Secretar de stat: Ministerul Sănătăţii intenţionează să înfiinţeze o agenţie care să adune date în domeniul sănătăţii

Corina Pop, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), a declarat, marţi, că se intenţionează crearea unei agenţii care să adune date în acest domeniu.

06 feb. 2018, 13:01
Secretar de stat: Ministerul Sănătăţii intenţionează să înfiinţeze o agenţie care să adune date în domeniul sănătăţii

Ea a explicat că această agenţie ar urma să fie sub patronajul MS şi va aduna toate datele care în prezent se află la diverşi colaboratori ai ministerului.

”Agenţia de date înseamnă să aduni toate datele care astăzi se află la diverşi colaboratori. (…) Această agenţie ar fi sub patronajul MS şi ar aduna aceste date disparate sub o singură organizaţie, astfel încât în primul rând MS să le utilizeze ca baze pentru politici publice”, a spus secretarul de stat.

Cristian Grasu, secretar de stat în MS, a precizat că Ministerul Sănătăţii a început să elaboreze, în acest sens, un proiect, pe care-l va supune dezbaterii publice.

„Am început să construim un proiect (…) pe care-l vom expune dezbaterii publice (…) pornind de la ceea ce există în momentul de faţă, cu ajutorul sistemului de platforme informatice, pornind de la dosarul de sănătate şi de asemenea încercăm să dezvoltăm toate celelalte registre naţionale de boli, în aşa fel încât intervenţia ministerului, informarea ministerului, studiile de impact, evaluările să aibă un caracter mult mai realist, pornind de la lucruri evidenţiate ştiinţific, măsurabile”, a declarat Grasu.

Totodată, Corina Pop a menţionat că proiectul de screening în cazul cancerului de sân şi de col uterin a început, însă serviciile medicale propriu-zise vor demara probabil spre sfârşitul anului.

La Palatul Parlamentului a avut loc marţi simpozionul cu tema „Să discutăm altfel despre cancer: prevenţie, screening, diagnostic de precizie, tratament”, organizat de Centrul pentru Inovaţie în Medicină, în parteneriat cu Comisiile pentru sănătate din Senat şi Camera Deputaţilor, în contextul Zilei Mondiale a Cancerului 2018.

„Anul acesta, Ministerul Sănătăţii derulează două programe performante de depistare precoce a cancerului de col uterin şi a cancerului de sân. Programele de screening, în valoare de 68 milioane de euro, beneficiază de finanţare din fonduri europene, nerambursabile. Creşterea capacităţii de screening pentru depistarea bolilor cu impact asupra sănătăţii publice reprezintă unul dintre obiectivele importante ale programului de guvernare”, spunea recent ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.