Secretarul executiv al Sindicatului Muntele a intrat în greva foamei alături de liderul de la Mina Lonea

Secretarul executiv al Sindicatului Muntele, Ioan Ciubotariu, a intrat miercuri în greva foamei la Petroșani alături de liderul sindicatului de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, care protestează de o zi în fața sediului Complexului Energetic Hunedoara (CEH).

28 oct. 2015, 11:22
Secretarul executiv al Sindicatului Muntele a intrat în greva foamei alături de liderul de la Mina Lonea

Protestatarii solicită o poziție oficială din partea administrației CEH și a Ministerului Energiei în ceea ce privește viitorul Complexului, în contextul în care conducerea companiei a avut o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanți ai Comisiei Europene pe tema unui program de restructurare a societății.

„Dorim să cunoaștem prezentul și viitorul CEH. De aceea, am solicitat prezența la Petroșani a ministrului Energiei”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, liderul sindical Vasile Păduraru.

În ceea ce privește starea sa de sănătate, Păduraru a spus că un echipaj al Ambulanței din Petroșani i-a măsurat tensiunea și glicemia, iar valorile acestora sunt alterate de faptul că se află de o zi în greva foamei.

Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, organizație din care fac parte cei doi lideri sindicali, a acuzat marți lipsa transparenței în relația cu administrația CEH în ceea ce privește discuțiile purtate cu reprezentanții Comisiei Europene, dar nu a primit niciun răspuns.

„Ceea ce știm este din presă pentru că nu am primit niciun rând referitor la întâlnirea de la Bruxelles. Nu ni s-a comunicat nimic oficial. Aceasta este și supărarea oamenilor. Minerii întreabă și nu avem un răspuns oficial. Nu știm care au fost obiecțiile Comisiei Europene la programul de restructurare propus de administrația CEH”, a afirmat liderul Sindicatului Muntele.

El a menționat că singurul proiect de restructurare pe care l-a văzut, săptămâna trecută, prevedea separarea CEH în trei entități: termocentrala Mintia, termocentrala Paroșeni și minele Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan. Minele ar fi urmat să fie cuprinse într-un program de închidere până în anul 2026, situație cu care sindicatul nu este de acord.

Conform datelor de pe site-ul Ministerului de Finanțe, CEH a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 352 milioane lei, iar valoarea datoriilor se ridică la 935,7 milioane lei.