SECETA, efecte DEZASTRUOASE în AGRICULTURĂ: Preţurile alimentelor ar putea sări în aer în 2014

40% din culturile de rapiţă şi cereale sunt puse în pericol de căldura excesivă şi secetă. Preţurile alimentelor ar putea sări în aer anul acesta dacă vremea nu-i ajută pe fermieri.

16 ian. 2014, 15:18
SECETA, efecte DEZASTRUOASE în AGRICULTURĂ: Preţurile alimentelor ar putea sări în aer în 2014

Vremea anormală pentru această perioadă are efecte de coşmar pentru români. Iarna prea caldă şi seceta vestesc dezastrul în agricultură, aşa că vom fi nevoiţi să importăm cereale şi carne. În loc de zăpezi şi frig, avem parte de călduri de primăvară, potrivit România TV.

Citeşte şi Perioadele de secetă din Europa vor creşte cu 80% până în anul 2100

Am avut o lună decembrie este adevărat una dintre cele mai secetoase din 1961 şi până în prezent. Sigur că avem în anumite zone din ţară, in zona de Vest, unde maximele au depăşit chiar 15 grade„, a declarat Elena Mateescu, director executiv ANM.

Lipsa precipitaţiilor şi temperaturile prea mari afectează culturile agricole. Specialiştii susţin că seceta şi căldura excesivă au pus deja în pericol aproximativ 40% din culturile de cereale şi rapiţă.

Citeşte şi Director ANM: Ne aşteptăm la o intensificare a fenomenelor meteo extreme

„Pământul este uscat şi avem o problemă la rapiţă şi la grâu. Sigur că temperatura poate influenţa dar cea mai mare problemă este lipsa de apă. N-a fost niciun fel de zăpadă, n-a plouat deloc iar lucrurile astea pot duce la producţii mai mici. Să ştiţi că din punctule meu de vedere preţul produselor alimentare va creşte„, a declarat Dragos Frumosu, preşedinte FNSIA.

Şi nu doar producţia de cereale va fi afectată, ci şi cea de pomi fructiferi şi viţă de vie.