Secetă de la moderată la extremă în majoritatea regiunilor agricole în martie. Prognoza meteo pentru aprilie

Conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în majoritatea regiunilor agricole, în perioada 18 - 24 martie, se menţionează în prognoza de specialitate, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

18 mart. 2022, 10:56
Secetă de la moderată la extremă în majoritatea regiunilor agricole în martie. Prognoza meteo pentru aprilie

Vremea mai rece de la începutul perioadei va intra într-un proces de încălzire treptată, devenind normală sub aspect termic, în majoritatea zonelor de cultură, potrivit ANM.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -9 şi 6 grade Celsius, în primele zile, abaterile termice negative fiind de până la 10 grade Celsius, respectiv între -1 grad şi 7 grade, spre sfârşitul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale.

În acest context, maxima aerului va oscila între -2 şi 12 grade Celsius, iar minimele se vor situa între -16 şi 2 grade în aproape toate regiunile agricole, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheţ la sol.

Citeşte şi: Amenzi de până la 100.000 lei pentru arderea miriştilor. Tanczos Barna: Trebuie să stopăm fenomenul arderilor ilegale de vegetaţie

Din punct de vedere pluviometric, sunt estimate precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar în zonele joase şi de luncă, izolat, vor fi condiţii de producere a ceţei.

Astfel, conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în Moldova, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, local în centrul, estul şi sudul Transilvaniei, nordul şi centrul Dobrogei, estul şi centrul Olteniei, izolat vestul Crişanei şi nord-vestul Banatului.

De asemenea, rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, izolat apropiate de optim şi optime, în Maramureş, cea mai mare parte a Crişanei, Banatului şi Olteniei, local în nord-vestul, vestul, sud-vestul şi sudul Munteniei, sudul şi estul Dobrogei, nordul, centrul, izolat sudul şi sud-vestul Transilvaniei.

Conform ANM, temperaturile maxime mai ridicate din aer şi sol din ultimele zile ale intervalului vor determina reluarea treptată a proceselor fiziologice ale speciilor de câmp îndeosebi în sudul, vestul şi estul ţării, iar în restul teritoriului agricol se va menţine stadiul de repaus biologic. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a culturilor de toamnă se va prezenta bună şi medie, în timp ce în semănăturile efectuate tardiv şi pe terenurile afectate de seceta pedologică, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă, iar densitatea redusă.

La orzul şi grâul de toamnă se vor înregistra în continuare răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%).

Totodată, în funcţie de data semănatului, rapiţa se va afla predominant în faza de înfrunzire (4-11 frunze), la nivelul întregii ţări, iar speciile pomicole şi viticole îşi vor continua stadiul de repaus biologic, în majoritatea plantaţiilor.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (arături, pregătirea patului germinativ, lucrări de întreţinere) vor fi întrerupte temporar, se menţionează în prognioza agrometeorologică.

Citeşte şi: Prognoza meteo 18 martie. Val de aer polar peste România şi ninsori la munte

Prognoza meteo pentru 21.03.2022 – 18.04.2022

Săptămâna 21.03.2022 – 28.03.2022

Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi deficitar în toată țara, dar mai ales în zonele montane din jumătatea de vest a teritoriului.

Săptămâna 28.03.2022 – 04.04.2022

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, posibil ușor mai ridicate în regiunile estice.

Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor deficitară în regiunile sudice și la munte, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 04.04.2022 – 11.04.2022

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile sud-vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 11.04.2022 – 18.04.2022

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei săptămâni, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.