Şedinţă de urgenţă la PNL. Florin Cîţu îl propune pe Dan Vîlceanu premier VIDEO

Negocierile dintre PSD şi PNL s-au blocat din nou miercui seară, astfel că PNL a decis să flexibilizeze mandatul şi să renunţe la cerinţa ca liderul partidului să fie singura propunere de premier. Cîţu, pentru a nu pierde teren, l-a propus pe unul dintre apropiaţii săi. PSD insistă cu varianta Marcel Ciolacu.

17 nov. 2021, 18:19
Şedinţă de urgenţă la PNL. Florin Cîţu îl propune pe Dan Vîlceanu premier VIDEO

UPDATE:

Florin Cîţu, declaraţii după şedinţa PNL în care Dan Vîlceanu a fost propus premier.  „Nu avem în acest moment niciun motiv să flexibilizăm decizia privind postul de premier. Nu ştiu ce surse sunt, dar se pot exprima în BEx”, a declarat Florin Cîţu.

Întrebat dacă poate veni cu un nume de premier în afară de cel al său, Florin Cîţu a răspuns acid: „De unde luăm acest nume? Întrebăm la PSD? Le cerem o listă? Noi suntem într-o situaţie simplă. PSD a votat ca premierul lor să fie primul. Noi vrem să fie primul premier de la PNL. Problema nu e numele, problema e că avem două partide care vor să fie primele în rotativă. Noi nu punem condiţii. Vom negocia în continuare”.

„Mandatul PNL, şi pot să vorbesc doar despre PNL, este cel de aseară din BEx. Suntem de acord cu o guvernare pe 3 ani de zile, cu rotaţie la premieri. Noi, PNL, am decis să fie în prima parte premier de la PNL. Când am început negocierile, lucrurile erau diametral opuse. Cred că am făcut paşi importanţi, sunt sigur că vom ajunge la un acord şi aici. Trebuie să găsim o soluţie, ca să mergem cu o singură propunere la negocierile de la Cotroceni. Am anulat negocierile de azi ca să mergem înapoi în partid. Vom negocia în continuare. Azi suntem mult mai aproape de înţelegere decât eram acum două săptămâni. Aseară am votat ca premierul să fie de la PNL. Poate să fie orice persoană”, a mai explicat Cîţu, întrebat dacă este o soluţie nominalizarea unui premier din afara celor două partide principale, PSD şi PNL.

Liberalii s-au reunit, miercuri seară, la sediul formaţiunii şi decid asupra flexibilizării mandatului în legătură cu numele premierului. Potrivit unor surse politice, liderul PNL, Florin Cîţu, a avansat numele lui Dan Vîlceanu şi încearcă să obţină susţinere pentru acesta.

Liberalii discută, miercuri seară, despre flexibilizarea mandatului în legătură cu numele premierului, decizia anterioară fiind susţinerea preşedintelui partidului, Florin Cîţu, propunere care nu este agreatp de PSD.

Klaus Iohannis, anunţuri importante despre banii românilor în contextul blocajului politic. Ce se întâmplă cu bugetul pe 2022

Potrivit unor surse politice, Florin Cîţu a avansat numele lui Dan Vîlceanu ca posibil premier din partea PNL şi încearcă să obţină susţinerea celorlalţi lideri pentru acesta.

Întâlnirea de la ora 16.00 a echipelor de negociere ale PNL, PSD şi UDMR, pe aspectele restante din programul de guvernare, s-a anulat, surse politice afirmând că discuţiile nu vor fi reluate până nu se ajunge la un acord privind premierul.
Decizia ar fi fost luată în urma unei întâlnire a liderilor celor trei partide, Florin Cîţu, Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor.

Grindeanu: Eu nu am văzut anunţat vreun nume de premier din partea PNL. Noi am făcut ceva, am dat un nume de premier, Marcel Ciolacu / Nu cred că va veni cineva aşa, din spuma mării, să fie premier

Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, la Parlament, că PSD a luat o decizie, în Consiliul Naţional şi a venit cu un nume de premier, în persoana liderului partidului, Marcel Ciolacu, acesta fiind mandatul partidului la aceste negocieri. ”Eu nu cred că va veni cineva aşa, din spuma mării, să fie premier”, a spus el despre alte propuneri de premier şi a ţinut să puncteze că PNL a ieşit cu un mandat pentru rotaţia premierilor dar fără a spune un nume de premier.

Nicolae Ciucă, numele premierului dorit în urma negocierilor dintre PNL şi PSD. Şedinţa de validare a fost amânată, PSD insistă cu Marcel Ciolacu

”Am înţeles că a existat o schimbare de program a colegilor de la PNL, probabil că va fi reprogramată”, a spus Grindeanu, după şedinţa Birourilor reunite ale celor două Camere, el apreciind că nu este vorba despre un blocaj în negocierile dintre cele trei partide.

Sorin Grindeanu a arătat că sunt foarte aproape de a închide acest capitol al programului de guvernare, însă nu este singurul, pentru că mai există şi un acord politic şi binenţeles partea legată de premier.

”În acest moment, ne aflăm în faza în care mi-aş fi dorit ca astăzi să închidem componenta legată de programul de guvernare, dar sunt cât de se poate de înţelegător”, a arătat el.

 

Despre negocierile privind premierul, Grindeanu a spus: ”Eu nu cred că va veni cineva aşa, din spuma mării, să fie premier. Eu vă spun din partea PSD, că noi am votat astăzi un premier, Marcel Ciolacu, şi Marcel Ciolacu a fost prezent la toate negocierile”.

Despre blocajul privind premierul, Grindeanu a afirmat că de aceea se cheamă negocieri. ”Eu am transmis astăzi urmare a Consiliului Politic, la PSD, punctul nostru de vedere. Aseară înţeleg că şi PNL-ul a avut o şedinţă. Sunt sigur că urmează să avem o întâlnire”, a afirmat el.

Sorin Grindeanu a explicat că, dacă în urma acestor negocieri, cei de la PSD nu se vor afla în mandatul primit de partid, sunt obligaţi să meargă în faţa partidului şi să spună că nu s-a obşinut ceea ce au fost mandataţi, iar partidul decide dacă merg mai departe sau nu.

”Eu nu pot să comentez pe surse ce a apărut”, a spus el, despre zvonurile privind o întâlnire dintre cei trei lideri ai partidelor.

”Eu nu am văzut, şi nici nu vreau să comentez decizia luată de alte partide, dar eu nu am văzut nominalizarea vreunui nume din partea PNL-ului. Noi am făcut ceva, am nominalizat, am dat un nume de premier, Marcel Ciolacu, a fost votat în unanimitate, acesta este mandatul” a arătat el.

Întrebat care sunt şansele în acest moment ca cele trei partide să ajungă la o înţelegere, Grindeanu  sa răspuns: ”Şansele sunt ca acum două săptămâni. Aş zice că sunt 50 la sută şanse să avem guvern curand”.