Secrete din Arhivele britanice: Ce ar spune regina Elisabeta a II-a dacă ar începe un război nuclear

Printre documentele datând din perioada Războiului rece, recent declasificate de guvernul britanic, figurează şi o schiţă de discurs către naţiune, pe care regina Elisabeta a II-a urma să îl pronunţe în direct la posturile de televiziune şi radio, în cazul în care s-ar fi declanşat un război nuclear.

01 aug. 2013, 08:18
Secrete din Arhivele britanice: Ce ar spune regina Elisabeta a II-a dacă ar începe un război nuclear

Un discurs scris în 1983 pentru Majestatea-Sa, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, dar nerostit niciodată, a fost făcut public de către Arhivele britanice. Discursul se referea la eventualitatea producerii unui atac nuclear sovietic. Textul respectiv a fost citit în primăvara anului 1983, în cadrul unor manevre militare ale armatei britanice care simula acţiuni în cazul unui război nuclear.

Un alt document desecretizat, intitulat „War Book”, datând tot din perioada războiului rece, arată  că regina Marii Britanii urma să fie salvată, în eventualitatea unui atac nuclear sovietic, într-un buncăr plutitor într-unul din lacurile scoţiene, scrie The Daily Telegraph, citat de Mediafax.

Câteva pasaje din acest discurs au fost date publicităţii de către presa britanică:”Ştim cu toţii că pericolele cu care ne confruntăm astăzi sunt infinit mai mari decât cele cu care am avut de a face până acum în istorie. Dar indiferent de ororile care ne aşteaptă, avem calităţi care vor constitui din nou puterea noastră şi ne vor ajuta să ne păstrăm libertatea, aşa cum s-a întâmplat de două ori în acest secol trist”.

„War Book” a fost redactat în perioada războiului rece şi reînnoit până inclusiv în 1990. Cuprinde toate acţiunile în detaliu ale autorităţilor britanice, în cazul unui atac nuclear sovietic. Documentul stă la baza volumului „The Secret State” al profesorului Peter Hennessy, de la Universitatea din Londra.

În baza documentului, războiul nuclear între ţările Pactului de la Varşovia şi NATO ar fi trebuit să înceapă cu puţin timp înainte de 4 martie 1983. Cu patru zile mai puţin, în data de 8 martie 1983, preşedintele american Ronald Reagan a declarat Uniunea Sovietică ca fiind „imperiul răului” şi a ordonat să fie desfăşurate rachete de croazieră în Europa.

Elisabeta a II-a declarat că una dintre cele mai vii amintiri din copilărie a fost apelul către naţiune rostit de George al VI-lea, la începerea celui de-al Doilea Război Mondial. Ea a mărturisit că nu va uita niciodată tristeţea şi mândria pe care le-a simţit ascultând la radio discursul tatălui său.