Şedinţă de Guvern. Codul administrativ ar putea fi modificat prin OUG (Surse)

Codul Administrativ ar putea intra din nou în dezbatere în şedinţa de Guvern de miercuri, pentru a fi completat prin ordonanţă de urgenţă cu observaţiile venite de la Consiliul Legislativ, scrie Agerpres, citând surse guvernamentale. Codul Administrativ a fost adoptat prin OUG în ultima şedinţă, dar nu a fost publicat încăîn Monitorul Oficial.

03 iul. 2019, 08:18
Şedinţă de Guvern. Codul administrativ ar putea fi modificat prin OUG (Surse)

„Este vorba de două observaţii venite de la Consiliul Legislativ pe care trebuie să le introducem în acest proiect”, au spus sursele citate de Agerpres.

Codul administrativ a fost adoptat săptămâna trecută de Guvern, dar până acum nu a fost publicat în Monitorul Oficial.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a cerut marţi premierului Viorica Dăncilă revenirea la varianta Codului administrativ votată în Parlament, susţinând că legea adoptată de Guvern conţine foarte multe schimbări, inclusiv legate de folosirea limbii materne în administraţia locală.

„Am cerut, dacă se poate, să fie discutat textul, din nou, fiindcă nu a apărut în Monitorul Oficial şi până când Parlamentul lucrează este posibil să fie introdus pe ordinea de zi a şedinţei următoare. (…) Şi, dacă se poate, o revenire la forma din Parlament, fiindcă acolo au existat dezbateri şi Curtea Constituţională a luat o decizie legată doar de formă, de bicameralism şi nu a analizat fondul textului”, a declarat pentru AGERPRES Kelemen Hunor.

Legat de folosirea limbii materne în administraţie, liderul Uniunii i-a spus premierului Viorica Dăncilă că drepturile câştigate nu pot fi retrase sau anulate.

Acesta i-a mai atras atenţia premierului că nu este corect că interesul public naţional este prioritar în faţa interesului local, solicitând modificarea articolului respectiv.

O altă modificare care apare în Codul administrativ votat de Guvern este legată de faptul că funcţionarii publici pot avea funcţii de conducere în partidele politice, preşedintele UDMR punctând că acest lucru este contraproductiv. „Asta înseamnă că într-adevăr toate funcţiile publice, la un moment dat, pot fi puse sub semnul întrebării”, a mai precizat liderul Uniunii.