Secretele Conclavului. Ce preparate consumă cei care își doresc să devină Papă

De mai bine de 750 de ani, reguli stricte veghează asupra a ceea ce cardinalii pot și nu pot consuma în timpul conclavului papal.
Alina Costache
04 mai 2025, 19:55
Secretele Conclavului. Ce preparate consumă cei care își doresc să devină Papă

De mai bine de 750 de ani, reguli stricte veghează asupra a ceea ce cardinalii pot și nu pot consuma în timpul conclavului papal.

Cu o săptămână în urmă, turiștii din Roma au putut vedea câțiva cardinali savurând ultimele mese la restaurantele favorite. Înainte de ultimul conclav din 2013, presa din Italia spunea că mulți dintre aceștia își făceau timp să viziteze localul Al Passetto di Borgo, o trattorie de familie aflată doar la 200 de metri de Bazilica Sf. Petru. Acolo, cardinalul Donald William Wuerl obișnuia să își ia lasagna, iar Francesco Coccopalmerio, considerat preferat printre cardinalii italieni la acel moment, alegea calamarii la grătar.

Cardinalii pot avea parte de astfel de răsfățuri culinare înainte ca,din 7 mai, să intre în conclav – alegerea secretă a unui nou papă de către cei 135 de cardinali, desfășurată în Capela Sixtină. Din acel moment, ei vor fi complet izolați de restul lumii, pe o perioadă nedeterminată. Vor vota, dormi și mânca în condiții strict controlate.

Citește și:  O fotografie cu Donald Trump îmbrăcat în papă a fost postată pe contul de socializare al Casei Albe

Conclavurile papale sunt unele dintre cele mai secrete ritualuri religioase. Cardinalii sunt închiși într-un spațiu comun, fără niciun contact cu exteriorul, cu excepția binecunoscutei semnalizări prin fum: alb – dacă s-a ales un papă, negru – dacă nu s-a ajuns la consensul de două treimi plus unu. Cu toate că sunt puține lucruri știute despre ceea ce se întâmplă, este clar că  cardinalii trebuie să mănânce, oricât de mult ar dura procesul.

Întrebările sunt cum se menține secretul, dacă aprovizionarea cu mâncare este necesară și cum sunt evitate influențele externe.

Din punct de vedere istoric, mâncarea a reprezentat un risc potențial: ravioli umpluți cu mesaje secrete sau șervețele folosite pentru a transmite în afară informații despre vot. Pe de altă parte, mesele comune pot deveni un teren fertil pentru negocieri discrete. Cultura gastronomică a conclavului a fost recent explorată și în cinema. Filmul Conclave (2024) mută intriga din sala votului în cantina unde cardinalii discută în surdină, printre porții de mâncare aparent banale. Deși votul propriu-zis este însoțit doar  de tăcerea solemnă și de jurământul rostit înaintea urnei, comunicarea reală se petrece deseori în jurul mesei.

Accesul în bucătărie, monitorizat de gărzi

Cea mai detaliată relatare despre cultura gastronomică a conclavului vine de la Bartolomeo Scappi, cel mai celebru bucătar al Renașterii și autor al primei cărți de bucate scrise de un chef profesionist. În Opera Dell’Arte del Cucinare(1570), Scappi descrie cum erau hrăniți cardinalii în timpul conclavului care l-a ales pe Papa Iulius al III-lea și cât de severă era supravegherea.

Mâncarea era gătită într-o bucătărie comună, iar accesul era atent monitorizat de gărzi italiene și elvețiene. Pentru a preveni orice tentativă de comunicare secretă, mâncarea era livrată de două ori pe zi printr-un sistem de tip roată în perete, numit ruota, doar după ce era inspectată atent de controlori.

Anumite alimente erau interzise: plăcinte închise, pui întregi, recipiente opace. Vinul și apa se serveau în pahare transparente, iar șervețelele de pânză erau desfăcute și verificate minuțios.

Însă, Scappi nota că, în ciuda acestor rigori, mesele erau bogate și echilibrate, cu salate, fructe, vin și apă proaspătă.  Fiecare cardinal dispunea de o celulă spațioasă, decorată cu mătase și dotată cu pat, masă, scaune, cuier, oală de noapte și alte facilități. Așadar, conclavul nu era chiar o experiență spartană – cu condiția să nu te deranjeze supravegherea constantă.

Citește și: Desertul românesc adorat de Papa Francisc. Cum se prepară „mălaiul dulce” şi ce alte mâncăruri prefera Suveranul Pontif

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1 – rezultate finale. Date oficiale BEC: George Simion – Nicușor Dan, în turul 2
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Răsfăț pentru zilele toride. Trei rețete ușoare de înghețată
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Pensiile se livrează cu întârziere în luna mai. Dar avem și o veste bună pentru unii pensionari!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Ilie Bolojan a numit-o consilier prezidențial pe Ana Birchall. Ce responsanbilități va avea: „Am acceptat această numire cu onoare și un profund simț al responsabilității”
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce