Secretul succesului elevilor medaliați la Olimpiada Internațională de Matematică. Andrei Moldovan, elev la ICHB: „Lucrez constant, înainte de concursuri lucrez cam 7-8 ore pe zi” – INTERVIU EXCLUSIV

Andrei Moldovan este unul din cei șase elevi medaliați la Olimpiada Internațională de Matematică 2022, care s-a ținut în Norvegia. Rezultatele elevilor români, două medalii de aur și patru de argint, au plasat România pe primul loc în Europa și pe locul cinci în lume la Matematică.

28 iul. 2022, 14:11
Secretul succesului elevilor medaliați la Olimpiada Internațională de Matematică. Andrei Moldovan, elev la ICHB: „Lucrez constant, înainte de concursuri lucrez cam 7-8 ore pe zi” – INTERVIU EXCLUSIV

Andrei Moldovan este elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București și a obținut medalia de argint la olimpiada din acest an. Pe lângă studiul individual, tânărul s-a pregătit intens pentru această competiție cu profesorul său de la liceu, Flavian Georgescu.

Pasiunea lui Andrei pentru matematică a apărut încă din primii ani de școală. A început să meargă la concursuri din clasele a II-a și a III-a, iar de atunci a devenit un obicei constant.

Desigur, în spatele rezultatelor deosebite pe care le are se ascunde o muncă titanică. „Este o muncă constantă de ani de zile. Lucrez constant, fac pregătire înainte de concursuri. Rareori sunt zile în care nu lucrez. Am momente de pauză, însă în majoritatea timpului lucrez. Spre exemplu, înainte de concursuri pot să am 7-8 ore, iar când nu sunt concursuri pot să am 2-3 ore pe zi”, a dezvăluit Andrei Moldovan pentru RomâniaTv.net.

Întrebat cât de mult din cunoștințele sale le datorează școlii și cât efortului său desfășurat în particular, tânărul olimpic a mărturisit că noțiunile teoretice învățate la ICHB îi sunt extrem de utile. „În cazul de față, noi la școală avem o materie mult mai diferită la matematică. Este foarte importantă și are o contribuție destul de mare asupra rezultatelor mele, dar nu aș putea spune cât de mult. E important ce facem și la școală”, a spus el.

Andrei Moldovan, unul din cei șase elevi medaliați la Olimpiada Internațională de Matematică 2022

În privința sistemului educațional din România, Andrei consideră că ar trebui „să se muleze mai mult pe dorințele fiecărui elev”.

Dedică mult din timpul său liber pregătirii la matematică, însă, cu toate acestea, tânărul reușește să adauge în programul său și alte activități. Spre exemplu, e un mare fan al sportului, iar atunci când nu se află în sala de studiu, merge la sala de fitness. Întrebat cum arată o zi din viața lui, Andrei e declarat: „Depinde. Când merg la școală am șase ore, ajung la 3 și jumătate acasă. Apoi lucrez 2-3 ore la matematică și pregătesc pentru ziua următoare și sala mă duc la sală. Iar în weekend ies cu prietenii pe afară, mă duc la baschet, la fotbal. Îmi place să fac mult sport în timpul liber. Am destul de mult timp liber”.

După terminarea liceului, Andrei Moldovan e hotărât să-și continue studiile universitare peste hotare. Vrea să studieze informatică sau economie în SUA sau o țară din Europa, dar ia în considerare să revină ulterior în țară.

„Da, mi-aș dori să plec în străinătate. Aș vrea să aplic în America și unele facultăți din Europa. Ca planuri de viitor, după terminarea facultății, nu m-am decis dacă îmi doresc să mă întorc sau nu. Aș vrea să merg pe informatică sau economie, însă urmează să mă decid în perioada următoare, când voi aplica la facultăți. M-ar ține faptul că e familia aici. Acesta ar fi factorul principal. Și al doilea ar fi să am un job destul de bun, care să fie plătit la același nivel cu cele din străinătate și să am aceleași condiții de muncă”, a dezvăluit tânărul.

Flavian Georgescu, profesorul coordonator al lotului de matematică de la ICHB: „Acești copii muncesc zi și noapte, precum sportivii. Așa se pregătesc ei pentru matematică”

La rândul său, Flavian Georgescu, profesorul coordonator al lotului de matematică de la ICHB, a explicat în ce a constat pregătirea elevilor pentru Olimpiada Internațională de Matematică.

„Pregătirea unei elev olimpic este total diferită de pregătirea unui copil care doar învață mai mult la matematică față de orele obișnuite din orar. În primul rând, un copil olimpic, care a gustat succesul și care își dorește să participe la competiții, se informează el personal sau profesorul îl informează legat de exercițiile specifice olimpiadei de matematică, exericții care, din păcate, de depășesc mult programa școlară. Spun din păcate nu că ar fi ceva rău, ci pentru că copiii trebuie să se pregătească în special pentru asemenea competiții și nu în cadrul școlii.

Cadrul legal nu poate favoriza lucrul pentru competiție. Este vorba despre niște pregătiri și tipuri de exerciții total atipice sistemului clasic. De aceea cred că peste 90% dintre copiii obișnuiți care învață bine la matematică nu ar putea rezolva o pregătire de olimpiadă fără pregătire în afara școlii. E vorba despre capitole noi, capitole care nu se învață la școală sau se învață într-o măsură foarte mică, capitole pentru care copiii trebuie să lucreze extra față de orele de la școală.

Dacă vorbim despre cei șase elevi care au reprezentat România la Olimpiada Internațională, acești copii își dedică, poate, zi și noapte, ca un sportiv la fotbal, atletism, tenis. Exact la fel și ei își dedică timpul pregătirii la matematică. Deci putem vorbi și de opt ore de pregătire pe zi la matematică. Dar nu e doar acest stadiu al olimpiadei. Sunt copii fericiți că ajung la faza județeană, unde poate nu ai nevoie de mai mult de două ore de pregătire. Sunt copii care vor să ajungă la faza națională și să obțină și o medalie și atunci au nevoie cam de 2-3 ore pe zi de pregătire, dar o pregătire bună. Sunt diverse etape ale olimpiadei, pornește de la faza locală și ajunge până la faza internațională”, a declarat Flavian Georgescu pentru RomaniaTv.net.

Citește și Patru medalii de aur şi două de argint pentru elevii români la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori. România, punctaj istoric pe echipe

Citește și Elevii români, cei mai buni din Europa la matematică. Au reuşit cea mai mare performanţă din ultimii 25 de ani la Olimpiada Internaţională, mesaje de la premierul Ciucă şi ministrul Câmpeanu