Sebastian Kurz: Uniunea Europeană trebuie să îşi apere singură frontierele externe

Uniunea Europeană (UE) trebuie să-și apere singură frontierele externe în fața afluxului de migranți, a declarat într-un interviu pentru agenția rusă de presă TASS ministrul afacerilor externe al Austriei, Sebastian Kurz, în ajunul vizitei sale oficiale la Moscova.

05 apr. 2016, 08:44
Sebastian Kurz: Uniunea Europeană trebuie să îşi apere singură frontierele externe

Șeful diplomației austriece consideră, de asemenea, că Europa nu trebuie să se bazeze în această problemă pe punerea în aplicare a acordului privind migrația încheiat cu Turcia.

‘Austria susține și acordul dintre UE și Turcia, însă noi trebuie să fim în stare să ne apărăm singuri granițele. Trebuie din nou să începem să-i controlăm pe cei care ajung pe teritoriul UE și din acest motiv am pus capăt politicii de ‘tranzit’ pe ruta balcanică’, a adăugat el.

Totodată, ministrul de externe austriac este de părere că Europa trebuie să-și sporească ajutorul acordat refugiaților. ‘Trebuie să oferim mai multă susținere la fața locului și, în cadrul programului pentru strămutare, să-i transportăm țintit în Europa pe oamenii în vârstă, pe femei și copii’, și-a exprimat convingerea Kurz, potrivit Agerpres.

Întrebat cât este de mare riscul ca Spațiul Schengen să-și înceteze existența din cauza crizei migrației, ministrul austriac în vârstă de 29 de ani a răspuns: ‘Pentru generația mea, Europa fără frontiere este ceva de la sine înțeles’. ‘Însă, pentru ca ea să poată exista în continuare fără frontiere interne, trebuie să asigurăm apărarea granițelor externe. Aceasta este premisa pentru o Europă fără bariere interne’, și-a exprimat convingerea șeful diplomației austriece.

Citeşte şi Europa îşi protejează graniţele de imigranţi: Comisia Europeană cere o poliţie cu forţe terestre şi navale

În timpul summitului UE-Turcia din 17-18 martie, părțile au ajuns la un acord în vederea reducerii afluxului de migranți. Acest acord prevede returnarea în Turcia a tuturor migranților intrați ilegal în Grecia, începând cu 20 martie. El stipulează, de asemenea, ca pentru fiecare imigrant ilegal retrimis în Turcia, un solicitant de azil sirian să fie acceptat în UE, în limita a 72.000 de persoane.