Şedinţă a Coaliţiei PSD-ALDE. Viorica Dăncilă anunţă amendamente la pactul lui Iohannis, referendum separat de alegeri şi remanieri

Viorica Dăncilă s-a întâlnit joi cu preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Marcel Ciolacu şi Călin Popescu Tăriceanu, pentru a discuta despre pactul politic propus de preşedintele Klaus Iohannis. La final, premierul a dezvăluit despre discuţiile de culise cu preşedintele Iohannis şi a anunţat ce se întâmplă cu remanierea Guvernului.

06 iun. 2019, 09:47
Şedinţă a Coaliţiei PSD-ALDE. Viorica Dăncilă anunţă amendamente la pactul lui Iohannis, referendum separat de alegeri şi remanieri

UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, după şedinţa coaliţiei, că s-a stabilit ca un referendum să nu fie suprapus peste niciun fel de alegeri. Ea a spus de asemenea că vor aduce amendamente la acordul politic propus de preşedinte şi a subliniat că un acord trebuie să întrunească consensul pe toate punctele.

„Am stabilit faptul că nu trebuie să suprapunem un referendum peste niciun fel de alegeri, pentru că am încălca recomandările Comisiei de la Veneţia. Şi, în acelaşi timp, dacă luăm în calcul că pentru un vot avem cam două minute, pentru trei voturi, cum a fost şi cu referendumul, durata a fost de şase minute, deci şi acesta a fost un motiv de aglomerare. Sunt convinsă că în cadrul Comisiei de cod electoral se vor găsi soluţii, astfel încât cetăţenii să îşi poată exprima votul”, a declarat Dăncilă, la Palatul Parlamentului, la finalul unei şedinţe a coaliţiei PSD-ALDE.
 
În ceea ce priveşte transpunerea în Constituţie a rezultatelor referendumului din 26 mai, Viorica Dăncilă a spus că, în Parlament, comisiile de specialitate vor face demersurile astfel încât să avem în cel mai scurt timp un referendum pentru transpunerea în Constituţie a celor două obiective. 

UPDATEPremierul Viorica Dancila a declarat joi, la Parlament, dupa sedinta coalitiei de guvernare, ca o eventuala remaniere mai larga dupa motiunea de cenzura depinde de ce vrea ALDE. 

„ALDE hotaraste (in legatura cu Teodor Melescanu, n.r.). Deocamdata nu am discutat cu dl Tariceanu. Mai intai discutam in partid, daca vom face, si apoi in coalitie”, a spus Dancila, pe tema remanierii extinse.  

Pe de alta parte, premierul a zis ca vicepremierul Viorel Stefan urmeaza sa fie schimbat. „In scurt timp vom lua o decizie pentru nominalizarea pentru postul de vicepremier pe probleme economice”. 

Ea a adaugat ca inca nu a primit de la Klaus Iohannis un raspuns in legatura cu ministrii propusi la Justitie, Fonduri UE si Diaspora, si nici pentru vicepremierul pe relatii strategice.

 

„Nu am discutat inca cu dl presedinte, am sa sun. Am avut o discutie ieri cu dl presedinte, am discutat despre fiecare candidat in parte si astept sa vina cu un raspuns. Interimatele expira maine”.

UPDATE: Premierul Viorica Dancila a declarat joi, dupa sedinta coalitiei de guvernare PSD-ALDE, ca formatiunile majoritare vor veni cu amendamente la pactul national propus de Klaus Iohannis si l-a acuzat pe seful statului ca nu a procedat european.

„Alt punct discutat este pactul pentru parcursul european al Romaniei. Ne asteptam sa reliefeze discutiile avute cu partidele. Cand vorbim de acord trebuie sa fie consens. Daca vorbim de Europa, trebuie sa procedam european. Vim veni cu amendamente la acest proiect, trebuie sa intarim si pozitia Romaniei ca stat membru, trebuie sa vorbim de Europa cu doua viteze, trebuie sa discutam despre dublul standard”, a spus Dancila.

 

Premierul Viorica Dăncilă a explicat că a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre propunerile de miniștrii, iar acesta i-a dat asigurări că în scurt timp va veni cu o decizie finală.

 

”Am discutat cu domnul președinte despre fiecare propunere, am spus de ce am făcut aceste propuneri, faptul că îmi doresc ca în Guvern să avem oameni cu experiență, oameni care în domeniile în care vor activa, sper eu, să facă performanță. 

 

Am discutat despre președinția rotativă, iar domnul președinte și-a arătat aprecierea în ceea ce privește președinția rotativă și a spus că în scurt timp va veni cu o decizie finală.”, a spus Dăncilă.


UPDATE Viorica Dăncilă, preşedinte interimar al PSD, a ajuns joi, la Parlament, unde are loc şedinţa coaliţiei de guvernare.

La şedinţă va participa şi preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

Întâlnirea are loc în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor şi participă şi alţi lideri ai celor două formaţiuni politice: Paul Stănescu, Marcel Ciolacu, Mihai Fifor, Varujan Vosganian.

Întrebată dacă va discuta şi despre remanierea Guvernului, Viorica Dăncilă a răspuns: „Nu ştiu, să vedem”.

______

Președintele Klaus Iohannis a invitat partidele parlamentare să revină la Cotroceni după consultările pe tema referendumului pe justiţie pentru a semna un pact naţional privind parcursul european al României. În esenţă, acest pact va conţine măsurile votate de români la referendum, adoptarea legilor justiţiei în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia, precum şi îmbunătăţirea sistemului de vot pentru românii din diaspora.

Ce conţine documentul trimis partidelor. 

„PROIECT ACORD POLITIC NAȚIONAL pentru consolidarea parcursului european al României

România este o democrație vie și vibrantă, în care cetățenii sunt activ dedicați apărării libertății, păstrării și respectării regulilor și principiilor unui stat de drept autentic, precum și continuării luptei împotriva corupției;

Românii își doresc aprofundarea integrării în Uniunea Europeană, așa cum demonstrează cu claritate rezultatele votului din data de 26 mai 2019;

România rămâne profund atașată principiilor și valorilor europene. Nu există altă opțiune pentru țara noastră decât aceea a consolidării democrației și a statului de drept. Un stat de drept slăbit, fără o justiție independentă și cu instituții ale căror atribuții în combaterea corupției sunt amputate, fără respectarea principiului cooperării loiale și constructive între instituțiile statului înseamnă, de fapt, mai puțină prosperitate și securitate pentru cetățeni și o frână în dezvoltarea României;

Într-un stat de drept veritabil, într-o democrație consolidată, așa cum își doresc românii să fie țara lor, amendarea cadrului legislativ trebuie realizată prin respectarea unor cerințe esențiale precum transparența, predictibilitatea, realizarea unor ample consultări cu profesioniștii și instituțiile direct vizate și, în primul rând, consensul social.

Având în vedere că:

 independența judecătorilor și procurorilor și eliminarea oricăror ingerințe politice în actul de justiție reprezintă fundamentul unui stat de drept, iar de la acest principiu nu se poate abdica,

 este obligatorie eliminarea oricăror influențe ale factorului politic în activitatea judiciară sau în gestionarea carierei magistraților și excluderea oricărei posibilități a autorităților executive de a interveni asupra activității lor de natură jurisdicțională,

 progresele României în consolidarea independenței sistemului judiciar, a luptei anticorupție și a asigurării unei funcționări eficiente a sistemului judiciar trebuie să continue,

Ținând cont de:

 voința suverană a cetățenilor români în favoarea statului de drept și împotriva modificărilor de natură să afecteze independența sistemului judiciar, exprimată ferm și fără echivoc la referendumul național din data de 26 mai 2019,

 statutul României de țară membră a Uniunii Europene și de angajamentele asumate în acest sens, inclusiv din perspectiva respectării principiilor și a valorilor fundamentale ce stau la baza Uniunii Europene,

 recomandările Comisiei Europene din rapoartele privind Mecanismul de Cooperare și Verificare în domeniul justiției și luptei împotriva corupției, ale Comisiei de la Veneția și ale GRECO,

 solicitările asociațiilor din sistemul judiciar și ale organizațiilor civice,

NOI, semnatarii acestui acord politic național, ne angajăm ca toate acțiunile noastre să fie îndreptate în direcția respectării pe deplin a principiilor, valorilor europene, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a democrației și a statului de drept, a interesului public al cetățenilor, care sunt singura sursă legitimă a puterii democratice. Numai astfel vom putea asigura prosperitatea, siguranța și bunăstarea cetățenilor noștri. Apărarea acestor drepturi și valori va fi o prioritate absolută pentru noi.

În acest sens, în acțiunile noastre viitoare, vom urmări realizarea cu celeritate a următoarelor obiective:

• Transpunerea în legislație a interdicției privind amnistia și grațierea pentru infracțiuni de corupție.

• Transpunerea în legislație a interdicției adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.

• Transpunerea în legislație a măsurilor necesare asigurării integrității în funcțiile publice.

• Revizuirea legilor justiției, inclusiv a ordonanțelor de urgență prin care au fost modificate, în deplin și strict acord cu avizele Comisiei de la Veneția, a Consiliilor Consultative ale Judecătorilor și Procurorilor Europeni, precum și a rapoartelor Comisiei Europene și GRECO.

• Adoptarea modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene.

De asemenea, ne angajăm să transpunem în legislație, în cel mai scurt timp, măsurile necesare asigurării – atât în țară, cât și în străinătate – a exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români.

NOI, semnatarii acestui acord politic național, ne angajăm ca în toate luările publice de poziție și în acțiunile întreprinse să sprijinim aprofundarea integrării în Uniunea Europeană și consolidarea proiectului european, precum și întărirea relației transatlantice, neexistând nicio incompatibilitate între continuarea integrării europene și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, și să nu ne exprimăm contrar acestor linii de acțiune, principii și valori esențiale pentru România și cetățenii săi.”, se arată în documentul intrat în posesia România TV, pe care Klaus Iohannis l-a trimis partidelor.


loading...
Partenerii noștri