. Cancelarul conservator a negat atunci, sub jurământ, că a intervenit în numirea unui apropiat, Thomas Schmid, la şefia unui holding public care învârte miliarde de euro.

Problema este că, un an mai târziu, anchetatorii au pus mâne pe SMS-uri prin care acesta a discutat cu cel vizat mai înainte..

Potrivit actului acuzării – de 108 pagini -, dialogul celor doi nu lasă vreun dubiu. Într-un mesaj cu emoji de afecţiune, Kurz a scris ”tu eşti ceea ce vreau”. Protejatul său i-a răspuns ”sunt atât de fericit. Imi ador cancelarul”.

Din nefericire pentru fostul cancelar, fostul său prieten a întors placa. În speranţa unei reduceri a pedepsei, Thomas Schmid cooperează cu justiţia şi aşteaptă să depună măturie împotriva lui Sebastian Kurz.

Marcel Ciolacu: „Am discutat astăzi cu ambasadorii statelor membre UE la București. Am reiterat cu fermitate solicitarea de a clarifica aderarea completă la spațiul Schengen”

Pentru a vedea clar, tribunalul a preconizat să convoace aproximativ 20 de martori, inclusiv mai multe personalităţi politice.

Rareş Bogdan, despre discuție cu Sebastian Kurz: „Mi-a zis o chestiune care m-a şocat şi mi-a rămas în minte”

„România este vitală în zonă, din cauza situației politice din Turcia, din cauza situaţiei instabile din Bulgaria. România este practic o insulă de stabilitate pe zona estică a NATO şi un culoar important de schimburi economice. Cred că trebuie să amintim toate aceste lucruri partenerilor noştri. Trebuie să folosim din plin forţa Germaniei, Franţei, a SUA şi influenţa pe care o au în Austria. Eu îmi amintesc că, anul trecut, în ianuarie, când încă era Sebastian Kurz cancelar al Austriei, la Berlin, l-am întrebat ce reprezintă pentru ei SUA şi a spus că „un partener de neînlocuit”. Şi am întrebat imediat după: „Dar Rusia?”. Şi mi-a zis o chestiune care m-a şocat şi mi-a rămas în minte: „Un partener de neclintit”, a declarat ăn trecut Rareş Bogdan.