SECTORUL IMOBILIAR în 2015: Executări silite în creştere, dezvoltări rezidenţiale precaute, parcuri de retail

Creşteri de executări silite, dezvoltări rezidenţiale precaute în paralel cu construirea de parcuri de retail noi, ieşirea în piaţă a mai multor proprietăţi de lux şi creşterea interesului pentru acest segment sunt numai câteva dintre caracteristicile sectorului imobiliar în anul 2015, a declarat, vineri, Răzvan Muntean, expert imobiliar, citat de Agerpres.

09 ian. 2015, 10:14
SECTORUL IMOBILIAR în 2015: Executări silite în creştere, dezvoltări rezidenţiale precaute, parcuri de retail

,,Mă aştept ca în 2015 să avem o creştere a executărilor silite prin dezgheţarea portofoliilor bancare executate. În ultimii ani, băncile s-au dovedit tot mai puţin permisive, urmare a creşterii portofoliului de credite neperformante. După o perioadă în care terenurile aproape că nu mai aveau preţ, iată că a doua parte a anului 2014 a creat un interes tot mai mare în acest segment, interes pe care îl văd continuat şi în 2015. Aceasta ar putea fi baza apariţiei atât de dezvoltări rezidenţiale, cât şi în zona de retail’, a precizat managerul general al Imopedia.ro, Răzvan Muntean.

Dezvoltatorii vor continua, în 2015, să fie precauţi când demarează noi investiţii, iar majoritatea acestora sunt concentrate în imediata vecinătate a altor ansambluri.

,,Prea puţini mai riscă să dezvolte în zone virgine, aşa cum se aventurau în urmă cu câţiva ani. În plan rezidenţial, zona de nord a Capitalei recâştigă teren, după ce ani buni intrase într-un con de umbră, iar succesul dezvoltărilor din zona de sud se vede replicat în vest şi sud-vest’, apreciază Răzvan Muntean.

În ceea ce priveşte apetitul pentru investiţiile speculative, acestea nu vor lipsi în 2015, dar nu ca fenomen general.

,,Investiţiile speculative au fost mereu o nişă pentru plasamente rentabile, iar pe fondul unor oportunităţi venite în perioada de criză, cu atât mai mult sunt de urmărit cei care au cash. În special investitori străini’, spune Răzvan Muntean.

Chiar dacă piaţa de închirieri este diferită de cea a vânzărilor-cumpărărilor, ele sunt sunt foarte apropiate ca efort financiar al beneficiarului direct.

,,Apropierea aceasta este mai mult una financiară, întrucât la nivel de volum de tranzacţii, cumpărările prin credite încă sunt răzleţe. Până ce creditarea nu devine un instrument accesibil cu adevărat, pe fondul unul stabilităţi economice, nu vom putea vorbi de o piaţă a cumpărării de apartamente prin credite. În 2014 au ieşit în piaţă tot mai multe proprietăţi de lux, observându-se şi creşterea interesului vizitatorilor imopedia.ro pentru acest segment. Faţă de 2013, anul 2014 a adus o creştere a numărului de proprietăţi de lux listate cu 15%, iar interesul spre aceste proprietăţi a crescut cu 23%’, a precizat Răzvan Muntean.