Secretarul general al NATO recomandă României să îşi crească cheltuielile de apărare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recomandat marți României să își crească cheltuielile pentru apărare și în anii următori, afirmând că acest lucru este foarte important pentru statele membre ale Alianței.

08 mart. 2016, 17:57
Secretarul general al NATO recomandă României să îşi crească cheltuielile de apărare

Eu recomand României să-și crească cheltuielile bugetare pentru apărare și să-și continue această creștere de anul trecut pentru anii care vor veni. Această măsură este deosebit de importantă pentru țările noastre, având în vedere că trebuie să răspundă unor provocări de apărare într-o lume în schimbare, în care avem cereri crescânde pentru securitate și apărare„, a spus Stoltenberg, într-o conferință de presă comună cu premierul Dacian Cioloș, la sediul NATO.

Acesta a reamintit că România este „o gazdă pentru echipamente active ale NATO, cum ar fi divizia multinațională din Sud, care a devenit activă în decembrie și astfel consolidează apărarea Alianței”.

Anul trecut, am vizitat unitatea NATO de la București, una dintre cele șase baze pe care le desfășurăm în Europa Centrală și de Est. Această bază va asigura că trupele NATO se vor desfășura rapid în România dacă este nevoie. România este gazdă, de asemenea, pentru o parte importantă din sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu„, a adăugat secretarul general al NATO.

La rândul său, premierul Cioloş a susţinut că în cadrul discuției a subliniat angajamentul României în dotarea armatei și faptul că decizia politică de a asigura 2% din PIB pentru acest domeniu „este una fermă”.

În ceea ce privește bugetul pentru apărare, în România e vorba de un angajament politic al partidelor politice parlamentare, cât și al președintelui României și actualul Guvern s-a angajat să continue acest proces de creștere a bugetului apărării pentru a ajunge la 2%, sperăm începând de anul viitor, și de a menține acest nivel pentru următorii 10 ani, aceste fonduri urmând a fi utilizate pentru creșterea calității vieții militarilor, dar și pentru dotarea armatei”, a precizat Dacian Cioloș.