Ședință de guvern vineri, cu participarea USR PLUS. Florin Cîțu adoptă „Anghel Saligny”, programul care a rupt coaliția

Guvernul are ședință vineri, de la ora 4, iar pe ordinea de zi ar putea fi inclus și proiectul de ordonanță de urgență privind programul de investiţii „Anghel Saligny”, potrivit unor surse guvernamentale.

02 sept. 2021, 19:00
Ședință de guvern vineri, cu participarea USR PLUS. Florin Cîțu adoptă „Anghel Saligny”, programul care a rupt coaliția

Update

. Vicepremierul Dan Barna a declarat că va merge vineri la ședința de coaliție. „Fără îndoială. Noi am solicitat. Vom solicita partenerilor de coaliţie – PNL – nominalizarea unui alt premier competent şi serios, astfel încât coaliţia să poată să meargă mai departe”, a declarat Barna.

„Singura opţiune pe care o mai aveam la dispoziţie – o moţiune de cenzură, transformată în acţiune concretă. În cursul dimineţii am făcut acel apel către toţi parlamentarii pentru susţinerea unei moţiuni de cenzură. Sunt două variante de moţiune. Toate variantele sunt pe masă. Vom avea şi în această seară o şedinţă a Biroului Naţional. Vom vedea cu care dintre cele două variante vom merge mai departe”, a adăugat vicepremierul.

Sorin Cîmpeanu, întrebat dacă ședința de guvern de mâine se va ține fără membrii USR PLUS,  spus că  „da, cred că mâine e anunțată o ședință de guvern foarte importantă. E vorba de rectificarea bugetară. Fac un apel la colegii de coaliție la stabilitate. Dacă au fost probleme la anumite ministere, îi invit să vină cu alte propuneri. Ministerul Educației e interesat de stabilitate. Nu văd de ce nu am putea continua colaborarea. Atunci când nu ești de acord cu premierul poți să exprimi acest lucru, dar doar după ce îți dai demisia din guvern. aceasta regula de bază în orice țară”, a declarat Cîmpeanu.

Liderul deputaţilor USR PLUS Ionuţ Moşteanu a afirmat că premierul Florin Cîţu a pierdut susţinerea formaţiunii şi a anunţat că au fost discuţii cu AUR pentru depunerea unei moţiuni de cenzură, după demiterea ministrului Justiţiei Stelian Ion şi preluarea interimară a portofoliului de către Lucian Bode.

Întrebat dacă miniştrii USR PLUS ar putea demisiona, Moşteanu a afirmat: „Toate variantele sunt pe masa, însă cred că în momentul acesta e foarte periculos să îl lăsăm pe Florin Cîţu cu toată puterea pe mână, pentru că nu ştie să o folosească. A folosit-o abuziv, a presat miniştri să îi avizeze o OUG care nu are absolut nicio urgenţă. Vrem dezvoltare, dar vrem să nu mai repetăm greşelile trecutului. Nu vrem să deschidem o cutie a Pandorei şi să repetăm greşelile din PNDL 1 şi PNDL 2”.

„Orice discuţie în coaliţie începe de la demisia premierului Florin Cîţu şi apoi discutăm orice”, a mai adăugat Moşteanu, referitor la faptul că liberalii au anunţat susţinerea premierului în continuare.

Liga Aleşilor Locali ai PNL, condusă de Gheorghe Flutur, anunţă joică susţine hotărât Programul Naţional de Investiţii (PNI) „Anghel Saligny” şi demersurile premierului Florin Cîţu ca demersuri pragmatice care ţin cont de realităţi, argumentând că 43% din localităţi au reţele de canalizare, doar 69% au apă potabilă şi doar 31% sunt racordate la reţelele de gaz.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, s-a referit, joi, la scandalul din coaliţie şi a precizat că speră ca şedinţa de Guvern de vineri şi cea de coaliţie să îi ducă pe cei de la guvernare către poziţii mai apropiate şi către un compromis. El a menţionat că alternativă la actuala guvernare nu există. Acesta a fost întrebat joi, într-o conferinţă susţinută la Băile Tuşnad, ce părere are despre scandalul din coaliţie.

„Am făcut de mai multe ori apel la responsabilitate şi la calm. Situaţia de ieri este una într-adevăr tensionată. UMDR a cerut de mai multe ori ca acest program Anghel Saligny să fie analizat cu prioritate, să avem avizarea acestui act normativ în cel mai scurt timp posibil pentru că suntem convinşi de faptul că România are nevoie de acest program”, a afirmat ministrul Mediului.