Comisia Juridică RESPINGE reţinerea şi arestarea Elenei Udrea, dar dă aviz favorabil pentru urmărirea penală

Comisia juridică a Camerei a avizat, vineri, cererea DNA pentru începerea urmăririi penale a Elenei Udrea. Pe de altă parte, cererile DNA de reţinere şi arestare nu au întrunit numărul de voturi pentru aprobare, fiind înregistrate 11 voturi "pentru", faţă de 12 necesare pentru aviz. Decizia finală se va da însă în plenul Camerei Deputaţilor, cel mai probabil în şedinţa de miercuri. 

23 oct. 2015, 06:05

UPDATE: Vicepreşedintele Comisiei Juridice, deputatul PSD Ciprian Nica, a declarat ca acest vot nu este unul de respingere, ci către plen se va întocmi un raport unde se va preciza că solicitările DNA „nu au întrunit numarul necesar de voturi”. 

UPDATE: Comisia Juridică a respins şi cererea de arestare a Elenei Udrea intrucat a întrunit doar 11 voturi „pentru”, 7 „împotrivă”, doua abţineri si un vot nul. Avizul este consultativ, plenul urmând să dea verdictul final. „Mă aştept ca parlamentarii să stea din nou până la două noaptea să voteze arestarea mea”, declarase Elena Udrea după audieri.

UPDATE: Comisia juridică nu a dat aviz favorabil şi pentru reţinerea Elenei Udrea. Potrivit unor surse, cererea de reţinere a fost respinsă la diferenţă de un vot. Au fost 11 voturi „pentru” din 22 de membri prezenţi şi ar fi fost nevoie de 12. Urmează votul pentru arestare preventivă şi apoi se va întocmi un raport. Votul final aparţine însă plenului Camerei Deputaţilor. 

UPDATE: Comisia juridică a dat aviz pentru urmărirea penală a Elenei Udrea. 19 voturi au fost pentru urmărirea penală, 2 au fost împotrivă, iar un vot a fost anulat. 

„La mine, puşcăria e din colecţia toamnă-iarnă”, a comentat Elena Udrea. „Niciodată nu eşti pregătit pentru aşa ceva. Eu mi-am spus punctul de vedere, nu pot să vă spun mai multe pentru că dosarul este secret. Aţi avut microfoane în sală?”.

Deputaţii jurişti urmează să ia o decizie şi în privinţa cererii de reţinere. Votul final aparţine însă plenului Camerei Deputaţilor. 

Ședința Comisiei juridice a Camerei Deputaților în care se analizează cererile privind încuviințarea urmăririi penale și a reținerii și arestării preventive în cazul Elenei Udrea a început la ora 11.30.

„Ca procedură vom discuta în urgență fiecare capăt de cerere, încuviințarea începerii urmăririi penale, reținere și arestarea. Vom avea trei buletine de vot pentru fiecare capăt de cerere, dar comisia va face două rapoarte, unul pe încuviințarea începerii urmăririi penale și unul pe reținere și arestare, dar se va vota pe fiecare în parte”, a menționat vicepreședintele comisiei Ciprian Nica.

Elena Udrea a ajuns iar în Parlament pentru a-şi studia dosarul şi a declarat că urmează să spună „lucruri interesante” Comisiei juridice. 

Fostul ministru a afirmat că tot ceea ce i se întâmplă este lipsit de sens.

„Există vreo țară normală la cap în care să arestezi un om de atâtea ori preventiv în câteva luni? Dacă în acest moment nu sunt un pericol social, sunt în control judiciar, devin un pericol social de săptămâna viitoare pentru niște fapte presupus a fi săvârșite prin 2009, 2010, 2011? E lipsit de sens ce se întâmplă”, a declarat Udrea.

Ea a spus că a revenit la Comisia juridică a Camerei Deputaților pentru că mai sunt dosare pe care nu a apucat să le citească și lucruri pe care vrea să le vadă, adăugând că sunt lucruri interesante pe care nu le poate spune.

Udrea a precizat că va merge la ședința Comisiei juridice, unde urmează să fie audiată.

„Parlamentarii sunt în continuare extrem de speriați de ce li s-ar putea întâmpla, ca urmare mă aștept să stea din nou până la două noaptea, dacă este cazul, ca să voteze. Comanda din partea liderilor evident că asta va fi, pentru că, nu, domnul Dragnea tocmai are un dosar pe 11 și are această presiune uriașă. Trebuie să facă ce i se spune să facă. Pentru cine eram un pericol? Pentru cei care nu vor o clasă politică sau nu vor politicieni care să aibă curajul să spună lucruri. Mai auziți pe cineva că vorbește în țara asta? Presa tace. Uitați dosarul acesta este legat și de presă, de un ziar, dar o să vedeți că nu numai. Clasa politică redusă la tăcere, presa redusă la tăcere. Cine mai vorbește în România?”, a afirmat Udrea.

Ea a susținut că dosarul are legătură cu PDL, nu cu fostul președinte Traian Băsescu. „În general, nu știu de ce numai eu sunt chemată să dau explicații pe denunțurile tuturor celor care s-au decis să scape atunci când au fost prinși dând vina pe Elena Udrea. (…) Este o suspiciune legată de Elena Udrea, înțeleg, pot fi suspiciuni legate de Elena Udrea. Am fost ministru, am fost în conducerea partidului. Domnule, dar numai Udrea?”, a punctat deputatul.

Întrebată dacă mai sunt și alți politicieni implicați în dosar, ea a răspuns că sigur vor mai fi.

„Înțeleg că acum ciuta anticorupție este Elena Udrea. Trebuie să îi facem dosare și să o arestăm de câte ori vrem să dăm mesajul: uitați, ne luptăm cu corupția în România”, a adăugat Udrea.

 

Elena Udrea a stat, joi, şapte ore, în Parlament, pentru a-şi consulta noul dosar, în care procurorii DNA cer reţinerea şi arestarea ei. Deputaţii din Comisia Juridică au început încă de miercuri să studieze acuzaţiile procurorilor. Dosarul care a ajuns la Parlament cuprinde șapte volume şi are 1.867 de pagini, iar Elena Udrea a declarat că „abundenţa de declaraţii, de fapte, de documente te face să pierzi şirul”. „În ceea ce priveşte fapta legată de dl Buzăianu, cronologia este greşită, este imprecisă. Tot nu am înţeles când anume s-ar fi făcut pretinderea sumei şi nici când s-ar fi remis. Am apucat să văd că toţi cei care au declaraţii în dosar încearcă să se extragă cu totul din ceea ce ar putea fi acuzator. Dacă aş fi fost chemată, aş fi lămurit procurorii legat de fapta aceasta legată de dl Buzăianu. Dorin Cocoş nu a facut denunţ împotriva mea. Singurul denunţ, în celălalt caz, vila din Eforie, este al doamnei Ana Mariei Topoliceanu. Şi mai există un denunţ împotriva doamnei Topoliceanu în acest dosar”, a declarat Elena Udrea.

Dezvăluiri din noul dosar al Elenei Udrea. Bani NEGRI pentru campaniile lui Prigoană şi Paleologu

Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis, miercuri, ca solicitările privind încuviințarea urmăririi penale și a reținerii și arestării preventive a deputatului Elena Udrea să fie trimise Comisiei juridice, care a avut termen trei zile pentru întocmirea raportului.

Procurorii DNA au formulat două cereri de urmărire penală şi de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a fostului ministru al Turismului, Elena Udrea, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă, instigare la abuz în serviciu, efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, spălare de bani şi fals în declaraţii de avere (cu referire la declaraţiile de avere din intervalul 2009 – 2012), în perioada în care avea calitatea de membru al Guvernului României. Solicitările DNA au ajuns la Camera Deputaţilor la aproximativ două ore de la anunţul procurorilor.

Ce spune un deputat de la Comisia Juridică după ce a studiat noul dosar al Elenei Udrea

Potrivit unor surse judiciare, Radu Budeanu, fostul patron al Cancan, Dan Andronic, patronul Evenimentului Zilei și Bogdan Buzoianu, fondatorul Energy Holding, sunt implicați în noul dosar al Elenei Udrea, pentru care DNA a cerut marți Parlamentului urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă.

Dosarul a fost constituit în baza unor probe date de denunțători. Anterior, Andronic a fost chemat la DNA pentru a aduce documente, în timp ce mai multe percheziții l-au vizat pe patronul Cancan, Radu Budeanu.


loading...