Secretarul general al NATO, în Bucureşti. Cum s-a fotografiat Rasmussen în România GALERIE

Secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, Anders Fogh Rasmussen se află într-o vizită oficială la Bucureşti. 

24 mai 2013, 08:06

UPDATE 13.10: Anders Fogh Rasmussen, secretarul general NATO, a fost primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu i-a mulţumit vineri secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, pentru desemnarea ambasadorului român Sorin Ducaru ca unul dintre asistenţii săi. „Este cea mai înaltă funcţie pe care o deţine un român în NATO”, a spus Băsescu, într-o declaraţie de presă comună cu secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, Anders Fogh Rasmussen.

UPDATE 12.00: Prim-ministrul Victor Ponta s-a întâlnit cu secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

(w500) Victor Pon

„Ma bucur ca ati venit in Romania, va spun din nou ca din partea guvernului veti avea toata sustinerea pentru indeplinirea scopurilor NATO pana la finalul mandatului dumneavoastra si dupa aceea”, i-a transmis premierul Victor Ponta secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a fost primit, vineri dimineaţă, la sediul MApN de către ministrul Apărării, Mircea Duşa şi de şeful SMG, Ştefan Dănilă. Oficialul NATO a fost întâmpinat de ministrul Apărării, fiind prezent şi şeful SMG.

Ceremonia primirii oficiale de la MApN, desfăşurată pe ploaie, a cuprins intonarea imnului şi trecere în revistă a gărzii de onoare. Însoţitorii i-au protejat pe oficiali de ploaie cu umbrele. Rasmussen a salutat în limba română, la microfon, fără însoţitor cu umbrelă, Regimentul 30 Gardă.

După ceremonie, a avut loc o scurtă discuţie tete-a-tete Rasmussen-Duşa, urmată de discuţii între cele două delegaţii, unde este prezent şi secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu.

Anterior, în cursul dimineţii, Rasmussen a fost primit la sediul MAE de către şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean.

La convorbirile celor doi oficiali a fost prezent şi Sorin Ducaru, şeful misiunii României la NATO, care a fost numit recent în funcţia de asistent al secretarului general NATO. De altfel, Rasmussen i-a adresat lui Corlţean felicitări pentru numirea lui Ducaru.

Anders Rasmussen a postat pe pagina oficială de Facebook trei fotografii pe care le-a făcut în Bucureşti. Oficialul NATO apare în alergând în parcul Carol. 

Rasmussen a declarat că România are o poziţie puternică în cadrul NATO, iar faptul că ambasadorul României la NATO, Sorin Ducaru, a fost numit miercuri asistent al secretarului general pentru riscuri de securitate emergente este o expresie a acestui lucru.

„România este un aliat foarte apreciat aliat, voi mulţumi României pentru contribuţia sa la NATO, în special la operaţiunile militare conduse de NATO, precum şi din punct de vedere politic”, a spus secretarul NATO într-un interviu pentru Agerpres.

„Sorin Ducaru va conduce una dintre diviziile noastre din NATO care se ocupă de noile ameninţări şi provocări de securitate. Abia aştept să cooperez cu ambasadorul Ducaru în această poziţie. Îl cunosc deja foarte bine, este ambasador al României la NATO de mult timp, de fapt este cel mai vechi ambasador la NATO dintre toţi colegii săi, deci este şi ceea ce numim decanul Consiliului NATO. Am menţionat acest lucru pentru că este o expresie a poziţiei puternice a României în cadrul NATO”, a mai spus Rasmussen.

Programul de vineri al lui Rasmussen cuprinde convorbiri oficiale cu ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi  cu ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

Secretarul general al NATO va avea convorbiri oficiale cu premierul Ponta, la Palatul Victoria, şi cu preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni.

Potrivit Preşedinţiei, la ora 13,00, va avea loc, la Palatul Cotroceni, un dejun oficial oferit de preşedintele României.

Tot vineri, secretarul general al NATO va participa la ceremonia de acordare a titlului „Doctor Honoris Causa” al Universităţii din Bucureşti.