Sechestru pe averea lui Dinel Nuţu, pentru recuperarea prejudiciului din dosarul fraudării Transgaz

Instanţa a decis să fie pus sechestru asigurător pe bunurile lui Dinel Nuţu (fost Staicu) până la o valoare de peste 26 de milioane de lei, la propunerea procurorilor, pentru recuperarea prejudiciul din dosarul în care este acuzat că a fraudat patrimoniul Transgaz Mediaş cu 11 milioane de euro.

05 iun. 2013, 14:24
Sechestru pe averea lui Dinel Nuţu, pentru recuperarea prejudiciului din dosarul fraudării Transgaz

Judecătoria Sectorului 2 a admis, în 15 mai, cererea procurorilor şi a dispus aplicarea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Dinel Nuţu, până la concurenţa sumei de 26.082.460,55 lei, în dosarul privind fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaş cu peste 11 milioane de euro, scrie Mediafax.

Decizia a fost contestată de Dinel Nuţu la Tribunalul Bucureşti, care a respins marţi recursul acestuia, decizia fiind definitivă.

Dosarul privind fraudarea Transgaz Mediaş este la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, următorul termen fiind stabilit pentru 12 iunie.

Dinel Nuţu (fost Staicu) a fost trimis în judecată în noiembrie 2007 în dosarul privind fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaş cu peste 11 milioane de euro. Alături de acesta sunt judecaţi Aurel Gabriel Coconea – fost director general al SNTGN Transgaz SA Mediaş, Cornel Teodor Volintiru – fost director general al SC Sironex SA Craiova, Carmen Ioana Popescu şi Vlad Rebega – foşti directori general, respectiv, economic al SC BDJ SA Craiova, Vasile Banciu – fost director general adjunct al SC Asigurarea Naţională Română SA, Adrian Georgel Bogza – fost administrator al SC Delta Telecom SA, precum şi Iulian şi Tudorică Siclitaru.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au stabilit că, în perioada august 2000 – iulie 2001, Aurel Coconea ar fi încheiat ilegal 14 convenţii de plăţi cu cinci societăţi cu capital integral de stat, prin care ar fi interpus în circuitul financiar dintre societăţile de stat transportatoare, distribuitoare şi respectiv beneficiare de gaze naturale, patru firme private controlate de Dinel Staicu. Cele patru firme sunt SC BDJ SA Craiova, SC Padogaz SA Bucureşti, SC Sironex SA Craiova şi SC Dumimpex SM SRL Bucureşti.

Convenţiile de plăţi ar fi fost încheiate cu încălcarea OUG 10/1997 şi a Normei Metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenţă ale contribuabililor persoane juridice în vederea diminuării blocajului financiar şi a pierderilor în economie, aprobată prin HG 685/1999.

Astfel, la solicitarea SNTGN Transgaz SA Mediaş, societăţile de stat consumatoare de gaze au achitat în conturile celor patru firme suma de 132,5 miliarde de lei vechi.

Anchetatorii au stabilit că cele patru firme controlate de Dinel Staicu – reprezentate de Cornel Volintiru, Vlad Rebega, Carmen Ioana Popescu, Tudorică şi Iulian Siclitaru – nu ar fi avut activitate comercială, nu ar fi avut relaţii comerciale cu societăţile implicate în încheierea actelor de compensare şi nici nu ar fi prezentat credibilitate financiară.

Sumele de bani astfel încasate ar fi fost direcţionate către firmele din grupul controlat de omul de afaceri craiovean Dinel Staicu şi ar fi ajuns în conturile personale ale acuzaţilor sau în conturile altor societăţi în care aceştia ar fi fost implicaţi şi de unde ar fi fost retrase în numerar.

Pentru negocierea şi încheierea convenţiilor de plăţi, Dinel Staicu ar fi beneficiat şi de sprijinul lui Adrian Bogza, care ar fi primit suma de nouă miliarde de lei vechi, achitată în contul SC Delta Telecom SA, cu titlu de comision de intermediere, potrivit DNA.

În 4 aprilie 2011, Dinel Staicu a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare în dosarul privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor. Anterior, Staicu a preluat numele soţiei, de Nuţu, astfel că omul de afaceri nu a fost de găsit, instanţa de executare a pedepsei dându-l în urmărire naţională, pe vechiul nume.

În 7 aprilie 2011, Dinel Nuţu a fost dat în urmărire internaţională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare, iar în 19 aprilie 2011 a fost prins în localitatea Mako din Ungaria. Ulterior, Judecătoria Budapesta a confirmat mandatul european de arestare şi l-a predat Poliţiei Române, fiind încarcerat.

Între timp, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis anularea condamnării de şapte ani de închisoare a lui Staicu, întrucât a mai fost judecat pentru aceleaşi fapte.

Dinel Nuţu a fost eliberat din arest în 11 februarie, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti. Judecătoarea Antonela Costache, care a fost în completul ce a dat decizia din 11 februarie, este cercetată pentru luare de mită în schimbul unor soluţii în mai multe dosare, printre care şi cel al lui Dinel Nuţu.

Dinel Nuţu declara în 14 martie, pentru Mediafax, că Antonela Costache a procedat corect şi legal în cazul cererii sale de eliberare provizorie sub control judiciar, în condiţiile în care a stat aproape un an în închisoare în dosarul privind fraudarea patrimoniului Transgaz Mediaş, în care are calitate de complice.

Citeşte şi Fratele lui Dinel Nuţu, fost Staicu, reţinut în dosarul judecătoarelor de la Tribunalul Bucureşti