Secretarul General al ONU avertizează asupra pericolului unei escaladări militare TOTALE în Siria

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat vineri împotriva pericolului pe care îl reprezintă o "escaladare militară totală" în Siria.

13 apr. 2018, 17:07
Secretarul General al ONU avertizează asupra pericolului unei escaladări militare TOTALE în Siria

„Creşterea tensiunilor şi incapacitatea de a ajunge la un compromis pentru crearea unui mecanism de responsabilizare (pentru utilizarea de arme chimice în Siria) ameninţă să ducă la o escaladare militară totală”, a declarat Guterres în Consiliul de Securitate al ONU, informează Agerpres.

„În contactele mele cu dv – şi mai ales cu membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate – am continuat să reiterez profunda mea îngrijorare legată de riscurile pe care le presupune actualul impas şi să subliniez necesitatea de a evita ca situaţia să scape de sub control. Exact acesta este riscul cu care ne confruntăm azi – ca lucrurile să scape de sub control. Este de datoria noastră comună să punem capăt” acestei situaţii, a insistat secretarul general al ONU.

Citeşte şi Serghei Lavrov: Atacul chimic din Siria a fost orchestrat de servicii de informaţii străine. Trump vrea un răspuns internaţional

El a menţionat că Rezoluţia 2401 a Consiliului de Securitate care cere încetarea focului în Siria pentru a permite acordarea de asistenţă umanitară nu a fost pusă în aplicare şi a calificat drept „revoltătoare” informaţiile privind folosirea de arme chimice în Siria, deplângând totodată faptul că nu s-a ajuns la un acord în Consiliul de Securitate asupra unui mecanism pentru stabilirii responsabilităţii, potrivit Agerpres.

Guterres a subliniat însă că nu există o soluţie militară a conflictului sirian. „Soluţia trebuie să fie una politică, prin intermediul negocierilor intersiriene de la Geneva”, a declarat secretarul general al ONU.


loading...