Şedinţa Comitetului interministerial. MS avansează o dată de la care Institutul Cantacuzino va putea produce vaccinuri

Ședința Comitetului interministerial de analiză pentru demararea și aprobarea măsurilor de relansare a activităților Institutului Cantacuzino a început luni la Ministerul Sănătății. Secretarul de stat în ministerul Sănătăţii, Cristian Grasu, a anunţat că Institutul Cantacuzino va putea produce vaccinuri peste cel puţin doi ani, menţionând că primul vaccin va fi BCG-UL, antituberculoză, urmând cel antigripal, iar până la sfârşitul anului se va deschide o linie de fiolaj.

07 aug. 2017, 15:55
Şedinţa Comitetului interministerial. MS avansează o dată de la care Institutul Cantacuzino va putea produce vaccinuri

În momentul de faţă nu s-au stabilit datele exacte pentru începerea producţiei de vaccinuri. Se ia în calcul, pentru producţia de BCG, o durată minimă de cel puţin doi ani, iar în ceea ce priveşte reluarea producţiei de vaccin antigripal, acesta va fi ceva mai lungă. Practic, noi, acum, punem bazele planului de relansare acestor producţii, cel puţin pe aceste două direcţii, urmând ca pe măsură de înaintăm să venim cu informaţii mai precise„, a declarat secretarul de stat în ministerul Sănătăţii, Cristian Grasu.

Managerul Institutului Cantacuzino, Mircea Ioan Pop, a explicat că producerea de vaccinuri necesită mult timp şi multe măsuri.

Încă nu este vorba de vaccinuri, Cantacuzino nu a mai produs vaccinuri de un număr de ani şi pentru reluarea producţiei de vaccinuri sunt necesare mai multe măsuri. Aceste lucruri au fost discutate astăzi de către participanţii la întâlnire şi toţi sunt pro relansării Institutului Cantacuzino, care fiind un institut strategic este bine să existe o lungă perspectivă în interesul sănătăţii publice din România„, a menţionat Managerul Institutului Cantacuzino, Mircea Ioan Pop.

Luni, la sediul ministerul Sănătăţii, reprezentanţii a 11 ministere, printre care Tudorel Toader şi Liviu Pop au participat la şedinţa comitetului interministerial condusă de Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, pentru luarea primelor măsuri de relansare a activităţii Institutului Cantacuzino.

Este vorba de un plan pe termen foarte scurt legat de câteva măsuri de relansare în ceea ce priveşte crearea unui parteneriat cu Unifarm pentru comercializarea produselor pe care deja Cantacuzino le are în portofoliu şi, de asemenea, sunt nişte măsuri legate de un protocol de colaborare cu Antibiotice Iaşi. În perspectivă, se pune problema evaluării şi punerii în funcţiune a unei linii de fiolaj, acesta este al doilea rând de măsuri şi producerea de fiole cu diverse substanţe pe această linie de fiolaj„, a adăugat Cristian Grasu.

Concret, această linie „va fi folosită pentru a fiola, în primă instanţă, apă distilată de care e mare nevoie în sistem şi în felul acesta personalul calificat, muncitorii îşi vor putea păstra abilităţile pe care le-au câştigat şi prin nefolosire şi le pot pierde. De asemenea, ne putem gândi şi la creşterea capacităţii de producţie a actualului produs numit SOD, care este un modulator de imunitate foarte bun şi în totalitate natural”, a menţionat Cristian Grasu.

Cât despre vechimea aparatelor existente în Cantacuzino, secretarul de stat a explicat că „unele linii sunt vechi, altele, nu sunt atât de vechi, majoritatea au fost folosite puţin sau deloc în ultimii ani, aşa că vor fi evaluate fiecare în parte şi în funcţie de aceste evaluări, se va decide dacă acolo este nevoie de o investiţie şi care este acea investiţie”.

În ceea ce priveşte relansarea efectivă a producţiei la Canacuzino, managerul institutului a precizat că „urmează să se discute şi să se pună în vigoare o Hotărâre de Guvern pentru funcţionarea Institutului, după vom putea aproba alte acte importante precum regulamentul de organizare şi funcţionare, ştat de funcţii şi toate lucrurile, care sunt necesare. Trebuie să avem un consiliul de administraţie pentru că sunt multe proiecte, care nu pot fi aprobate de către mine”.

Cristian Grasu despre Institutul Cantacuzino: O clădire nouă pentru laboratorul de producţie vaccin BCG şi antigripal. Paralel, relansarea brandurilor Polidin şi Cantastim

Construirea unei clădiri noi pentru laboratorul de producţie care ar putea funcţiona în Băneasa şi unde în doi ani să fie reluată producţia de vaccin BCG şi în trei ani cea de vaccin antigripal a fost discutată la prima întâlnire a Comitetului interministerial pentru relansarea Institutului Cantacuzino. În paralel, se lucrează la relansarea brandurilor Polidin şi Cantastim şi la reluarea liniei de fiolaj, a explicat pentru News.ro secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Grasu. Potrivit acestuia, sunt importante atât colaborarea cu cercetătorii institutului, elite în domeniu, pentru pregătirea tinerilor, cât şi colaborarea cu institute similare din Europa.

Prima şedinţă a comitetului intermisnisterial a fost coordonată de către ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. Discuţiile au vizat mai multe aspecte, unul dintre ele fiind construirea unui laborator de producţie, la standarde europene, unde să fie produse pentru început vaccinul BCG, cam în doi ani, şi antigripal, în trei ani. Dar, în paralel, ne dorim să recuperăm brandurile Polidin şi Cantastim, dar pentru aceasta trebuie să refacem echipa de producţie„, a explicat secretarul de stat.

Potrivit secretarului de stat, problemele discutate luni se pot înscrie la categoria strategiei pe termen mediu şi lung, iar dacă orice proiect implică şi ceva licitaţii, termenele nu mai pot fi nici măcar estimate.

Ştiţi că atunci când apar licitaţii deja nu mai putem avansa termene. Totuşi, ceea ce ne dorim este ca, în paralel cu construcţia laboratorului de producţie care va avea şi GMP, autorizaţie fără de care nu poate începe fabricaţia, în sediul din Splaiul Independenţei se reîncearcă refacerea echipelor de lucru. Adică ne dorim să aducem înapoi cercetători de elită care s-au pensionat pentru a-i îndruma pe tineri în recuperarea brendurilor. Ceea ce credem că putem face mai repede este reluarea liniei de fiolaj, chiar dacă se va produce ser fiziologic sau orice alte substanţe, şi asta poate chiar până la sfârşitul anului sau începutul anului 2018„, a mai spus dr. Cristian Grasu.

Potrivit secretarului de stat, Institutul Cantacuzino va colabora şi cu institutele similare din Ungaria, Serbia, Franţa etc, dar şi cu Antibiotice Iaşi şi Unifarm, iar Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale va fi partener constant la toate şedinţele următoare.

Un lucru este foarte important, aceste proiecte pe care le îmbunătăţim de la o şedinţă la alta să fie susţinute de autorităţi, aşa cum se întâmplă acum. Adică este nevoie de continuitate şi sustenabilitate financiară, pentru că numai pentru realizarea a două milioane de doze de vaccin antigripal sunt necesare cam 40-50 de milioane de euro„, a explicat secretarul de stat Cristian Grasu.

Şedinţa Comitetului interministerial

La reuniune participă reprezentanți de la 11 ministere. Sunt prezenți ministrul Sănătății, Florian Bodog, ministrul Educației, Liviu Pop, și ministrul Justiției, Tudorel Toader.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Sănătății l-a numit manager la Institutul ‘Cantacuzino’ pe profesorul Mircea Ioan Popa de la Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Carol Davila’ din București. Tot atunci, Bodog afirma că „în cel mai scurt timp” îi va prezenta șefului Executivului „un grafic de lucru” cu privire la Institutul Cantacuzino.

Costurile pentru ca Institutul Cantacuzino să funcționeze sunt în jur de 50 de milioane de euro, declara, pe 28 iulie, premierul Mihai Tudose, precizând că această sumă nu reprezintă „un capăt de țară”.

Citeşte şi Tudose a aprobat constituirea comitetului interministerial de relansare a activităţii Institutului „Cantacuzino”