ALDE îl propune pe Ion Popa la conducerea Senatului. Meleşcanu nu vrea să renunţe şi riscă excluderea UPDATE

ALDE a convocat marţi, la ora 14.00, şedinţa Biroului Politic Central al partidului, unde se va discuta situaţia cooptării lui Teodor Meleşcanu la conducerea Senatului, funcţie la care tocmai a renunţat Călin Popescu Tăriceanu. Şedinţa va fi urmată de o declaraţie de presă.

03 sept. 2019, 07:47
ALDE îl propune pe Ion Popa la conducerea Senatului. Meleşcanu nu vrea să renunţe şi riscă excluderea UPDATE

UPDATE Senatorul Ion Popa este propunerea ALDE pentru funcţia de preşedinte al Senatului, a anunţat, marţi, liderul formaţiunii, Călin Popescu-Tăriceanu.

„Aceasta e candidatura oficială din partea ALDE pentru Senatul României”, a precizat Tăriceanu, la Palatul Parlamentului, la finalul şedinţei Biroului Politic Central al partidului.

El a anunţat, de asemenea, că forul de conducere al ALDE a decis că îşi pierd calitatea de membru al formaţiunii persoanele care, fără acceptul sau susţinerea partidului, acceptă funcţii publice la nivelul Guvernului, Parlamentului sau altor instituţii.

„Ambele decizii au fost votate cu o majoritate zdrobitoare”, a adăugat Călin Popescu-Tăriceanu.

_______

UPDATE Dacă Teodor Meleșcanu va oficializa intelegerea cu PSD si va candida la sefia Senatului cu voturile PSD, atunci o sa fie exclus din partid, potrivit unor surse politice. La fel vor pati toti care fraternizeaza cu PSD.

Liderii ALDE încearcă să-l convingă pe Meleșcanu să rupă înțelegerea cu PSD, dar fostul ministru de Externe susține că este o mutare bună pentru partid, care îi oferă un viitor.

Dacă ALDE il exclude pe Melescanu, va pierde grupul din Senat.

_______

UPDATE Teodor Meleşcanu a declarat marţi că nu intenţionează să îşi retragă candidatura pentru şefia Senatului, menţionând că în acest fel ALDE va avea garanţia că va fi tratat corect.

„Nu, eu am acceptat candidatura şi sper să am numărul de voturi necesare. Oricum, e o situaţie în care Parlamentul va avea un rol foarte important”, a arătat el, înaintea şedinţei Biroului Politic Central al ALDE.

Întrebat de ce nu a renunţat la candidatură, deşi preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, i-a cerut acest lucru, Meleşcanu a precizat că în acest fel partidul din care face parte va fi tratat „foarte corect”.

„Voi fi preşedinte al Senatului imparţial cu toată lumea. (…) Am crezut că este o chestiune foarte importantă şi necesară. (…) (În acest fel, ALDE – n.r.) are garanţia că va fi tratat foarte corect, ca şi toţi ceilalţi”, a spus el.

Întrebat dacă până acum ALDE nu a avut parte de un astfel de tratament, Meleşcanu a replicat: „Nu întotdeauna”.

______

Teodor Meleșcanu (ALDE) a anunţat luni că a primit o propunere de la PSD să fie președintele Senatului.

”Am înțeles că azi în grupul PSD s-a adoptat decizia de a-mi susține candidatura, voi discuta cu colegii mei de la Senat”, a declarat Teodor Meleşcanu.

Călin Popescu Tăriceanu, care tocmai îşi anunţase demisia de la şefia Senatului, nu a reacţionat bine la aflarea veştii.