Secție nouă de oncologie în București, blocată de Nicuşor Dan: autorizațiile de construcție, refuzate fără logică

Primarul general Nicușor Dan refuză să dea o autorizație de construcție pentru o nouă secție de oncologie, deși o decizie definitivă a Curții de Apel București îl obligă pe edil să emită autorizația de construcție. Nicușor Dan recunoaște că emite aceste documente cu o întârziere, în medie, de patru luni, deși legea îl obligă să le dea în maximum 30 de zile.
Filip Stan
23 mai 2024, 15:26
Secție nouă de oncologie în București, blocată de Nicuşor Dan: autorizațiile de construcție, refuzate fără logică

Un spital privat se află într-un conflict cu primarul general Nicuşor Dan după ce unitatea spitalicească a dorit să se extindă pentru a face o secție nouă de oncologie. În 2022, primarul general a refuzat să semneze autorizația de construcție, iar conflictul a ajuns în instanță. În noiembrie 2023 magistrații Curții de Apel București au dat dreptate spitalului și îl obligă pe Nicuşor Dan să dea autorizația de construcție pentru extinderea clinicii din centrul Capitalei.

Deși au trecut șase luni de la decizia definitivă a instanței, Nicușor Dan refuză să emită acest documente. La începutul acestui an, Nicușor Dan a fost amendat pentru ”neexecutarea hotărârii judecătorești”, notează jurnaliștii de la Gândul.ro.

Nicuşor Dan: Gabriela FIREA are toate şansele să câştige Primăria Capitalei

„Dispune aplicarea unei amenzi de 20 % din salariu minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, în sarcina pârâtului Primarul General al Municipiului Bucureşti. Acordă reclamantei penalităţi în cuantum de 100 lei stabilită pe zi de întârziere, până la executarea obligaţiei prevăzută în sentinţa civilă nr. 5936 din 14.11.2022 pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosar nr. 19018/3/2022, definitivă prin decizia nr. 2154 din 11.10.2023 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, pentru un termen de 3 luni” se arată în decizia magistraților de la Tribunalul București, potrivit gândul.ro

Acum, spitalul îl acuză pe Nicușor Dan că blochează accesul bolnavilor de cancer la tratament, întrucât în noua secție pe care doresc să o construiască ar putea fi tratați aproximativ 3.000 de bolnavi oncologici.

”S-a zbătut cât a putut să nu dea autorizație de construire cele mai mari secții de Oncologie a unui spital din România, unde pot di tratați 3.000 de bolnavi pe lună! Nu numai că Nicușor Dan nu a vrut, nu numai că s-a opus cu obstinație, dar a scris o adresă de o obrăznicie rar întâlnită, unde a precizat că el nu dorește să elibereze autorizația de construire, cu toate că știe că are o hotărâre judecătorească definitivă și executorie, care îl obligă să elibereze autorizația, pentru că el respectă Constituția și legile țării”, a declarat avocatul spitalului privat Radu Dinulescu pentru Gândul.ro.

Autorizațiile de construire, întârziate de Nicușor Dan

Nu ar fi singurul spital care așteaptă autorizații de extindere sau de construire din partea primarului general. Potrivit avocatului Radu Dinulescu, Nicuşor Dan a refuzat să emită Certificatul de Urbanism pentru construirea unei noi secții a Spitalului Universitar și, de asemenea, ar fi refuzat să avizeze demolarea unui corp de clădire a Spitalului Grigore Alexandrescu ce prezintă risc de prăbușire și în locul căruia ar urma să fie construită o clădire nouă.

De la începutul mandatului de primar, Nicuşor Dan a refuzat să aprobe zeci de PUZ-uri, are zeci de procese în instanță, unele dintre ele le-a și pierdut, și, cu toate astea, în București s-au oprit multe construcții. Pe de altă parte, Nicușor Dan recunoaște că autorizațiile de construcții se dau cu întârziere, deși acestea ar trebui emise, conform legii, în maximum 30 de zile.

Gabriela Firea îl provoacă pe Nicuşor Dan la o dezbatere publică: „Să vorbim despre respectarea legii şi instituţii care funcţionează”

”Avem aceeaşi medie, 600-800 de autorizaţii pe an, pe care au avut-o toate administraţiile dinaintea noastră. Noi dăm autorizaţii doar pe zona centrală, deci pe zonele protejate şi pe monumente istorice, cam 7% din teritoriul Bucureştiului. (…) Într-adevăr, nu dăm autorizaţii, aşa cum spune legea, în 30 de zile, dar dăm cu o medie de patru luni”, spunea în februarie Nicuşor Dan, la Digi 24.

Edilul spune că întârzierile faţă de termenul legal de 30 de zile sunt cauzate de lipsa de personal cu care se confruntă Direcţia de Urbanism din cadrul municipalităţii, pentru că în jumătate din acest mandat Primăria nu a putut face angajări.

Spynews
Cine este Gya, artista care cântă ”Afrika” și ”Baklava”. Ce legătură are cu Theo Rose
Bzi.ro
Bogdan de la Ploiești sare în apărarea lui Babasha! „Este un băiat de nota 1.000, foarte educat!“
Fanatik.ro
Cântăreț român, în stare critică după un accident de muncă. Adriana Bahmuțeanu a făcut dezvăluirea: “Sunt în stare de șoc”
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României. A fost un etalon
Playtech.ro
Anna Lesko, apariție INCENDIARĂ. A făcut senzație pe plajă. A lăsat la vedere TOT
DailyBusiness
Moment crucial! S-a confirmat marea schimbare pentru angajații din România
Adevarul
Cariera controversată a președintelui Autorității Electorale Permanente: PSD a fost firul roșu
Spynews
Ei sunt primii concurenți care participă la Splash! Vedete la apă! Cel mai curajos show al verii va avea premiera pe 29 iunie, de la ora 20.00, la Antena 1
Spynews
Descoperire terifiantă. O mamă a fost găsită moartă în casă, iar fiicele sale se aflau într-o pădure. Una dintre ele nu mai era în viață: ”Nu vrei să vezi asta”
Evz.ro
Nicolae Guță, tarif demn de ”rege al manelelor”. Cât cere solistul pentru un eveniment privat
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Irinel Columbeanu și Irinuca, interviul anului pentru WOWbiz.ro. Detalii emoționante din culisele revederii de la aeroport
Cancan.ro
Kate Middleton, detaliu dureros la ziua Regelui Charles. Ce s-a întâmplat când a coborât din trăsura regală
Playsport.ro
WOW, PREA fierbinte! Fusta Corinel Caragea, mult prea scurtă?! Cum a apărut printre suporteri înainte de România - Ucraina
kanald.ro
Doliu în lumea cinematografiei! Celebra actriță franceză Anouk Aimée s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani
Capital.ro
S-a schimbat legea în România. Decizia istorică venită astăzi, 18 iunie. Are aceeași putere
StirileBZI
Ce se întâmplă cu polițele RCA până la 30 septembrie 2024! Toți șoferii români trebuie să știe!
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Au murit într-o secundă!" Au apărut imaginile de pe camerele de supraveghere cu accidentul în care au pierit Mihaela și Paul
substantial.ro
Ana Birchall va candida la alegerile prezidențiale din acest an ca independentă
MediaFlux
Data la care vine adeverința de recalculare a pensiei! Milioane de seniori vor beneficia de majorări, dar nu toți
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?