Secţia pentru judecători a CSM reclamă confiscarea în scop politic a dramei de la Caracal

Asumarea disfuncţiilor grave este indispensabilă restartării sistemului judiciar de care societatea românească are atâta nevoie, anunţă CSM.

31 iul. 2019, 17:20
Secţia pentru judecători a CSM reclamă confiscarea în scop politic a dramei de la Caracal

Secţia pentru pentru judecători a Consiliului superior al Magistraturii (CSM) reclamă confiscarea în scop politic a dramei de la Caracal şi îndepărtarea de la asumarea responsabilităţilor din justiţie. Judecătorii consideră că „asumarea disfuncţiilor grave este indispensabilă restartării sistemului judiciar de care societatea românească are atâta nevoie”.

„Consecventă principiilor şi valorilor unei justiţii care trebuie să funcţioneze efectiv în folosul societăţii, şi nu este doar declarată ca atare, Secţia pentru judecători condamnă folosirea dramei de la Caracal în scop politic, aşa cum s-a întâmplat în ultimele zile. Secţia pentru judecători dezaprobă mistificarea prin inducerea, în mod repetat, în discursul politic, a temei «modificării legilor justiţiei» în lanţul cauzal al efectelor tragicului eveniment. În contextul în care codurile penale sunt nemodificate şi conţin toate dispoziţiile necesare luării măsurilor pentru a proteja viaţa şi integritatea persoanei, această temă este vehiculată cu un dublu scop, unul evident politic, iar altul pentru dezvinovăţirea celor responsabili”, a transmis, miercuri, Secţia pentru judecători, printr-un comunicat de presă.

Judecătorii consideră că „independenţa justiţiei este o valoare fundamentală, aflată în strânsă corelaţie cu responsabilitatea instituţională, dar mai ales individual”.

„Este momentul să afirmăm deschis că dorim aflarea cât mai grabnică a adevărului şi identificarea răspunderilor atât la nivelul funcţiilor de execuţie ale magistraţilor, cât şi al celor de conducere din vârful instituţiilor cu competenţe în domeniul justiţiei. Asumarea disfuncţiilor grave, relevate odată cu drama de la Caracal, este indispensabilă restartării sistemului judiciar de care societatea românească are atâta nevoie”, au mai transmis judecătorii din CSM.