Sechestru record în România. Produse petroliere de peste un miliard de lei, puse sub sigiliu

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, care anchetează grupul rus Lukoil sub suspiciunea de evaziune fiscală, a pus sechestru pe stocurile de ţiţei şi produse finite destinate rafinăriei Petrotel din Ploieşti, în valoare de un miliard de lei.

06 oct. 2014, 09:41
Sechestru record în România. Produse petroliere de peste un miliard de lei, puse sub sigiliu

Oil Terminal, companie de stat care deţine un terminal de import-export al petrolului în Constanţa, informează că parchetul a instituit „sechestru asigurator asupra tuturor cantităţilor şi stocurilor de materie primă – ţiţei şi alte produse energetice (păcură, benzine şi motorine) şi/sau aditivi, deţinute de Petrotel Lukoil SA Ploieşti, în spaţiile de depozitare tank-uri, conducte de transfer şi rezervoare ce aparţin sau se află în custodia SC Oil Terminal SA până la concurenţa sumei de 1.039.019.829,00 lei”, potrivit zf.ro.

Suma, echivalentă cu 230 milioane de euro, reprezintă prejudiciul estimat în primă fază de anchetatori, care ar fi provenit din evaziune fiscală (112 mil. euro) şi spălare de bani (118 mil. euro).

Procurorii au făcut vineri o vizită la sediul rafinăriei Petrotel, unde funcţionează şi alte firme controlate de grupul Lukoil, plecând după percheziţii de şase ore încărcaţi cu mai mulţi saci cu documente.

CITEŞTE ŞI: Ponta despre Rafinăria Lukoil: Nu mă pronunţ pe dosar, îmi doresc să salvez locurile de muncă

Rafinăria Lukoil Ploieşti a început procedura de oprire a instalaţiilor tehnologice

Rafinăria Lukoil Ploieşti a notificat Garda de Mediu Prahova asupra începerii procedurii de oprire a tuturor instalaţiilor tehnologice, în documentul transmis către autorităţi la o zi după percheziţiile efectuate pe platforma Lukoil arătându-se că acţiunea este una „neplanificată”.

„Am primit notificarea că încep oprirea tuturor instalaţiilor tehnologice, o oprire neplanificată, fără să specifice alt motiv, cu respectarea procedurilor legale de oprire şi a regulamentelor interne. (…) Nu se spune pe ce perioadă, au notificat doar procedura de începere a operaţiunilor”, a declarat, luni, pentru Agerpres, comisarul şef al Gărzii de Mediu Prahova, Daniela Tudorache.

Conform sursei citate, notificarea a fost primită vineri de Garda de Mediu Prahova, în aceeaşi zi începând şi procedurile de oprire a instalaţiilor.

Conform unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, o echipă complexă formată din procurori, ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, inspectori din cadrul Direcţiei Generale Vamale, inspectori din cadrul Direcţiei Naţionale Antifraudă şi lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Prahova au efectuat, joi, 23 de percheziţii la sediile societăţilor comerciale S.C. PETROTEL LUKOIL S.A. Ploieşti, S.C. LUKOIL ENERGY & GAS ROMÂNIA S.R.L., S.C. LUKOIL LUBRICANTS EAST EUROPE S.R.L., S.C. AGENŢIA LUKOM-A-ROMÂNIA S.R.L., S.C. TP LOG SERVICES S.R.L., toate situate în municipiul Ploieşti.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În această fază a procesului penal, prejudiciul estimat este în cuantum de 1.039.019.829 lei (230 milioane euro), rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în cuantum de 505.421.252 lei (112 milioane euro) şi 533.598.577 lei (118 milioane euro) din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.

În urma percheziţiilor au fost ridicate de anchetatori documente care au fost transportate la sediul Parchetului în saci şi cutii.