Seceta aduce scumpiri semnificative la raft. Toamna vine cu prețuri mai mari la alimentele de bază

Seceta a făcut ravagii pe câmp, milioane de hectare de culturi fiind afectate. Pierderile din recolte vor fi resimțite direct de românul de rând, din pricina scumpirilor care nu vor ezita să apară la raft de la toamnă.
Alina Costache
26 aug. 2024, 22:13
Seceta aduce scumpiri semnificative la raft. Toamna vine cu prețuri mai mari la alimentele de bază
Seceta aduce scumpiri fără precedent la raft

Cum afectează seceta fiecare român în parte. Un fermier din Prahova a plantat porumb pe 80 de hectare, dar toată cultura i-a fost distrusă de caniculă. Acum, în loc să se pregătească de recoltat, își calculează pierderile.

„Nu are practic nicio boabă și așa este tot lanul… 90% din plante nu au nici macăr acest știulete mic…”, spune Adrian Mocanu, fermier din Prahova, potrivit Antena 3.

Citește și: Ce va aduce liberalizarea prețurilor la energie electrică pentru clienți casnici: facturi duble în unele cazuri

Seceta a făcut prăpăd pe câmp, iar fermierii se plâng că pierderile de anul acesta sunt uriașe.

„La floarea-soarului probabil voi pierde 1.000 de lei pe hectar, iar la porumb 4.000, 4.500 lei pe hectar, întrucât producția de porumb va fi zero. Sunt pe aceste câmpuri de 40 de ani, dar un an ca acesta nu am pomenit”, a mai declarat Adrian Mocanu.

Seceta a curpins suprafețe considerabile din Moldova, Dobrogea, Muntenia, dar și din sudul Banatului și Olteniei. În unele zone nu a mai plouat de o lună, iar culturile au fost distruse.

Seceta, mână în mână cu scumpirile de la raft

Peste două milioane de hectare de porumb și de floarea-soarelui au fost afectate de secetă, iar producțiile vor fi mult mai mici decât în anii trecuți. Estimările arată că la porumb producția va fi mai mică cu 30% față de anul 2023, iar la floarea-soarelui cantitatea recoltată va fi mai mică cu 25% față de anul trecut.

O producție slabă înseamnă, din păcate, prețuri mai mari. Tona de floarea-soarelui se vinde deja cu 12% mai scump decât anul trecut, iar specialiștii preconizează că scumpirile vor ajunge și la raft.

„La floarea soarelui situația e mai tensionată și e posibil să vedem anumite scumpiri. Maxim 10% ar trebui să crească cotația uleiului la raft, în condițiile în care corelațiile de preț între materia primă și produsul final nu sunt întotdeauna perfecte și atâta timp cât piața nu îți absoarbe o creștere de preț de genul ăsta va trebui să fie suportată de către conturile procesatorului”, a declarat Gabriel Razi, specialist piață agricolă.

Citește și: Mii de bucureșteni rămân fără apă caldă, până în septembrie. Harta cu zonele afectate

Carnea de pasăre riscă și ea să se scumpe, spun specialiștii, din cauza scumpirii furajelor: Majoritatea alimentelor sunt pasibile de scumpiri în această toamnă. În principal la sortimentele de carne, de la pasăre până la porc. Seceta nu e doar la noi, și de unde se importa carnea de porc și acolo sunt costuri mai mari”, spune Valeriu Tabără, președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice.

Producătorii de carne de pui au anunțat că din cauza furajelor scumpe vor fi nevoiți să crească prețul cărnii cu cel puțin 5%, din toamnă.

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Procesul care îl poate ruina pe Klaus Iohannis, blocat de o manevră. Ce a cerut moștenitoarea casei din Sibiu în instanță
Capital.ro
Se schimbă banii. EURO se transformă. Se aplică în toate statele membre UE
Playtech.ro
Șoferii care nu-și plătesc amenzile riscă să rămână fără permis. Noi sancțiuni pregătite pentru românii datornici
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi, într-adevăr, răspundem”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Zi norocoasă pentru două zodii. Astrele se așează favorabil pentru ele
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul crimei din Mureș! Tânăra care a făcut contul de TikTok cu numele lui Emil Gânj îl cunoaște pe asasin. Ce mărturisiri le-a făcut anchetatorilor
Cancan.ro
Oficialul cu reputație de gigolo, prins în flagrant! Amanta unui ministru zboară cu avionul militar la… manichiură!
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Capital.ro
TAXĂ nouă pentru proprietarii de mașini. Guvernul te obligă să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Vouchere de 1.275 de lei pe lună pentru oricine. Ministerul Muncii anunță unde și cum se fac înscrierile VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul român își lasă activele să putrezească: pierderi certe de 140 milioane lei și risc de 9 miliarde. Cine e de vină?