Secretar de stat MEN: Primul examen din cadrul Evaluării Naţionale a decurs bine. La linia Tel Verde a fost o singură sesizare

Primul examen din cadrul Evaluării Naţionale susţinut de absolvenţii clasei a VIII-a a decurs bine, nefiind semnalate probleme legate de subiecte, iar la linia Tel Verde deschisă de minister a existat o singură sesizare dintr-un judeţ, prin care se semnala că doi membri ai comisiei ar avea rude printre candidaţi, a declarat, luni secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Oana Adriana Bucur.

19 iun. 2017, 13:24
Secretar de stat MEN: Primul examen din cadrul Evaluării Naţionale a decurs bine. La linia Tel Verde a fost o singură sesizare

„Din datele pe care le avem, examenul a decurs normal. Nu au fost semnalate probleme legate de subiecte, dar comisiile de examen s-au preocupat de buna desfăşurare a probei, şi nu de alte aspecte. O situaţie privind eventuale tentative de fraudă sau alte date vor fi centralizate ulterior”, a explicat secretarul de stat, potrivit News.ro.

Întrebată despre apelurile la linia Tel Verde, secretarul de stat a spus că a fost un singur apel, iar acum se fac verificări privind această sesizare. „Era o sesizare dintr-un judeţ în care directorul şi secretara ar avea rude de gradul trei printre candidaţi. Am cerut verificarea informaţiei”, a explicat secretarul de stat. Metodologia de organizare şi desfăşurare a Evaluării Naţionale interzice să facă parte din comisia de examen rude/afini până la gradul IV ai candidaţilor.

Pentru prima dată, în acest an elevilor le-a fost interzis să iasă din sală cu subiectele, după ce secretarul de stat a cerut acest lucru în videoconferinţa cu inspectorii generali şcolari. „Am cerut acest lucru, pentru că subiectele sunt publice şi pot fi văzute pe site la ora 15.00”, a explicat secretarul de stat.

La rândul lui, ministrul demisionar al Educaţiei, Pavel Năstase, a spus că este mai bine ca subiectele să fie făcute publice pe site la ora 15.00 pentru a nu fi „bulversat examenul”.

La proba scrisă la Limba şi literatura Română, elevii au primit un fragment din poezia „Ploaie”, de Magda Isanos, având de răspuns la şase întrebări referitoare la elemente ale textului. De asemenea, li s-a cerut să redacteze o compunere de minimum 150 de cuvinte în care motiveze apartenenţa poeziei la genul liric, potrivit vocea.biz.

La al doilea subiect, elevii au primit un text la prima vedere la care au avut două cerinţe principale – una vizând înţelegerea şi una elemente de gramatică. De asemenea, li s-a cerut să redacteze o naraţiune de 150-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unei competiţii sportive.

Conform datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, la Evaluarea Naţională din acest an s-au înscris 144.890 de candidaţi, dintre care 144.740 din seria curentă şi 150 din seria anterioară, iar examenul este organizat în 4.164 de centre. incercam sa va conectam in cateva momente, ne pare rau, apelul dvs nu poate fi efectuat

Miercuri, absolvenţii de clasa a VIII-a vor susţine proba scrisă la Matematică. Elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura maternă joi.

Afişarea primelor rezultate este programată pentru 26 iunie, până la ora 16:00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 20:00. Rezultatele finale vor fi comunicate în 30 iunie, în centrele de examen şi pe evaluare.edu.ro.

Una dintre noutăţile acestui examen este că ponderea mediei de la Evaluarea Naţională creşte de la 75% la 80%, iar notele de la clasă vor reprezenta doar 20%, în loc de 25% din media de admitere în clasa a IX-a, aşa cum era până acum.

De asemenea, o altă noutate este că s-a modificat şi un aspect de notare la examenele naţionale, mai exact a fost îndepărtată prevederea din metodologia de desfăşurare a examenului de Evaluarea Naţională şi a Bacalaureatului care spunea că trebuie sa existe o diferenţă de 0,5 puncte între nota iniţială şi cea finală, de după contestatie, pentru ca nota să fie modificată. Acum, nu va mai fi luat în calcul niciun barem pentru modificarea notei, nota finală fiind cea după contestaţie. La depunerea contestaţiei, elevii vor da o declaraţie scrisă în care îşi vor asuma că în urma recorectării lucrării nota iniţială poată să scadă.

Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat că a pus la dispoziţia celor implicaţi în acest examen, începând de luni, linia TELVERDE 0800801100, numărul de telefon putând fi apelat gratuit. Numărul 0800801100 va fi disponibil zilnic, pe toată durata desfăşurării examenului, între orele 8:00 -16:00 (luni-joi) şi 8:00-14:00 (vineri), precizează Ministerul Educaţiei.

Citeşte şi EVALUARE NAŢIONALĂ 2017: SUBIECTE şi BAREME ROMANA Capacitate 2017, cum se rezolvau cerinţele la clasa a VIII-a