Şedinţă de Guvern sâmbătă, 26 iunie. S-a aprobat Contractul Contractul cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale DOCUMENT

Contractul cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale a fost aprobat sâmbătă, în şedinţa de guvern online prezidată de Florin Cîţu.

26 iun. 2021, 17:38
Şedinţă de Guvern sâmbătă, 26 iunie. S-a aprobat Contractul Contractul cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale DOCUMENT
Şedinţă de Guvern sâmbătă, 26 iunie. Contractul Contractul cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale, pe ordinea de zi

Şedinţă de Guvern sâmbătă, 26 iunie. Executivul a aprobat Hotărârea pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022, care va intra în vigoare începând cu data de 1 iulie 2021.

Măsurile cuprinse în acest act normativ au ca scop asigurarea unui acces mai bun la serviciile medicale de prevenție, precum și la serviciile medicale necesare pentru diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea afecțiunilor. De asemenea, noul Contract-cadru urmărește să susțină inversarea piramidei serviciilor de asistență medicală, prin creșterea ponderii serviciilor acordate în medicina primară și în ambulatoriul de specialitate, și reducerea internărilor nejustificate pentru pacienți care ar putea fi tratați în condiții de siguranță în ambulatoriu sau de către medicii de familie.

Printre noile reglementări se numără și asigurarea unui pachet de prevenție comprehensiv pentru adultul asimptomatic cu vârsta de peste 40 de ani, care prevede până la trei consultații pentru evaluarea riscului, intervenția asupra factorilor și obiceiurilor de viață care determină riscurile, precum și monitorizarea pacienților. Pentru a asigura accesul la investigațiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultațiilor de prevenție, acestea pot fi efectuate de furnizori aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate și peste valoarea de contract.

De asemenea, a crescut numărul consultațiilor la domiciliu acordate de medicul de familie pentru un asigurat înscris pe lista proprie. Astfel, de la 1 iulie se decontează o consultație la domiciliu pe lună pentru toate tipurile de afecțiuni cronice/asigurat (în prezent se decontează maximum patru consultații/an pentru bolile cronice).

Medicii de familie pot acorda noi servicii, conform curriculei de pregătire, pentru pacienții din listele proprii: spirometrie, măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 de ore, măsurarea indicelui de presiune gleznă – braț, efectuare și interpretare EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate.

Totodată, a fost introdusă o nouă consultație la domiciliu pentru urmărirea lăuzei la 4 săptămâni de la naștere, în plus față de consultația la domiciliu de care aceasta beneficiază la externarea din maternitate.

Pacienții cu afecțiuni cronice pot beneficia în continuare de consultații la distanță acordate de medicii de familie și de medicii de alte specialități din ambulatoriul clinic. De asemenea, terapiile psihiatrice și serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog și logoped pot fi acordate și la distanță.

Având în vedere efectele pe termen lung constatate la pacienți după infecția cu virusul SARS CoV-2, în special la nivel pulmonar și cardiac, medicii specialiști cardiologi și pneumologi vor putea recomanda acestora servicii conexe actului medical furnizate de fizioterapeuți, precum și de psihologi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie.

Spitalele private aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate pot percepe o contribuție personală de la pacienții care optează să acceseze servicii de spitalizare în aceste unități. În acest sens, au fost introduse reglementări  clare, care vor proteja drepturile pacienților și le vor oferi predictibilitate asupra costurilor:

•      Consimțământul exprimat în scris al asiguratului sau reprezentantului legal al acestuia cu privire la serviciile spitalicești medicale și nemedicale pe care urmează să le primească de la furnizorii privați în contract cu casele de asigurări de sănătate și costurile asociate acestora;

•      Devizul estimativ înaintat pacientului la prezentarea acestuia la furnizor, cu valabilitatea de 5 zile lucrătoare de la data înmânării acestuia pacientului. Documentul va cuprinde costurile medicale directe estimate pentru rezolvarea cazului și costurile serviciilor suplimentare estimate (medicale și nemedicale);

•      Decontul eliberat la externare.

„Este necesar un acces mai bun la serviciile medicale de care pacienții au nevoie, iar acest Contract-cadru este un prim pas. În foarte scurt timp vom demara consultările pe următorul proiect de Contract-cadru, astfel încât să putem lua în calcul și analiza, împreună cu toți partenerii, măsuri mai substanțiale în sistemul de sănătate pentru anii următori”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS.

 

Şedinţă de Guvern sâmbătă, 26 iunie. Principala temă de discuţie

Citeşte şi Florin Cîţu atrage atenţia! Unde s-au risipit banii statului: Nu aşa se modernizează o ţară!

Conform CNAS, proiectul de hotărâre are ca scop asigurarea unui acces mai bun la serviciile medicale de prevenţie, precum şi la serviciile medicale necesare pentru diagnosticarea, tratamentul şi monitorizarea afecţiunilor.

„Proiectul urmăreşte să susţină inversarea piramidei serviciilor de asistenţă medicală, prin creşterea ponderii serviciilor acordate în medicina primară şi în ambulatoriul de specialitate şi reducerea internărilor nejustificate care ar putea fi tratate în condiţii de siguranţă şi în ambulatoriu sau de către medicii de familie. Proiectul introduce noi servicii acordate în asistenţa medicală primară şi în ambulatoriul de specialitate – consultaţiile acordate la distanţă pentru pacienţii cu afecţiuni cronice, terapii psihiatrice şi servicii conexe actului medical furnizate de psiholog şi logoped”, precizează CNAS.

Cum se vor trata românii de mâine

De asemenea, potrivit CNAS prin proiectul de act normativ se oferă posibilitatea pacienţilor să ridice medicamentele prescrise de la orice farmacie, indiferent dacă aceasta se află sau nu în relaţie contractuală cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate cu care este şi medicul prescriptor, cu excepţia medicamentelor care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat, care se eliberează indiferent de casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia de află asiguratul, cu condiţia ca furnizorul de medicamente să fie în contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate cu care se află şi medicul care a emis prescripţia medicală.

Pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate şi cu schemă terapeutică stabilă medicii din spital pot prescrie pacienţilor, la externare, medicamente pentru o perioadă de până la 90/91/92 de zile, aşa cum era reglementat pentru medicii de familie şi medicii de specialitate din specialităţile clinice aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, cu excepţia medicamentelor ce fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat, pentru care perioada de prescriere se menţine până la 30/31 de zile.

Citeşte şi Coplata în Sănătate a fost adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă. Florin Cîţu a făcut anunţul: Nu va scădea calitatea actului medical în sistemul public!

Atât în pachetul minimal de servicii medicale, cât şi în pachetul de bază, se propune introducerea consultaţiilor la domiciliu pentru urmărirea lăuzei la 4 săptămâni de la naştere, în plus faţă de consultaţia la domiciliu la externarea din maternitate.

Proiectul mai propune ca medicii nou-veniţi într-o localitate din mediul rural deficitară în asigurarea asistenţei medicale să rămână în contract cu casa de asigurări de sănătate, chiar dacă după primele 6 luni de funcţionare a cabinetului medical nu s-a reuşit înscrierea numărului minim de persoane asigurate pe lista proprie.

Dacă în prezent îngrijirile paliative în ambulatoriu pot fi acordate de medicii specialişti care lucrează exclusiv în această activitate, proiectul propune ca acest tip de îngrijiri să poată fi acordate şi de către medicii specialişti care au obţinut competenţa/atestat în studii complementare pentru îngrijiri paliative şi care pot acorda în paralel şi serviciile medicale aferente specialităţii lor, conform unui program de lucru asumat prin contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate.

Pentru asigurarea unui acces mai bun la serviciile medicale paraclinice, proiectul prevede ca furnizorii care acordă servicii medicale pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare să poată acorda şi servicii medicale paraclinice – ecografii, care vor fi suportate din fondul alocat serviciilor medicale paraclinice, în baza unui act adiţional încheiat la contractul cu casa de asigurări de sănătate.