Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Cu întoarcerea din vacanţe şi începerea şcolilor ne putem aştepta din nou la o creştere a numărului de cazuri COVID-19

România a intrat într-un trend descendent în ceea ce priveşte numărul cazurilor zilnice de COVID-19, dar autorităţile se aşteaptă la o nouă creştere a numărului de cazuri în septembrie când românii se vor întoarce din vacanţă, iar elevii vor începe şcoala.

16 aug. 2022, 16:15
Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Cu întoarcerea din vacanţe şi începerea şcolilor ne putem aştepta din nou la o creştere a numărului de cazuri COVID-19

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a afirmat marţi că tendinţa de scădere a numărului de cazuri de COVID-19 este evidentă şi că la persoanele infectate tulpina Omicron este preponderentă. Pe de altă parte, tot reprezentantul Ministerului Sănătăţii a spus că este posibil să asistăm la o nouă creştere a numărului de infectări după 10 septembrie când se cam încheie vacanţele românilor şi copiii revin la grădiniţe şi şcoli.

Citeşte şi: Structură an şcolar 2022-2023. Schimbări majore privind vacanţele

„În săptămâna precedentă, au fost aproximativ 38.945 de cazuri, dintre acestea fiind 7.473 de cazuri fiind persoane reinfectate. S-au înregistrat 164 de decese în săptămâna 8-14 august ca urmare a bolii COVID-19. S-au efectuat 26.637 teste RT-PCR şi 113.978 teste rapide antigenice. Evoluţia săptămânală a numărului de cazuri de COVID este consistent mai scăzută faţă de săptămâna anterioară – 51.832 de cazuri. Se observă această tendinţă de descreştere. Acelaşi lucru observăm şi la decese, fiind ceva mai puţine decât săptămâna anterioară. După scăderea numărului de cazuri, scăderea numărului de decese se face ceva mai lent. Rata de pozitivare este în scădere în această săptămână, ceea ce ne facem să fim destul de încrezători că tendinţa de scădere este reală (…). Tendinţa de descreştere este evidentă (…). Deocamdantă nu ne aşteptăm la fenomene deosebite, doar cu întoarcerea din vacanţe şi începerea şcolilor ne putem aştepta din nou la o creştere a numărului de cazuri. Rămâne de văzut, ne cam adunăm după 10 septembrie. (…) Undeva în luna septembrie, o să ne dăm seama”, a afirmat Adriana Pistol, într-o conferinţă de presă la sediul Ministerului Sănătăţii.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3.600 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID –19), cu 1.346 mai multe față de ziua anterioară. 693 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare, potrivit MS.

Citeşte şi: Persoanele neasigurate vor putea primi asistenţă medicală în cabinetele medicilor de familie

Tot Adriana Pistol a anunţat că secvenţierile efectuate în săptămâna precedentă au evidenţiat că tulpina Omicron este preponderentă, tulpina BA2 fiind identificată într-un procent de 39%, iar tulpina BA5 – 16%.