Şedinţă de Guvern pentru a corecta Ordonanţa de Urgenţă privind compensarea facturilor la energie, la o zi de la aprobare. Ce se modifică

Guvernul Ciucă s-a reunit din nou, în şedinţă online, de la ora 15.45, pentru a corecta Ordonanţa de urgenţă cu măsurile de compensare a facturilor la curent şi gaze naturale. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, îndreptarea erorii din Anexă a vizat majorarea volumului total de consum gaze naturale de 1000 mc plus maximum zece la sută de la 1100 la 1200 plus o abatere 10 la sută, în total 1320 mc.

26 ian. 2022, 16:21
Şedinţă de Guvern pentru a corecta Ordonanţa de Urgenţă privind compensarea facturilor la energie, la o zi de la aprobare. Ce se modifică

Guverul condus de Nicolae Ciucă s-a reunit miercuri la ora 15,45, după şedinţa CSAT, pentru o îndreptare eroare materială – neconcordanță între conținutul corpului principal și anexă, în conformitate cu noile plafoane la gaze naturale, din OUG pentru modificarea și completarea OUG nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum și pentru completarea OG nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei Delta Dunării, proiect aprobat în cadrul ședinței Guvernului din 25 ianuarie 2022.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a explicat că îndreptarea erorii din Anexă a vizat majorarea volumului total de consum gaze naturale de 1000 mc plus max 10 la suta de la 1100 la 1200 plus o abatere 10 la suta, în total 1320 mc.

Şedinţa a durat doar jumătate de oră.

Guvernul a adoptat marţi Ordonanţa de urgenţă privind noile preţuri plafonate la energia electrică şi gaze naturale.

Scandal în Coaliţie pe compensarea şi plafonarea facturilor la energie. PSD critică OUG pentru facturi și cere revenirea la piața reglementată de la 1 aprilie

Conducerea PSD anunţă că nu este mulțumită pe deplin cu forma ordonanței de urgență pe care Guvernul a adoptat-o marţi în scopul limitării creșterii facturilor la energie și gaze.

„Miniștrii PSD au propus o soluție juridică prin care compensarea facturilor să se aplice încă de la 1 ianuarie, variantă pe care miniștrii PNL ai Energiei și Justiției au respins-o, din păcate, fără o justificare solidă. Susținem în continuare că aplicarea retroactivă a compensării pe luna ianuarie este posibilă, fiind o soluție în care atât consumatorii, cât și furnizorii erau susținuți printr-un mecanism bugetar eficient.

PSD a intrat la guvernare tocmai pentru a corecta derapajele socio-economice grave din ultimii doi ani și, impunând pachetul social, pentru a permite pensionarilor și salariaților cu venituri mici să aibă o rezervă financiară decentă pentru a depăși cu bine iarna.

De aceea, PSD consideră că, în actuala formă, ordonanța este un pansament pus peste rana adâncă a unui sector energetic în care liberalizarea forțată, insuficient de bine pregătită, a provocat un haos generalizat cu un impact negativ major atât asupra nivelului de trai al populației, cât și asupra mediului de afaceri românesc”, se arată într-un comunicat al PSD.

Citeşte şi: Facturile românilor la energie cresc iar din luna aprilie

PSD reafirmă faptul că singura soluție rezonabilă pentru ca populația și economia să nu sufere în continuare șocuri majore este revenirea rapidă la un sistem reglementat, pe o perioada bine determinată.

„În acest scop, PSD a constituit și un grup de lucru pentru elaborarea unor documente tehnice de sprijin pentru adoptarea unui calendar de reglementare a pieței energiei și gazelor, cel mai devreme din 1 aprilie.

Toate datele economice disponibile arată că efectul liberalizării pe piețele energetice en-gros a dus la prețuri de 2,5 până la 5 ori mai mari în septembrie 2021 față de septembrie 2020. Astfel, afirmațiile tuturor corifeilor de dreapta din guvernările 2020-2021, potrivit cărora “liberalizarea va scădea prețurile de vânzare” sau că “liberalizarea va scădea facturile românilor” s-au dovedit simple lozinci, bune doar de postat pe Facebook.

În viața reală, vedem că liberalizarea la gaze începută în iulie 2020 a adus românilor prețuri aproape duble! Tot ceea ce au reușit artizanii liberalizării total nepregătite a fost să ducă România în cea mai mare criză energetică de după 1989! Ei poartă răspunderea uriașă a exploziei facturilor în plină iarnă. Ei sunt cei vinovați de producerea unor situații aberante, deoarece au oferit unor companii posibilitatea de specula în voie, la prețuri care converg întotdeauna spre valoarea maximă a pieței. Adică exact invers decât au promis românilor!”, se mai arată în comunicat.

PSD le cere acestor lideri politici să-și recunoască greșelile și „să susțină, măcar în ceasul al 12-lea, revenirea la un sistem reglementat. Este unica măsură ce garantează românilor și companiilor locale șansa de a trăi fără povara unor facturi energetice prohibitive!”, a transmis Biroul de presă al PSD.


loading...
Partenerii noștri